ГБС работи за създаване на приложими зелени иновации в строителството

Зелените решения на компанията водят до позитивна промяна в сектора

Мобилно-пресевна и измиваща инсталация. Част от проекта за мобилна инсталация за преработка на строителни материали
Мобилно-пресевна и измиваща инсталация. Част от проекта за мобилна инсталация за преработка на строителни материали
Мобилно-пресевна и измиваща инсталация. Част от проекта за мобилна инсталация за преработка на строителни материали
Мобилно-пресевна и измиваща инсталация. Част от проекта за мобилна инсталация за преработка на строителни материали
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Българската строителна компания "Главболгарстрой" е посветила част от работата си на дейности, свързани с намаляването на екологичния отпечатък, намаляването на въглеродните емисии и декарбонизацията. Инициативите на холдинга, свързани с кръговото строителство, възможностите за рециклиране на строителни отпадъци и иновативната NRG пяна са само част от част от дейностите на "Главболгарстрой" в тази посока.

Усилията на строителните експерти са важни с оглед фактите - според Плана за действие за кръгова икономика на ЕК до 2050 г. светът ще потребява три пъти повече ресурси, а отпадъците ще се увеличат със 70%. В Европа въпреки усилията количеството на генерираните отпадъци годишно възлиза на 2.5 млрд. тона, т.е. около 5 тона на глава от населението. Само 55% от този отпадък се оползотворява, останалите 45% се депонират, изгарят или обезвреждат по друг начин.

"За да бъдат постигнати целите на ЕС за зелена трансформация, е нужен различен подход. Всички сектори ще бъдат засегнати от промяната, включително и строителният, който допринася за 10.5% от глобалната добавена стойност на ЕС и е отговорен за 22 млн. работни места", коментира Албена Ангелова, изпълнителен директор на "Главболгарстрой Холдинг", по време на конференцията "Иновативни решения за кръгово строителство" в УАСГ, където беше обявено официално и създаването на териториален кръгов център за Югоизточна Европа. Затова и усилията трябва да бъдат общи - на всички заинтересовани лица като бизнес, местна и централна власт, неправителствен сектор, научна общност. Всички те трябва да обединят усилия в търсене на по-зелени решения, смята тя.

Едно от решенията е създаването на териториален център за кръгово строителство, по което "Главболгарстрой" работи заедно с международни и български партньори. За целта консорциумът подписа споразумения за сътрудничество с три общини (Самоков, Сливница и Костинброд), Камарата на строителите, Българската асоциация за устойчиво развитие и Съвета по инвестиции към Българската търговско-промишлена палата. "Главболгарстрой" парафира документите от името на консорциума MOBICCON-PRO по време на официална пресконференция в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Учебното заведение е един от основните участници в европейския проект, финансиран по изследователска програма "Хоризонт Европа".

Рециклирай това

"Главболгарстрой" е координатор на проекта MOBICCON-PRO, който има за цел да покаже различни решения за повторното използване на строителни отпадъци. Четири страни - членки на ЕС, работят заедно по иновацията - Дания, Франция, Белгия и България, като нашата страна е водещата. Партньор е и Сърбия с община Пирот, където инсталацията ще бъде преместена и тествана в края на проекта. Накратко - проектът MOBICCON-PRO предлага цялостно решение за отпадъците от третирането им до това да се превърнат в реални материали и да се върнат обратно в строителния процес и на пазара. Предстои да се пусне и онлайн електронна платформа, на която да бъдат качвани и предлагани продуктите, когато инсталацията заработи оперативно.

Съоръжението може да излезе и извън територията на България, като пилотно това ще се случи в Пирот. Инсталацията ще може да изпълнява предварително трошене на материали, скрининг и магнитна сепарация, пречистване чрез флотация, ново раздробяване, сушене и смилане. Идеята е проектът да продължи да бъде активен и след края му, като бъде създадена Асоциация за кръгово строителство.

"В процеса на изпълнение ще се стремим да усъвършенстваме технологиите, да ангажираме всички заинтересовани страни, за да намерим най-добрите решения и реално да ги приложим", обобщи Пламена Ненкова - заместник-изпълнителен директор с ресор "Стратегии, комуникации и международни отношения" в "Главболгарстрой Холдинг", по време на конференцията "Иновативни решения за кръгово строителство" в УАСГ. По думите й компанията се фокусира върху предлагането на компактни и мобилни технологични решения, които да имат реален ефект и да доведат до поредица от последващи подобни решения, мултиплицирани в региона на Югоизточна Европа - както на национално, така и на регионално ниво.

Срокът на изпълнение на проекта е 5 години - стартирал е през декември 2022 г. и се очаква да приключи в края на 2027 г. Общият бюджет е 26 млн. лева, от които 19 млн. са грантово финансиране.

Иновации в действие

MOBICCON-PRO не е единственият зелен проект, по който "Главболгарстрой" работи усилено. Компанията представи NRG пяната за изолация, която е в основата на друг проект - NRG-STORAGE, финансиран по програма "Хоризонт 2020" - най-голямата програма на ЕС за изследвания и иновации, осигуряваща прехода на революционни идеи от лабораторията до пазара.

Още в началото на 2020 г. "Главболгарстрой" заедно с водещите технически университети Technische Universität Darmstadt, Delft University of Technology, Materials Physics Center и представители на индустрията от Западна Европа спечели финансиране за революционния проект за разработка на ново поколение изключително лек и незапалим изолационен материал за съхранение на енергия.

Българската строителна компания отговаря за изграждането на демонстративните сгради в страната и прилагането на фасадните елементи съвместно с германската RÖSER Ingenieurbeton. Първите експериментални къщички вече са готови и се намират близо до София, като бяха представени в присъствието на външния наблюдател - дългогодишния експерт от еврокомисията д-р Магдалена Павелска-Мазур.

Според проекта са построени три експериментални модула, един с позната на пазара конвенционална топлоизолация и два с новата изолация, съставена от NGR пяна. Наблюдението и събирането на данни вече е започнало и предстои обработка и сравнение на резултатите. "Целта е да разберем, как тази новоразработена пяна ще се представи спрямо материалите, които нормално ползваме, и дали ще промени климата вътре в сградата", коментира проф. д-р Едуард Коендърс - ръководител на Института по строителство и строителни материали (WiB) към Техническия университет "Дармщат".

Изпълнителният директор на "ГБС Инженеринг" арх. Веселин Колев е уверен, че проектът ще бъде завършен успешно и е възможно резултатите дори да надминат очакванията. Съществуващите топлоизолационни материали обикновено са синтетични. В дългосрочен аспект те са отпадък в строителството, трудно рециклируеми и на практика не могат да бъдат използвани повторно. NRG пяната е извънредно лек циментов материал, изграден от ВioPCM наномолекули, и е не само природосъобразен и може да се рециклира, а и притежава свойствата да абсорбира и отделя голямо количество топлинна енергия, така че в бъдещето пяната със сигурност ще замести стандартните топлоизолации.