🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Африка: Там, където назряват неприятности

Година на войни, граждански войни и преврати

От 15-те най-уязвими страни в света 11 се намират в Субсахарска Африка
От 15-те най-уязвими страни в света 11 се намират в Субсахарска Африка
От 15-те най-уязвими страни в света 11 се намират в Субсахарска Африка    ©  Shutterstock
От 15-те най-уязвими страни в света 11 се намират в Субсахарска Африка    ©  Shutterstock

В средата на 80-те години на миналия век млад активист, осигуряващ помощи за пострадали райони, натрупа опит, докато опитваше да преговаря между воюващите страни в Етиопия за допускането на камиони с храна, които да пресекат фронтовата линия и да облекчат страданието в първия предаван по телевизията глад в света. Трагедията до голяма степен бе причинена от правителството - марксистка диктатура, която принуди селяните да сформират колективни ферми, в които те гладуваха, и спря доставките на храна за районите под контрола на бунтовниците. Това доведе до смъртта на 400 000 - 700 000 души.

Повече от 35 години по-късно младият активист е западен дипломат ветеран, който отново опитва да преговаря с етиопското правителство да позволи хранителни доставки да пресекат фронтовата линия в гражданската война, за да се избегне нов глад, засягащ над 1 млн. души. "Това рамкира моята кариера", казва той с очевидна болка в гласа. Бързият срив на Етиопия от една от най-бързо развиващите се държави в Африка до страна, разкъсвана от гражданска война, ще доминира взаимодействието на Запада с региона.

На фона на глад, увеличаващи се зверства и етническо прочистване на малцинствени групи САЩ и ЕС ще засилят натиска над правителството и бунтовниците от Тиграйския народен освободителен фронт да сложат край на войната, която никоя страна не иска да прекрати, но същевременно не е достатъчно силна, за да спечели. Дипломатите публично говорят за използване на санкции и оръжейно ембарго, за да насърчат преговорен процес. Извън камерите те нямат големи надежди и са притеснени, че колкото по-дълго продължат боевете, толкова по-голям е рискът Етиопия да се разпадне, подобно на Югославия, на етническите региони, които съставляват федерацията. Мнозина се опасяват също, че конфликтът може да прелее извън границите, завличайки Сомалия и склонния към преврати Судан в една война, която вече засмука войници от Еритрея.

Етиопия не е единственият проблемен регион в Африка, който светът ще следи през 2022 г. Всички без четири от 15-те най-уязвими страни според индекса за нестабилните държави на американския институт Fund for Peace се намират в Субсахарска Африка. Сред тях са отдавна известни проблемни страни като Южен Судан, който се намира във война през по-голямата част от десетилетието, откакто е сформиран; Централноафриканската република, която се крепи до голяма степен от мироопазващите сили на ООН, и Сомалия, в която джихадистите от "Аш Шабаб" контролират повечето провинциални области и където 15 години на държавно изграждане са заплашени от връщането към гражданска война заради заграбването на властта от президента Мохамед Абдулахи Мохамед.

Също толкова притеснителен е бавният колапс на страните в Сахел - парче опърпана пустиня, простиращо се на юг от Сахара, и разпространението на джихадистите от Мали в съседните държави като Нигер и Буркина Фасо. Въпреки успеха на френските сили при елиминирането на джихадистки лидери Франция би искала да започне да намалява броя на войниците си в региона. Но след два преврата в Мали и други в близките Чад и Гвинея изгледите за Сахел остават мрачни.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved