🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отпадъкът, който "Аурубис" превърна в продукт

Вместо да се депонира, фаялитът може да се използва в производството на цимент, бетон, тухли и строителни разтвори

Фаялитът може да се използва в производството на цимент, бетон, тухли и строителни смеси
Фаялитът може да се използва в производството на цимент, бетон, тухли и строителни смеси
Фаялитът може да се използва в производството на цимент, бетон, тухли и строителни смеси    ©  Аурубис
Фаялитът може да се използва в производството на цимент, бетон, тухли и строителни смеси    ©  Аурубис
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В края на миналата година медодобивният завод сертифицира железния силикат за строителни приложения.
  • Материалът подобрява характеристиките на крайните продукти и спестява емисии на производителите.
  • За компанията това означава по-малко разходи за депониране и допълнителни приходи.

Заводът на "Аурубис България" до Пирдоп и Златица е известен основно като производител на мед, макар че отдавна прави и сярна киселина, като пречиства отпадните си газове. Компанията обаче вече има и още един продукт на пазара. Става дума за железния силикат (фаялит), който доскоро се третираше като отпадък. За да се случи това, материалът премина през дълга процедура по изпитания и сертификация, която въпреки заявените цели за кръгова икономика в Европа в България отне години.

Сега фаялитът вече успешно се прилага в производството на цимент, бетон и тухли, а след допълнително изсушаване ще може да се влага и в строителни смеси. Така, вместо да го депонира като отпадък, компанията продава материал, който не само е използваем, но и подобрява свойствата на крайните продукти. Допълнителен бонус за клиентите е, че, използвайки го, намаляват въглеродните си емисии.

Какво представлява

Железният силикат представлява основно комбинация от оксиди (железни, силициеви и др.) и се получава като шлака след стопяване на концентратите в металургичните пещи. Специално в "Аурубис" втвърдената шлака преминава допълнителна преработка - смила се и се обогатява във флотационна фабрика, за да се извлече максимално медта от суровината. Затова и по този показател заводът е един от петте най-ефективни в света.

Заради допълнителното смилане железният силикат в Пирдоп изглежда като фин пясък - средната големина на частиците е 20 микрона. Тъй като процесът протича под вода, фаялитът излиза мокър и се обезводнява с филтър преса, което позволява влажността да се редуцира до 12%. Това е и крайният продукт, който в момента се продава насипно на клиенти. Компанията обаче работи по проект, който ще й позволи да изсуши фаялита напълно - до 0%, така че той да може да се добавя и към сухи строителни смеси.

За сравнение, заводът на германската група Aurubis в Хамбург не прави флотация на шлаката и затова железният силикат там изглежда различно - като каменни блокове, които се трошат според нуждите - за укрепване на речни стени или строителство на пътища. След допълнително гранулиране при изстиването пък се използва широко за почистване на ръжда на кораби. Заради технологичния процес там съдържанието на мед във фаялита е по-високо.

Българският завод годишно произвежда значителни количества железен силикат - около 800 хил. тона, които доскоро се складираха като отпадък. Целта сега е материалът да влезе в кръговата икономика и да се използва като суровина. Освен чисто екологичния ефект това има и бизнес смисъл, тъй като спестява разходи за изграждане и поддръжка на депа и носи допълнителни приходи на компанията.

Дългият път до сертификата

Всичко това на практика вече се случва, след като през октомври 2022 г. "Аурубис" сертифицира железния силикат като строителен продукт с приложение в бетони и разтвори. Това позволява суровината директно да се използва като фин добавъчен материал от индустриален произход от производителите.

Процедурата обаче на практика започна много по-отдавна, като първият крайъгълен камък беше сертификатът, който компанията получи през октомври 2021 г. от Министерството на околната среда и водите, с който железният силикат беше преквалифициран от "отпадък" на "страничен продукт".

