Заводите около Пловдив планират да са въглеродно неутрални до 2040 г.

"Тракия икономическа зона" и работещите в нея предприятия променят доставки на енергия, вода, употреба на отпадъци и т.н.

Тракия Икономическа Зона цели да стана първата в света въглеродно неутрална индустриална зона
Тракия Икономическа Зона цели да стана първата в света въглеродно неутрална индустриална зона
Тракия Икономическа Зона цели да стана първата в света въглеродно неутрална индустриална зона    ©  Трансперънси интернешънъл
Тракия Икономическа Зона цели да стана първата в света въглеродно неутрална индустриална зона    ©  Трансперънси интернешънъл
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Няколко проекти за зелена енергия за предприятията в индустриалната зона от водород и отпадъци са в процес на изграждане
  • Трансформацията на зоната е започнала още през 2012 г.
  • От "Тракия икономическа зона" се надяват с тези си ходове да могат да привлекат стратегически инвеститор

Не много често България успява да е лидер или добър пример за глобалната икономика. Въпреки това вече повече от 10 години "Тракия икономическа зона" в Пловдив работи върху това да се превърне в първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа.

"Това е проект, който започнахме и развиваме от далечната 2012 г., когато изградихме една от първите фотоволтаични централи в България. Процесите през годините ни убедиха, че ВЕИ ще стават все по-важни в производството. Това ни обнадежди и в последните 5 години оформяхме и работихме да направим цялостна стратегия за промяна на индустриалната зона в неутрална", коментира инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ).

Процесът по преобразяването на една индустриална зона е многопластов и сложен, а според плана на ТИЗ това включва 12 отделни компонента. Сред тях са подобряване на логистиката за доставките, иновации в е-мобилността, професионално образование и квалификации, дигитализация, социална отговорност, оптимизирането в ползване на локалните ресурси, трансфер на знания и технологии и др. "Една от най-важните ни инициативи е спиране на използването на питейна вода за индустриални нужди. Сътрудничим си с ВиК оператора, за да намерим работещо решение", посочва инж. Панчев.

Не на последно място в процеса на трансформацията на една индустриална зона е изграждането на енергийни системи, които да позволяват производство в региона без или с нисък въглероден отпечатък. Първите стъпки в това начинание от страна на ТИЗ вече са извършени чрез построения соларен парк. Една четвърт от фирмите, подписали хартата, ползват енергия за собствени нужди от покривните си соларни системи. Предстои изграждането на нови фотоволтаични централи с мощност 20 мВт в зона "Раковски" и 5 мВт в зона "Марица" - две от 5-те подзони на "Тракия икономическа зона", както и споделяне на най-добри практики между компаниите за оптимизация на енергопотреблението в производството.

Една от компаниите в ТИЗ - "Шнайдер електрик", е и първата в страната, която ще има геотермална инсталация за своите отоплителни и енергийни нужди.

В началото на месец май ТИЗ обяви Харта за въглеродна неутралност и вече 22 фирми я подкрепиха. Зоната е първото индустриално обединение на предприятия в Европа с фокус върху намаляване на въглеродните емисии, като същевременно подкрепя създаването на нови работни места, разпространението на знания и иновации, повишава икономическата конкурентоспособност и подобрява перспективите за развитие на региона. Хартата въвежда конкретни мерки за всяка една компания в зоната, както и за бъдещите инвеститори. За компаниите вече е в действие задачата да не бъдат зависими от изкопаеми горива и да въведат калкулатори за въглеродните емисии, като до няколко години да са готови да се включат в новата напълно въглеродно неутрална енергийна мрежа и инфраструктура, които ще са изградени в ТИЗ. Относно бъдещите инвеститори се разработва зелен сертификат за строежите.

Пламен Панчев
Пламен Панчев

основател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона

Вод-о-родна идея

От няколко години ТИЗ работи в партньорство и със "Ситигаз България" по проекти, чрез които се надяват да могат да изпълнят своите зелени цели - пълна въглеродна неутралност до 2040 г. Единият от тях е изграждането на водородна система, която да захранва енергийната мрежа на зоната. Друг пък е производството на биометан, което първоначално ще задоволява около 10% от нуждите на производствените бази в ТИЗ от природен газ. Инвестицията в двата проекта за момента се очертава да е над 20 млн. евро.

"Технически нещата са изяснени за въвеждане на производство на водород. Технологията е стандартната - от вода чрез електролиза и ВЕИ енергия се произвежда водород и се отделя кислород. Водородът ще се въвежда със специални съоръжения в мрежата на "Ситигаз България" и ще захранва региона, като проектът ще се извършва на модули. Първият от тях е с 200 кубически метра на час, а последният, който е заплануван за около 2040 г., ще достигне до 2000 куб.м на час, но това ще става по-бавно, за да видим как върви самата система", коментира инж. Александър Кожухаров, председател на съвета на директорите на "Ситигаз България".

Проекта в ТИЗ Кожухаров определя и като научноизследователски, защото до този момент не е ясно точно как ползването на водорода ще окаже влияние върху инфраструктурата и извън подадените 10% на първия етап. Именно тази неяснота може да окаже влияние и върху самата инвестиция от над 20 млн. евро, тъй като все още не се знае дали ще се оскъпи поддръжката. След като се приложат най-добрите практики и се добие експертиза, от "Ситигаз" ще пренесат своето ноу-хау и за цялата страна, или поне там, където има търсене, а експертите за бъдещи проекти ще се обучават именно в Пловдив.

"Постепенно и бавно ще въведем водорода в експлоатация. Като така малко по малко в рамките на 20 - 25 години природният газ би могъл да се замени изцяло. Това е първият проект и е нужно да се осъществят няколко неща. Нормативната база трябва да се измени и да се създаде там, където я няма. Регулаторната база трябва да се промени, защото все пак водородът, който се получава, няма да е с конкурентоспособна цена, но с течение на времето тя ще падне. След завършването на проектирането ще кандидатстваме по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може да реализираме проекта и да понижим цената на крайния продукт", коментира Кожухаров

Газ от боклука

Вторият енергиен проект между ТИЗ и "Ситигаз" е за изграждане на централа за биометан, която да покрива около 10% от производствените нужди за природен газ на компаниите в региона. За целта се изгражда в момента площадка в близост до индустриалната зона. Производството на биометан ще залага на локални ресурси - отпадъчен материал от пречиствателни станции, от органични отпадъци като царевица, жито, храни и др.

"От отпадъчния материал се получава биогаз, който ние ще пуснем в мрежата. Сега сме във фаза на разработка, площадки, бизнес план и т.н. Тук вече има известен опит в КЕВР в управление на цените - там (водородът) е енергия, а тук ще е биометан. Всичко това ще е на следващ етап, но може да се случи по-бързо, отколкото са ни очакванията", смята инж. Кожухаров.

Има нужда от още

С трансформацията на индустриалната зона във въглеродно неутрална такава от ТИЗ се надяват да могат да превърнат и един дългогодишен блян на страната в реалност - привличането на стратегически инвеститор - милиардна компания.

"От 2019 г. България работи да привлече такъв инвеститор. За сравнение - Словакия има вече девети такъв проект. Според мен се иска още мобилизация, в последните 7-8 години се подобри ситуацията, но трябва още. За да привлечем такъв инвеститор, се изисква определени регулации да влязат в сила - дали е Националният план за възстановяване или Законът за насърчаване на инвестициите, или др. Но тези неща колкото по-ясни са и колкото повече се облекчат някои процедури, толкова по-голям ще е шансът за това да привлечем милиарден стратегически инвеститор", посочва инж. Пламен Панчев.