🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всяка трансакция е или част от проблема, или част от решението

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Всяка трансакция е или част от проблема, или част от решението
Всяка трансакция е или част от проблема, или част от решението
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако можем да превърнем отговорността за климата в нещо, което не е пречка, а функция, вградена в ежедневното ни потребление, тя може да се превърне във важна част от нашия колективен отговор на задълбочаващата се климатична криза".

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Планетата - или E от ESG

Вече няколко години компанията ви работи по един от най-иновативните проекти за въвличане на милиони потребители в проблема с въглеродните емисии заедно с шведската технологична компания Doconomy - иновативната платформа Mastercard Carbon Calculator. Има ли вече локален пример за интеграция?

Централна кооперативна банка ще бъде една от първите финансови институции в страната, която интегрира решението в Югоизточна Европа. Продуктът Carbon Calculator следи стоките и услугите, купени чрез трансакции, направени с кредитни и дебитни карти, и дава информация за нивото на въглеродните емисии, които оставят купените от потребителя продукти, като го предупреждава, когато достигне високи въглеродни стойности. Mastercard дава възможност на българските клиенти на банката да използват изчисленията на въглеродния калкулатор, базиран на независимо отчитания Åland Index, относно въздействието на трансакциите върху околната среда. Това допълва ESG стратегиите в сектора, защото, от една страна, популяризира мащабно темата, от друга, обръща внимание на непряко генерираните въглеродни емисии през стотици хиляди картодържатели.

Банката и Mastercard следят тези трансакции и "връщат обратно" в природата, като подкрепят залесяването на над 100 млн. дървета, част от глобалната кауза Priceless Planet Coalition.

Малкият бизнес и хората - или S от ESG

Един от ангажиментите на Мastercard в световен план е включването на 50 милиона малки бизнеса от непредставени вертикали в дигиталната икономика, така че те да могат да се възползват от удобствата на електронните плащания, иновациите като e-commerce marketplace да излязат от сивия сектор и да бъдат по-конкурентни на глобалния пазар. Какво ново се случва през 2023 г. по този ангажимент и кои от инициативите в България бихте отбелязали като значими?

- Мотивирани от нуждата за спешна подкрепа за пчеларския отрасъл в страната, Mastercard и българската технологична компания Pollenity стартирахме програма за лоялни клиенти в платформата www.istinskimed.bg. Програмата има за цел да насърчи допълнително осиновяването на кошери, така че притежателите на карти Mastercard да могат да подкрепят избран от тях пчелар и да подпомогнат спасяването на 60 милиарда пчели за една година.

Защо Mastercard говори за инвестиции в буркани и кошери? Осемдесет и четири процента от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. Една трета от храната, която консумира човечеството, е благодарение на пчелите. Досега малкият бизнес, например пчеларският, не беше фокус на големия инвестиционен разговор. Но това все повече ще се променя.

Ако трябва да посочите една най-важна тема за кауза, коя би била тя?

- Kaтегорично - образованието. След нас идват млади, амбициозни и отговорни хора, които честно знаят и имат по-добра визия за ESG от нашето поколение. Ние може само да придружаваме и подкрепяме тяхното израстване и полет. Гордеем се, че тази година Mastercard и УниКредит Булбанк подпомогнаха българско момиче - учен генетик и нутриционист, със стипендия "Професия на бъдещето" като част от фонда "Иди, учи и се върни" на Tuk-Tam. Това, че на тези конкурси се явяват отлично образовани и силно мотивирани кандидати, е безценно за България.

Вижте световния ESG доклад на Мastercard за 2022 тук.