🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SPARK – достъпна и екологична мобилност за хората и бизнеса

Автопаркът на компанията скоро ще достигне почти 1000 електрически автомобила в София и Пловдив

SPARK – достъпна и екологична мобилност за хората и бизнеса
SPARK – достъпна и екологична мобилност за хората и бизнеса
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В България от почти шест години всеки притежател на мобилен телефон, шофьорска книжка и банкова карта може да ползва услугите на кар шеринг компанията SPARK. По същество това е лесен, удобен и достъпен начин да ползваш автомобил винаги когато ти потрябва, от няколко минути, часове, дни до няколко месеца, но без да трябва да притежаваш и обслужваш кола и без съпътстващите разходи за нея. И то не какъв да е автомобил, а 100% електрически, без да се налага да се посещава офис на компанията и да се оставя сериозен депозит за времето на ползване на колата.

Услугата

"В началото основните предизвикателства пред SPARK бяха непознаването на подобен тип услуги от потребителите, както и на практика липсващата електрическа мобилност в страната, коментира Димитър Стоянов, изпълнителен директор на "Райд Шеър България" (юридическото лице зад услугата Spark в България), който е част от екипа на компанията от навлизането ѝ на нашия пазар. Към момента в SPARK има над 650 електрически автомобила от 12 различни модела. Очакваме съвсем скоро още 200 електромобила от два нови модела, а малко след това и още около 100. С това автопаркът ни ще достигне почти 1000 електрически автомобила в София и Пловдив. Това е много показателно за развитието ни, особено имайки предвид, че започнахме с 45 коли през 2017 г."

Освен все по-нарастващото търсене на услугата от страна на частни клиенти в двата града, в които SPARK оперира в България, сериозното увеличение на автопарка от споделени електрически автомобили обезпечава и една по-малко позната страна на услугата - ползването ѝ от компании като част от служебния автопарк и обогатяване на транспортния микс до и от офиса за служителите им.

"Услугата SPARK е много подходяща на компании, които искат да ползват електрически автомобили, защото им дава лесен достъп до голям брой електромобили от много различни модели и размери. Администрирането на корпоративния профил е много лесно и позволява бързо добавяне на нови служители, регулиране на времето за ползване и много добра предвидимост на разходите. Процесът по създаване на профили на служителите е бърз и напълно безплатен както за тях, така и за самата компания - коментира Стоянов. Нещо повече - в момента имаме кампания, с която всеки служител получава от нас като комплимент ваучер за услугата, за да може сам да се убеди в предимствата ѝ."

Предимства

С все по-масовото навлизане на ESG стратегии и политики при компаниите в България въглеродната следа придобива още по-голямо значение. Възможността да се заменят частично или изцяло служебните автомобили с двигатели с вътрешно горене с електрически такива, без да се поръчва, чака доставка и поддържа кола, е изключително удобен, бърз и успешен инструмент за подобряване на ESG рейтинга на компаниите. Обогатяването на транспортния микс за техните служители с екологично чист транспорт допълнително помага в тази посока.

"Ценообразуването в услугата SPARK е много справедливо и предвидимо, коментира Димитър Стоянов. Потребителите заплащат два компонента - времето на реално ползване на колата и изминатите километри. За потребители, които искат да разчитат на автомобил за по-дълъг времеви период или искат да пътуват, имаме специални дългосрочни оферти с фиксирани цени и включени километри за периода, а те са много гъвкави - от 2, 3, 5, 7, 14 и 30 дни с включени от 100 до 2500 км в цената. Важно е да се отбележи, че цената включва още и безплатно зареждане в най-голямата зарядна мрежа в България - Eldrive, винетка, застраховки и всякакви разходи по колата."

Корпоративните клиенти на услугата получават и допълнителна отстъпка до 10% в зависимост от потреблението. Като се добави и плащането с фактура в края на месеца, услугата наистина става много подходяща за оптимизиране на служебните автопаркове по отношение на срещи и командировки, пътуване от и до офиса, както и за социална придобивка към служителите.

Към момента зоните, в които можете да вземете или освободите автомобил от SPARK, включват по-големите части от София и Пловдив, всички основни бизнес и търговски центрове, както и различни индустриални зони в близост до градовете.