Хроничното бъбречно заболяване – тихата пандемия

Хората с диабет и артериална хипертония да проследяват редовно състоянието на бъбреците си

Хроничното бъбречно заболяване – тихата пандемия
Хроничното бъбречно заболяване – тихата пандемия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бъбреците поддържат живота ни, като филтрират и пречистват от отпадни продукти около 200 л кръв на всеки 24 часа. Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е състояние, свързано с прогресивна загуба на бъбречната функция. Ако не се открие рано и не се лекува правилно, ХБЗ може да прогресира до бъбречна недостатъчност, при която са необходими диализа или бъбречна трансплантация.

ХБЗ се развива постепенно, като преминава през 5 етапа. Първите етапи на заболяването често протичат без симптоми и хората не могат да разберат, че бъбречната увреда е в ход, ако не се изследват. Ранните етапи на ХБЗ могат да бъдат обратими. Ето защо е важно заболяването да се открие навреме. За съжаление то е слабо разпознато сред хората и често се открива, когато настъпилите промени са необратими.

ХБЗ увеличава риска от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Хората, които са развили ХБЗ, имат 6 пъти по-голям риск да починат поради сърдечно-съдова причина, отколкото да стигнат до бъбречна недостатъчност.

Кои хора са в най-голям риск от развитие на ХБЗ?

Захарният диабет и повишеното артериално налягане са причина за 2/3 от случаите на ХБЗ. Други възможни причини за развитие на ХБЗ са: гломерулонефрити, фамилна обремененост, автоимунни заболявания, затлъстяване и напредване на възрастта.

***

Все повече хора страдат от ХБЗ. 840 млн. души в света имат ХБЗ. Едва 1 на всеки 10 души с ХБЗ има поставена диагноза. Причини за високото разпространение на ХБЗ са застаряването на населението и съпътстващи заболявания като диабет, високо кръвно, затлъстяване и проблеми със сърцето. Очаква се ХБЗ да бъде 5-а причина за смърт в света през 2040 година.

***

Повечето хора нямат изявени симптоми, преди бъбречното заболяване да е напреднало. Все пак можете да забележите следното:

Как да се погрижите за здравето на бъбреците си?

Проследявайте редовно бъбречното си здраве!

За проследяване на бъбречното здраве се използват два основни теста:

Кръвен тест на серумен креатинин (дава информация за здравето на бъбреците чрез скоростта на гломерулна филтрация)

Уринен тест за наличие на албумин в урината (албуминът е белтък, който преминава в урината при наличие на бъбречно увреждане)

Ако ХБЗ бъде открито навреме, прогресията му и свързаните с него усложнения могат да бъдат забавени. "Наложително е ранно откриване на хроничното бъбречно заболяване. Това става с евтини тестове - за кръв и урина, които да покажат какво се случва в бъбреците. Ако започнем да се фокусираме върху хората, които са най-застрашени - тези с диабет, сърдечно-съдови заболявания и хипертония, можем да ги диагностицираме по-рано. А това значително би могло да забави и предотврати прогресията на заболяването, така че да се намали рискът пациентите да достигнат до по-напреднал стадий на ХБЗ" - споделя проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология.

Материалът има информативен характер и не е предназначен да замести консултацията с лекар. При нужда, моля, обърнете се към лекар. Материалът е подкрепен от "АстраЗенека България".

Симптоми на хронично бъбречно заболяване

> Чувство на умора и намалена енергия

> Проблеми с концентрацията

> Липса на добър апетит

> Проблеми със съня

> Мускулни крампи през нощта

> Подути глезени

> По-често уриниране, особено нощем

> Оток около очите, предимно сутрин

> Суха, сърбяща кожа

https://www.kidney.org/atoz/content/howkidneyswork