🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Зелено-синя" сделка за Близкия изток

Климатът може да надделее над политиката, казват Гидон Бромбърг, Нада Мадждалани и Яна Абу Талеб, израелски, палестински и йордански съдиректори на EcoPeace Middle East

"Чрез сътрудничество по отношение климатичните промени можем да изградим доверие отдолу нагоре и да поддържаме живо решението за две държави", смятат Гидон Бромбърг, Нада Мадждалани и Яна Абу Талеб
"Чрез сътрудничество по отношение климатичните промени можем да изградим доверие отдолу нагоре и да поддържаме живо решението за две държави", смятат Гидон Бромбърг, Нада Мадждалани и Яна Абу Талеб
"Чрез сътрудничество по отношение климатичните промени можем да изградим доверие отдолу нагоре и да поддържаме живо решението за две държави", смятат Гидон Бромбърг, Нада Мадждалани и Яна Абу Талеб    ©  The Economist
"Чрез сътрудничество по отношение климатичните промени можем да изградим доверие отдолу нагоре и да поддържаме живо решението за две държави", смятат Гидон Бромбърг, Нада Мадждалани и Яна Абу Талеб    ©  The Economist

Въпреки че близкоизточният мирен процес може да бъде блокиран, пътят към изграждане на доверие чрез постигане на напредък по отношение на околната среда през 2022 г. остава отворен. Израелци, палестинци и йорданци могат да се обединят, за да се борят в общия ни Армагедон срещу изменението на климата.

Наречете го "зелено-синя сделка". Климатичните промени засягат силно Близкия изток. Температурите се покачват - от 50-те години на миналия век те са се повишили с над 2 градуса по Целзий по цялото източно крайбрежие на Средиземно море, а прогнозите са за затопляне с още 4 градуса по Целзий до края на века. "Зелената" част от нашата зелено-синя сделка е насочена към изчистването на енергийните източници на Близкия изток, за да се намалят вредните за климата емисии.

Междувременно водата в региона е оскъдна и става все по-оскъдна. Климатичните модели предупреждават за 40% намаление на валежите до края на века. А когато все пак вали, то ще е поройно, което ще води до потенциално смъртоносни и разрушителни наводнения. "Синята" част от нашата зелено-синя сделка има за цел да осигури водна сигурност в нашия пресъхнал регион.

Първо малко предистория. За много хора в Близкия изток животът на открито вече е непоносим през дългите летни месеци. Ако се обърнем отново към климатичните модели, прогнозите им са броят на дните с високи летни температури да се увеличи с 50% до края на века. Правителствата ни вече едва се справят. Те не успяват да осигурят най-елементарните услуги - вода, електричество и храна - за твърде много хора в нашия регион. Като се има предвид политическата нестабилност в Близкия изток, е лесно да се разбере защо климатичната криза в региона често е описвана като мултипликатор на заплахата, който подхранва конфликтите и държавните провали.

Сред тези заплахи обаче ние виждаме възможност. Опитът ни показва, че е възможно да работим заедно, за да се изправим срещу тези климатични заплахи. Нашата организация EcoPeace Middle East обединява израелци, палестинци и йорданци. От основаването ни през 1994 г. работим за привличането на инвестиции, които са от решаващо значение за рехабилитацията на река Йордан. Помогнахме за насочването на инвестиции за над 100 млн. долара в пречистването на отпадъчни води, така че да избистрим водите й, и бяхме главните поддръжници на това в реката отново да започне да се изпуска прясна вода от Галилейското езеро.

Вдъхновени от участието на младите хора в усилията за почистване на река Йордан, местните израелски, палестински и йордански лидери започнаха да работят заедно. Един от моментите ни на най-голяма гордост беше среща, на която кметове от всички общности стояха хванати за ръце и по бански в почистената част на реката. Кметовете не са си най-добри приятели. Но въпреки враждебността помежду им тези местни лидери осъзнаха, че всички ще бъдат губещи, ако позволят унищожаването на реката да продължи.

Сега е подходящият момент за по-мащабни и по-смели действия. Ето защо призоваваме за регионална зелено-синя сделка през 2022 г. Последните технологични постижения в слънчевата енергия и обезсоляването на водата дават светли перспективи и осигуряват поле за споразумение, което да е от полза за всички страни.

Йордания със своите обширни пустинни райони има сравнително предимство пред израелците и палестинците по отношение на производството на слънчева енергия. Те пък от своя страна с достъпа си до Средиземно море имат сравнително предимство пред Йордания по отношение на производството на прясна вода чрез обезсоляване. Освен за посрещане на вътрешните нужди йорданската слънчева енергия може да се продава за израелските и палестинските енергийни мрежи. Същевременно захранвани със слънчева енергия израелски и палестински инсталации за обезсоляване могат да подобрят местното водоснабдяване, като освен това помогнат за облекчаването на недостига на вода в Йордания. За първи път всяка от страните по сделката ще има какво да купува и какво да продава.

Вместо да се бият за ограничените ресурси, обезсолената вода може да помогне на палестинците да получат справедливия си дял от естествена вода, което да подобри поминъка им. Нови палестински и йордански пречиствателни станции за отпадни води, ферми за слънчева енергия и климатично интелигентни селскостопански техники могат да доведат до драстично увеличаване на производството на храни.

Каква добра водна идея

Тази печеливша за всички сделка ще изисква инвестиции и сътрудничество. Напредъкът, който постигнахме в долината на река Йордан, показва, че жителите на Близкия изток могат да работят заедно за намирането на практически решения. Като си сътрудничим срещу климатичните промени, можем да изградим доверие отдолу нагоре и да поддържаме живо решението за две държави.

От кабинетите ни в Тел Авив, Рамала и Аман призоваваме обществеността и особено младите хора в целия Близък изток - от Рабат до Техеран и от Бейрут до Абу Даби - да се присъединят към нашите активисти през 2022 г. и да държат близкоизточните правителства отговорни. Имаме нужда от регионална зелено-синя сделка. Общото ни оцеляване зависи от това.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар