🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От бум до ефект на бумеранга

Си Цзинпин ще продължи репресиите срещу технологичния сектор, нулирайки цяла индустрия

Слушайте ме внимателно    ©  Reuters

Докато китайското правителство все повече засилваше яростната си атака срещу технологичните компании в страната през пролетта и лятото на 2021 г., бизнес лидерите, анализаторите и инвеститорите не спираха да се питат кога всичко това ще спре. Повече от 1 трлн. долара бяха изтрити от общата пазарна капитализация на едни от най-големите интернет групи в света - като Tencent, гигант в сферата на социалните медии и игрите, и Alibaba, която е флагманът на китайската е-търговия. Цели бизнес модели, например онлайн уроците, бяха изхвърлени на боклука.

Инвеститорите имаха нужда да чуят, че краят на всичко това се вижда. Но на 8 август комунистическата партия обяви петилетен план за реформиране на китайската технологична индустрия, който накара дори най-оптимистичните наблюдатели на сектора да се разберат, че абразивните промени ще продължат и през 2022 г.

С идването на новата година големи части от китайската икономика станаха обект на регулаторни репресии. Президентът на Китай Си Цзинпин пренаписа правилата как работи икономиката и как се процедира с данните, които компаниите събират. Това означаваше и да бъдат ударени някои от най-известните магнати в страната, като основателя на Alibaba Джак Ма, а други като гиганта в сферата на споделеното пътуване DiDi Global да бъдат подчинени със сила. Скоростта, с която се правят реформите, означава, че компаниите в области като финтех кредитирането, е-търговията, самоуправляващите се коли, социалните медии и видеоигрите ще трябва да преразгледат начините, по които правят пари и управляват данни.

Всичко това ще доведе до две големи промени през 2022 г. Първата ще е спадът в доходността на китайския технологичен сектор. Националните гиганти в сферата на интернета и електронната търговия бяха златна мина за инвеститорите в продължение на години. Това ще се забави, тъй като някои от реформите, извършени през 2021 г., ще се отразят на печалбите през 2022 г.

Също така не всички сектори са третирани по равностоен начин. Един от екстремните примери е как някои от доставчиците на частни уроци онлайн биват принуждавани да се трансформират в организации с нестопанска цел. Видеогеймингът също е ударен. През септември регулаторните власти разпоредиха, че компаниите за игри, включително на Tencent, трябва да престанат да се фокусират върху печалбите, а вместо това трябва да се насочат към борбата с пристрастяването сред подрастващите. Индустрията за кратки видеа, доминирана от компании като ByteDance, Kuaishou и Bilibili, също може да стане обект на подобно отношение. Очаквайте през 2022 г. компаниите в тези области да генерират слаба възвръщаемост.

Междувременно Alibaba, Pinduoduo и jd.com, които са най-големите китайски групи за електронна търговия, са принудени да се откажат от много свои монополни практики, които крепяха печалбите им в миналото. Meituan - "суперприложение", фокусирано върху доставките на храна, получи заповед да осигурява по-добре своята армия от шофьори. Подобни промени обаче ще подкопаят печалбите на компаниите и ще ограбят стойността на акциите им. Очаква се, че съотношението цена/печалба при Tencent ще спадне от 32 през 2020 г. на 24 през 2022 г., твърди брокерската компания Bernstein.

Втората промяна ще бъде свързана с начините, по които китайските технологични групи набират капитали. Нито китайските, нито американските регулатори искат китайските компании да излизат на борсата в Ню Йорк. Дори първичните публични предлагания на акции в Хонконг достигат нови нива на риск. Китайските регулатори се обявяват срещу "безразборната капиталова експанзия" на технологичните фирми. На среща между основните китайски регулатори в тази сфера от 30 август е било отбелязано, че първоначалните мерки срещу сектора, изглежда, имат успех.

През 2022 г. апетитът на американските инвеститори за китайски технологични компании с опияняваща оценка обаче едва ли ще се възстанови. Все пак очаквайте няколко големи IT фирми да излязат на борсата в Хонконг, макар и на по-ниски ценови нива. Анализаторите в инвестиционната банка Morgan Stanley определят случващото се в Китай като "зануляване" на цяла индустрия. Тъй като китайските технологични фирми ще трябва да се приспособят към нова реалност с по-затегнат държавен контрол, стойността им за инвеститорите неизбежно ще бъде по-ниска.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved