АСТ предоставя достъп до пазара на гаранции за произход на възобновяема енергия

Иван Велев - портфолио мениджър в ACT Commodities

Иван Велев, мениджър "Портфолио", ACT
Иван Велев, мениджър "Портфолио", ACT
Иван Велев, мениджър "Портфолио", ACT
Иван Велев, мениджър "Портфолио", ACT
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Иван Велев - портфолио мениджър в ACT Commodities, е специализиран в зелената енергия и доброволното снабдяване с СО2 компенсационни сертификати, помага на организациите да разработят стратегии за намаляване на своите емисии от обхват 1, 2 и 3 (Протокол за парникови газове). В допълнение към разширяването на портфолиото си от производители и доставчици на възобновяема енергия Иван Велев се фокусира върху развитието на бизнеса в публичния и частния сектор в България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, както и в рамките на източноевропейските пазари.

Има само два начина, чрез които компаниите могат да претендират за консумация на възобновяема енергия за своите операции. Първият е чрез директно присъединяване с кабел към ВЕИ централа в близост до консумацията, а вторият - чрез снабдяване с гаранции за произход на възобновяема енергия.

Гаранцията за произход е електронен документ, който удостоверява, че единица енергия е произведена от възобновяем енергиен източник и е инжектирана в общата мрежа. Тъй като не можем да диверсифицираме електроните в тази мрежата, гаранциите за произход са единственият инструмент за проследяване (1 гаранция за произход е равна на 1 MWh). За да претендира една компания, че ползва 100% възобновяема енергия, тя трябва да си набави целия обем гаранции за произход равен брой на консумацията в MWh.

Гаранциите за произход се присъждат на ВЕИ производителите и могат да се търгуват отделно от енергията с компании като АСТ. Почти всяка държава в Европа има официален регистър, който се грижи за издаването, прехвърлянето и правилното отчитане на гаранциите за произход, за да бъде избегнато двойно броене.

Корпоративният свят се нуждае от такъв тип инструменти, чрез които да редуцира индиректните си емисии от енергията, която закупува. Наричат се индиректни, тъй като СО2 се отделя на мястото на производство на енергията, а не на мястото на консумация.

От една страна, АСТ предоставя достъп до пазарите на гаранции за произход в световен мащаб на ВЕИ производители и търговци, и от друга, на корпорациите с поставени цели за въглеродна неутралност.

Законодателството на ЕС изисква всички големи дружества да разкриват информация за въздействието на техните дейности върху хората и околната среда.

Това помага на инвеститорите, организациите на гражданското общество, потребителите и други заинтересовани страни да оценят устойчивостта на компаниите като част от Европейската зелена сделка.

На 5 януари 2023 г. влезе в сила Директивата за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD). Тази нова директива модернизира и укрепва правилата относно социалната и екологичната информация, която компаниите трябва да докладват. По-широк набор от големи компании, както и малки и средни предприятия, вече ще трябва да докладват тяхната устойчивост - общо приблизително 50 хил. компании.

Друг инструмент за компенсация на емисиите от веригата на доставки например са доброволните СО2 компенсационни сертификати. Те се присъждат на проекти, които премахват, неутрализират или редуцират въглероден диоксид от атмосферата. АСТ предоставя достъп до пазарите и на такъв тип сертификати, издавани от официалните регистри за тях.