Вече 90 години "Софарма" осигурява достъпни решения за здравето на поколенията

Сусана Халилова, регионален търговски директор на "Софарма" за България, Украйна и Молдова

Вече 90 години "Софарма" осигурява достъпни решения за здравето на поколенията
Вече 90 години "Софарма" осигурява достъпни решения за здравето на поколенията
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Каква се развива фармацевтичната индустрия у нас и каква е стратегията на "Софарма" в осигуряването на продукти за здравето на българските пациенти?

Към настоящия момент българският фармацевтичен пазар се различава значително от този в другите европейски държави. От една страна, тук виждаме по-голямо представяне в стойност на оригиналната фармацевтична индустрия, а от друга, има и значителен брой участници, които предоставят широко портфолио от лекарствени продукти за масова употреба. Сред тях сме и ние - "Софарма", най-голямата българска фармацевтична компания. Вече 90 г. осигуряваме достъп на пациентите до наистина широко портфолио от някои от най-използваните лекарствени продукти, болкоуспокояващи, лекарства за сърдечно-съдовата система, както и витамини, хранителни добавки и други. В момента имаме над 250 продукта, като в по-голямата си част са генерични, но присъстват и оригинални и фитобазирани решения. В стратегически план ние непрекъснато развиваме продуктовия си асортимент, като сме планирали както представяне на нови продукти, така и осъвременяване и по-добро позициониране при някои от текущите ни такива. Амбицията ни е както досега, така и в бъдеще да създаваме качествени и надежди решения за по-добър, активен и дълъг живот на българското общество.

Какво означава фармацевтичната грижа през призмата на "Софарма"?

Знаете ли, ние силно вярваме, че като водеща и най-стара българска фармацевтична компания нашата ключова роля винаги е била да свързваме различните поколения чрез грижа. И когато говорим за грижа - визираме цялостно разбиране и отношение към здравните потребности на пациентите. В момента само в България имаме екип от близо 2000 души и всеки един от нас много ясно осъзнава огромната отговорност, която като "Софарма" носим. Ние винаги държим да действаме като компания за пример и може би точно заради това днес успешно присъстваме на повече от 45 пазара в света. Разбирате ли, за нас е важно да сме този партньор, на който поколенията ще продължат да се доверяват за своето здраве. Те са най-големият ни стимул да подобряваме себе си, продуктите ни, услугите. Неслучайно и три от нашите ценности са именно Грижа, Отговорност и Постоянно подобрение.

Говорите за поколенията - как те се различават по отношение на грижата към здравето?

В момента са налице няколко различни поколения, които са с коренно различно отношение към своето здраве. Така например по-младите потребители на продукти и услуги за здраве са много фокусирани върху превенцията. Те са тези, които потребяват продукти за здравословен живот, такива, които подмладяват тялото, гарантират по-дълго и активно съществуване. Те търсят информация активно и целят да вземат възможно най-информирано решение. За съжаление, в България преобладава застаряващото население, което има по-реактивен подход към здравето си. Но тези поколенчески различия за нас не са пречка да бъдем връзката между отделните поколения, защото разбираме нуждите им и вярваме, че можем да създаваме решения, които да ги удовлетворяват.

Каква според вас ще бъде задачата на българската фармацевтична индустрия в следващите години?

Фармацевтичната индустрия в световен мащаб е сред стратегическите индустрии за всяка държава. Нейната роля е да създава такива решения, които да удовлетворяват здравните потребности на обществото. Очакванията ми са, че и в следващите години българската фармацевтична индустрия ще търпи развитие, като основната ѝ цел ще бъде да изведе на пазара модерни, високотехнологични решения за справяне със сериозната заболеваемост на нацията.