🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втори живот за кафе капсулите Nescafe Dolce Gusto

Програмата за рециклирането им на "Нестле България" през юли ще навърши една година

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Кафе капсулите имат редица предимства, защото осигуряват защитена херметична среда, която предпазва прясно изпеченото кафе от оксидиране и съхранява ароматните и вкусовите му качества. Затова са и предпочитани от мнозина фенове на напитката. А и са лесни за употреба.

Но тъй като капсулите са неделими от съдържанието на продукта, изхвърлянето им в познатите контейнери за отпадъци не е желателно и не води до оползотворяването им след употреба. Затова "Нестле България" като компания производителка има собствен бизнес модел за рециклиране на кафе капсули Nescafe Dolce Gusto в страната. През юли фирмената програма за събиране и рециклиране на използваните кафе капсули ще навърши година.

Как работи

Капсулите се сортират и обработват със сепарираща техника, за да се отделят отпадъчното кафе или други биологични отпадъци от пластмасата и алуминия. Отпадъчното кафе се пречиства и превръща в органична тор, а другите биологични отпадъци се оползотворяват като биогориво.

Пластмасовите отпадъци се сортират, смилат, измиват и преработват до гранулиран материал, подходящ за повторна употреба. Алуминиевият отпадък се претопява и се произвежда вторичен алуминий, също подходящ за повторна употреба.

Какво се изиска от потребителите

Използваните капсули трябва да се охладят, след което е добре да се изцеди останалата в тях течност. Отцедените капсули трябва да се събират в обикновена добре затворена торбичка, която също се рециклира, и да се донесат до кош за капсули, намиращ се в 35 пункта в страната, съветват от "Нестле България".

Капсулите се събират и се носят в специално помещение, където със специална машина се разделят различните елементи - кафе, алуминий и пластмаса, за да могат след това да се рециклират и да отидат за повторно използване, обясняват от компанията.

"След доста обстойна проверка на местния пазар, отнела дълго време и завършваща с официална тръжна процедура на компанията, на която бяха поканени над 10 различни местни фирми, занимаващи се с оползотворяване на отпадъци и рециклиране, бе направен избор за партньор и това е фирма "Пъчков" ООД. Съоръжението за обработка се намира с. Дебелт, община Средец", коментира за "Капитал" Нели Ангелова, мениджър "Комуникации" за "Нестле Югоизточен пазар".

След като бъдат сепарирани, различните материали - пластмаса, алуминий и кафе, се разпределят към специализирани рециклиращи фирми.

Освен кафе капсули в пунктовете се събират също млечни капсули за капучино или лате.

Партньори

В страната пунктовете за събиране на използвани капсули Nescafe Dolce Gusto засега са 35. "Към този момент основен партньор на компонента от програмата "събирателни пунктове" е "Видеолукс Холдинг" АД, собственик на веригите "Практикер" и "Технополис", както и няколко вериги за хранителни стоки като "Лекси" в Пловдив, "Булмаг" в Североизточна България и други. Локациите са в 12 основни града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Русе, Шумен, Сливен, Ямбол и Търговище", уточни за "Капитал" Нели Ангелова. И допълва, че "Нестле България" продължава с развиването на мрежата от събирателни пунктове и преговаря с някои основни международни вериги за хранителни стоки в страната. "Нашата цел е да надхвърлим 100 събирателни пункта с условността, че срокът за постигането й зависи от развитието на партньорската мрежа на тази инициатива", казва Нели Ангелова.

От "Нестле България" засега не предоставят конкретни данни за събраните количества. "За нас това е една малка стъпка, но всяко голямо пътуване започва именно с нея. Развитието на събираните капсули и тяхното рециклиране е дълъг процес, в който имат участие много страни. Без да си поставяме ограничения, целта ни е да съберем възможно най-голямо количество употребени капсули, които да преработим и да дадем "нов живот" на отпадъчните пластмаса, алуминий и кафе. Към настоящия етап количеството на преработената пластмаса е незначително спрямо реализираните количества капсули на пазара предвид все още малката инфраструктура и липсата на подкрепа от индустрията и държавата, но забелязваме доста окуражаващ ръст от над 6% на събираемите капсули на седмична база от началото на годината", обобщи за "Капитал" Нели Ангелова.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 2

    Със сигурност ще се намерят аргументи за полезността на капсулите кафе и разни други неща, но въпросът е дали можем да си спестим част от образно казано цапането, за да не се налага да рециклираме? Специално за кафето не виждам проблем да си купуваме печено на зърна в хартиена опаковка. Колкото за другите опаковки като бях малък салам, кашкавал, сирене не бяха вакумирани, а се взимаха от хладилен щанд и ни ги увиваха в хартия. А защо другите видове храни и напитки да не са в идентични няколко вида размери бутилки и бурканчета, които да можем да връщаме и производителите само да сменят етикетите?

    Нередност?
  • 2
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • + 2

    Самата идея за втори живот означава, че и първият им е много. Това са излишни пластмаси и трябва да се забранят!

    Нередност?
  • 3
    dph16474174571107715 avatar :-|
    Yordan Atanasov
    • + 1

    На това му се вика Greenwashing или с други думи нескопосан PR.

    Нередност?
Нов коментар