🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без План(ета) Б

Технологиите дават възможност на бизнесите да ускорят прехода си към въглеродна неутралност, но компаниите трябва да действат решително и осъзнато

Без План(ета) Б
Без План(ета) Б
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изменението на климата вече не е просто далечна заплаха - това е реалност, с която държави и бизнеси от всякакви мащаби и локации се сблъскат още днес. Въпреки неотложността на ситуацията обаче много компании все още се лутат в опити да предприемат смислени действия за намаляване на своите въглеродни емисии. "Голямата цел е ясна - да оставим устойчива и годна за живеене планета за близо 8 милиарда души, които се очаква скоро да станат 9 милиарда. Но докато отговорът на въпроса "какво" е очевиден, този на "как" изглежда доста по-мъгляв", казва Румяна Парушева, мениджър по устойчивостта на "Siemens България".

В началото на годината инициативата Industry Net Zero Accelerator на Световния икономически форум (WEF) публикува Бяла книга, която има за цел да помогне на компаниите да ускорят декарбонизацията си. Разработена в сътрудничество с водещи компании и организации като Siemens, Capgemini, Rockwell Automation и Института за производство към Кеймбриджкия университет, тя предоставя на бизнесите ясна и прагматична пътна карта за постигане на нулеви нетни емисии.

Пътят е разделен на четири етапа, всеки със специфичен фокус и набор от мерки:

1. Изградете основите: Този етап е свързан със създаването и поставянето на градивните елементи. Компаниите трябва да измерят общите си емисии на парникови газове, да определят научно обосновани цели и да създадат стабилна система за мониторинг и докладване на емисиите.

2. Променете играта отвътре: С поставена солидна основа е време да предприемете действия. Този етап се фокусира върху повишаване на енергийната ефективност както в операциите, така и в транспорта и декарбонизиране на енергийните източници. Чрез прилагане на енергийно ефективни практики и инвестиране във възобновяема енергия предприятията могат да свият разходите си, като същевременно намалят емисиите.

3. Насърчете системно сътрудничество: Постигането на нулеви нетни емисии не е свързано само с това, което се случва зад собствените стени на компанията - то изисква сътрудничество по цялата верига на доставки. Този етап се фокусира върху работата с доставчици и други партньори за декарбонизиране на веригата за доставки и намаляване на емисиите, свързани с производството на суровини.

4. Направете процеса прост, всеобхватен и вълнуващ: Бизнесът трябва да се обедини чрез една завладяваща визия и да поддържа инерцията. Чрез насърчаване на начин на мислене, насочен към растеж, развиване на "зелени" умения и таланти и ефективна комуникация компаниите могат да държат служителите вдъхновени и мотивирани по време на пътуването към нетната нула.

В реалния свят вече има

множество инициативи и проекти,

които показват как компаниите могат да приложат тези принципи на практика. Един такъв пример е асоциацията Estainium, която работи за създаване на прозрачност на емисиите във веригите за доставки. Използвайки силата на данните, създадената по инициатива на Siemens Estainium помага на компаниите да идентифицират откъде идват техните емисии и да си поставят по-точни и амбициозни цели за намаляването им.

Друг пример е заводът за електронни компоненти на Siemens в баварския град Амберг. Заводът е разработил специфична рамка, която взема предвид обществената екосистема, инфраструктурата, хората и културата, процесите и продуктите в рамките на веригата за доставки. Благодарение на този холистичен подход фабриката успя да постигне 43% намаление на директното потребление на енергия, невероятните 77% намаление на емисиите на парникови газове и 43% намаление на общите материални отпадъци.

Тези примери показват, че бизнесът може да играе съществена роля в борбата срещу изменението на климата, стига да действа решително и осъзнато. И глобалните компании трябва да бъдат начело на тази цялостна трансформация.

През 2015 г. Siemens стана първият голям индустриален концерн, който се ангажира с

постигането на нетна нула на собствените си операции до 2030 г. и в цялата си верига на доставки до 2050 г.

През 2021 г. компанията обедини своите екологични, социални и управленски цели (ESG) в стратегическата си рамкова концепция DEGREE, включваща шест области на действие: декарбонизация, етика, управление, ефективност на ресурсите, равнопоставеност и пригодност за заетост.

Наред с това благодарение на своите технологични иновации компании като Siemens помагат да се трансформира гръбнакът на икономиката - енергетиката, индустрията, инфраструктурата и транспорта - като същевременно създават стойност за всички заинтересовани страни. "Само през фискалната 2022 г. сме отчели 150 милиона тона емисии на CO2, избегнати от клиентите ни, което означава, че с помощта на нашите продукти и решения нашите клиенти могат да постигнат значителен напредък в собствените си усилия за устойчивост", казва Румяна Парушева.

По думите й съвременните технологии могат да ускорят значително зелената информация на бизнесите, обществата и икономиките ни.

Дигитализацията на сградите позволява по-добро използване на енергията и ресурсите. В партньорство със Siemens Университетът на Бирмингам проектира най-умните декарбонизирани кампуси в света - в Еджбастън и Дубай, като част от ангажимента си за постигане на нулев въглероден отпечатък до 2035 г. Комбинирайки цифрови сензорни и аналитични технологии, изкуствен интелект, децентрализирано генериране и съхранение на енергия и възобновяеми източници, университетът задава модел на кампусите на бъдещето.

Вертикалното земеделие е иновативен, бързо развиващ се пазар, който се занимава с изхранването на нарастващото световно население по устойчив начин и близо до мястото на потребление. 80 Acres Farms е екологична, широкомащабна ферма за вертикално отглеждане на закрито, използваща дигитализация и автоматизация, за да произвежда повече с по-малко. Компанията е разбрала силата на "глокализацията", която се фокусира върху използване на местни доставчици, преквалификация на местната работна сила и овластяване на местните общности, а технологичните иновации на Siemens й позволяват да се възползва от пълния потенциал на автоматизацията и цифровизацията.

"Свидетели сме на една фундаментална промяна

в световната икономика в посока декарбонизация, която обхваща все повече индустрии, сфери и държави. Натискът върху бизнесите ще става все по-силен", казва Румяна Парушева. Същевременно все по-голямото преплитане между енергетика, индустрия, инфраструктура, транспорт и сгради означава, че трансформацията трябва да бъде мащабна, всеобхватна и многосекторна.

Няма как да разглеждаме трансформацията на енергийните системи отделно от трансформацията на промишлеността в посока "Индустрия 4.0" и прехода към по-интелигентна инфраструктура и сгради, тъй като те са взаимно свързани и влияещи си. Необходим е холистичен подход, а цифровите решения са начинът да се възползваме максимално от технологичните развития във всяка от тези сфери.

Така например цифровите близнаци, които вече се използват широко в производството, позволяват да анализираме и създаваме сложни електрически енергийни системи. Анализът на данни, IIoT и изкуственият интелект, които все повече се превръщат в стандарт по пътя към "Индустрия 4.0", дават възможност да планираме и коригираме енергийните нужди въз основа на реални данни за търсенето или пък да направим сградите енергийно по-ефективни и зелени.

"Промяната няма да е лесна, нито бърза, но не разполагаме с резервна планета, така че няма път назад", убедена е Румяна Парушева.