🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Едно ченге ще ги владее

Новият прокурор на ЕС ще започне да повдига обвинения срещу мошеници

През 2021 ЕС се сдоби с нещо, което силно му липсваше - служба, която да преследва хора, крадящи парите му. Новата Европейска прокуратура (ЕП) може да се заеме с всеки, въвлечен в злоупотреби с европейски фондове в размер на 100 хил. евро (или повече). ЕС отдавна има служба за разследване на измами - OLAF, но за да започне съдебно преследване, тя трябва да предаде случаите на националните власти, които често ги прекратяват. В своите първи няколко месеца Европейската прокуратура е стартирала над 300 разследвания, касаещи щети за общо 4.5 млрд. евро. Очаква се през 2022 тя да започне да обвинява и осъжда хора.

Много от нейните разследвания имат за цел злоупотреби или подкупи, свързани с евросубсидии и договори. Първото от тях се отнася за хърватски кмет, който е заподозрян във вземане на подкупи при възлагане на договор за 562 000 евро за център за рециклиране. Други включват митнически такси и ДДС, които се администрират от ЕС. През септември ЕП докладва за схема за избягване на ДДС при внос на защитно облекло срещу ковид-19 пред италианските власти, които конфискуваха 11 млрд. евро от собствениците на обвинените компании. Несъответствия в търговските данни предполагат, че измамите с ДДС в ЕС може да възлизат на десетки милиарди евро годишно.

Данъчните измамници и фиктивните договори са основните "клиенти" на ЕП. Но най-сложната й задача е преследването на корумпирани политици, които прибират в джоба си еврофондове или ги раздават на приближени. Подобна системна корупция е особено разпространена в държави като Унгария и България, където правителството е овладяло съдебната система. Прокурорите на ЕП са независими, но трябва да водят делата в съдилищата на страните членки. Четири от 27-те страни в ЕС нямат планове да се присъединят към ЕП (Швеция ще го направи през 2022). Сред тях е Унгария, която има най-високото ниво на измами с еврофондове.

Един от знаковите случаи е този на милиардера и вече бивш чешки премиер Андрей Бабиш. От години разследванията срещу него на чешки магистрати за конфликт на интереси са в застой. Те касаят десетки милиони евро субсидии от ЕС, получени от компании, притежавани преди от него. Сега тези случаи са предадени на ЕП. Отделно от това е разследването Pandora Papers, което обвинява Бабиш, че не е декларирал 22 млн. долара в офшорни компании, с които е закупил вила край Кан. Той отрича.

ЕП е особено важна, тъй като бюджетът на ЕС расте драматично. Европейският фонд за възстановяване ще разпредели 800 млрд. евро до 2027, създавайки огромни икономически възможности - но също и нови шансове за измамниците. Една от целите на ЕП е да осигури спокойствие на страните - донори в ЕС, че парите, които дават, ще бъдат похарчени, както е редно.

2021, The Economist Newspaper Limited.