Затварянето на България към ЕС е необективно и може единствено да ни навреди

Това е причината БАРПТЛ и "Достъпни лекарства Европа" да жалят в ЕК забраната за износ на лекарства

Боряна Маринкова
Боряна Маринкова
Боряна Маринкова
Боряна Маринкова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заповедта за забрана за износ на антидиабетни лекарства дойде в момент, в който институциите и индустрията отчитат високи наличности, а не недостиг. Реалните данни, изнесени в медиите от представители на Министерството на здравеопазването, показват, че в страната има наличност на лекарства за диабет. Това се потвърждава и с данни на НЗОК, цитирани в медиите - за почти същия брой пациенти с инсулинозависим диабет за 9-месечието на 2023 са отпуснати 4000 повече опаковки инсулин спрямо същия период на 2022, а всички протоколи за антидиабетна терапия от началото на годината са изпълнени. Това доказва, че решението за забрана е непрозрачно и има други цели. Че решенията се политизират и не се търси реалното им решение, сочи и фактът, че въпреки че до момента СЕСПА все още не е постигнала завършения си вид с отразяване на всички препоръки от одита на Информационно обслужване, се планира нейната промяна.

Тъй като смятаме, че забраната за износ е в противоречие с българското и европейското право, заедно с "Достъпни лекарства Европа" (Affordable medicines Europe) внесохме жалба в Европейската комисия. Тя е в унисон с мнението, изразено от европейския комисар по здравеопазване Стела Кирякидис, която изтъкна неодобрението си към затварянето на България към ЕС след среща с министъра на здравеопазването на 7 ноември 2023.

Още един факт буди недоумение - как институциите стигнат до извода, че износът е основната причина за дефицит, на фона на изброените от ПРУ в уведомленията им до ИАЛ причини за прекъсване на доставките, предизвиквали недостиг до момента, като производствени проблеми, неритмични доставки, свърхпотребление и ползване на лекарства извън регистрираните показания у нас. От 1 януари до 15 ноември 2023 в ИАЛ са получени 507 уведомления за временно и трайно преустановяване на продажбите.

Ако политиците реално търсят решения за недостига на лекарства в страната, то тогава недоумяваме защо не използват паралелния внос? Наблюдаваме симулация от страна на институциите, тъй като от години НСЦРЛП възпрепятства достъпа до пазара на паралелно внесени лекарства с най-различни способи - тълкуване на нормативните актове вместо прилагането им, водене на регистъра на национални номера в нарушение на нормативната база, забавяне на процедурите по утвърждаване на цена и т.н. От поставянето на темата с достъпа на пациентите с диабет до терапия и сигнализиране в медиите за недостиг на инсулин, паралелните вносители започнаха да търсят начин да помогнат. Паралелен внос беше осъществен, и то на продукт, който попада в справката за сигнали в страницата на Народното събрание. Многократно информирахме властта, че инсулинът от паралелен внос не може да се отпуска поради административни пречки, държавата не предприе действия в полза на болните от диабет, като осигури още един начин на доставки на предписана терапия с гарантиран произход. Нещо повече - опасяваме се, че с нормативни промени ще се направи опит продуктите от паралелен внос да бъдат заличени като вид в нормативната уредба. Ако това стане, ще покаже, че държавата не само не използва ползите от паралелния внос, но и на практика официално го възпрепятства.

В този контекст сме свидетели на непрекъснатото общо и агресивно говорене за липси и недостиг на лекарства без аргументи, но с обвинения към паралелния износ от страна на едни и същи хора, което провокира въпроса кого освен себе си и своите бизнес интереси защитават те.

Проблемите в лекарствоснабдяването са комплексни, а причините за недостиг - разнородни и всяка от тях трябва да се адресира с работещи решения, а не чрез затваряне на България към единния пазар. Именно от останалите страни членки у нас макар и с трудности има 300 разрешения за паралелен внос. При редица кризисни ситуации на липса на лекарства паралелната дистрибуция е осигурявала решения за пациентите у нас. В последните години чрез платформата си за сигнали за недостиг на страницата ни https://www.parallel-trade-development.org/ сме помогнали на над 2000 пациенти и сме в готовност да продължим да подпомагаме в намирането на необходимите им лекарства.

Все още няма коментари
Нов коментар