"Документът е много важен, защото с него производителите на строителни материали могат да го използват, без да трябва да го вписват в комплексните си разрешителни, което е доста дълга процедура. Такова разрешение преди имаха само циментовите заводи, така че това беше тясното място, за да разширим портфолиото си", обясни Емануела Манолова, ръководител бизнес развитие "Железни силикати" в компанията. За да се стигне до сертификата, компанията е свършила и доста работа предварително. "Това включваше не само до открием приложения и да ги изпитаме в лаборатория, но и да докажем договори с клиенти и писма за намерения", добави Манолова.

Този първи сертификат включва четири приложения на фаялита като страничен продукт - в циментов клинкер, керамика, бетон и сухи строителни смеси. За последните две приложения обаче се изискват и допълнителни проверки, тъй като при тях има стандарти за всички добавъчни материали, които се влагат. "Не се притеснявахме, защото го бяхме правили, но трябваше да дойде строителна лаборатория да изпита материала и друга лаборатория да сертифицира производствения ни контрол и съответно да вземем декларация за експлоатационни показатели", обясни Манолова.

Така през октомври миналата година компанията премина одит и получи сертификат за съответствие с изискванията на хармонизираните европейски стандарти за бетони и разтвори от Центъра за изпитване и европейска сертификация. Той е съпроводен и със CE маркировка, което го прави валиден за целия Европейски съюз (освен ако няма допълнителни местни национални изисквания). Компанията ще трябва да минава производствен контрол всяка година, за да се гарантира, че характеристиките на материала са постоянни във времето.

Универсален материал за строителството

Железният силикат на практика може да се прилага навсякъде в строителството, а най-интересното е, че подобрява механичните характеристики на продуктите и ги прави по-дълготрайни. Най-старите клиенти в България всъщност са циментовите заводи, които го използват при производството на клинкер - междинен продукт за цимент, в който се слага желязна добавка.

Много широко приложение фаялитът има в различни видове бетони, като изследванията показват, че той увеличава дълготрайността им, прави ги по-водонепропускливи и устойчиви на ниски температури. Материалът може да се използва дори при строителството на сгради, където хората трябва да се предпазват от различни радиационни лъчения (например болници, лаборатории, онкологични клиники, съоръжения за третиране на радиоактивни отпадъци). "Има голям интерес от бетоновите възли, като от октомври досега имаме клиент, който на ежедневна база работи с материала и строи сгради", каза Манолова.

Фаялитът може да се използва също и в изделия от бетон - плочки, бордюри, панели и други елементи, като единственото условие е производителите да го впишат в рецептите си. По думите на Манолова вече много от тях са направили тестове с материала. Интерес има и от страна на производителите на сухи строителни смеси (лепила, замазки и др.), като единственото ограничение засега е влажността на продукта. Но по този въпрос "Аурубис" работи активно.

Много успешно железният силикат се прилага в керамиката. "От година и половина имаме клиент, производител на тухли, който е много доволен", каза Манолова. Специфичното при керамиката е, че освен че повишава якостта на изделията заради химичния си състав и улеснява формуването им, фаялитът също намалява употребата на горива, тъй като помага да се поддържа висока температура в пещите.

"Производителите на тухли най-често използват кокс или въглища за изпичане на изделията, като температурите в пещите са над 1000 градуса. Ако успеят да сложат добавка, която поддържа тези градуси, те редуцират горивата си, което им спестява и разходи, и въглеродни емисии. С железния силикат това се постига, което е много голям плюс за тях", обясни Манолова.

Интересът към новия продукт на "Аурубис" през последните месеци рязко се е засилил след получения сертификат. Има обаче и друг фактор за растящото търсене. "Цената на цимента се покачва, съответно поскъпват всички строителни материали и самото строителство и компаниите търсят алтернатива", каза Манолова. В същото време използването на страничния продукт има и цялостен положителен ефект, като намалява въглеродния отпечатък и нуждата от свежи суровини от природата.