🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ужасно закъснели

Диагностицирането и лечението на т.нар. дълъг ковид ще помогнат и при борбата с други болести

В момента се провеждат големи изследвания за използването на няколко съществуващи лекарства и методи за рехабилитация
В момента се провеждат големи изследвания за използването на няколко съществуващи лекарства и методи за рехабилитация
В момента се провеждат големи изследвания за използването на няколко съществуващи лекарства и методи за рехабилитация    ©  The Economist
В момента се провеждат големи изследвания за използването на няколко съществуващи лекарства и методи за рехабилитация    ©  The Economist

До края на 2022 г. ваксините, по-добрите лечебни терапии и естественият имунитет, придобит от предишни инфекции, ще изпратят COVID-19 в групата на стандартните сезонни болести, за които хората рядко се притесняват. Но милиони преболедували, които са били заразени по време на пандемията, ще продължат да се чувстват зле. Те трайно ще се сблъскват с част от близо 200 симптома, които са познати под общото наименование "дълъг ковид".

За много от тези хора светлината ще започне да се появява в края на тунела през първата половина на 2022 г., тъй като тогава някои от изследователските проекти, посветени на дългия ковид, ще обявят резултатите си. Националният институт по здравеопазване на САЩ е похарчил над 1 млрд. долара, за да изучава какви са причините и евентуалните лечения на това заболяване. Във Великобритания се провеждат поне 15 изследвания с участието на хиляди пациенти с дълъг ковид.

Очаква се да бъдат направени пробиви в три основни области. Първата е да се "картографират" биологичните пътища, които водят до най-тежките симптоми на това заболяване като задух и замъгляване на съзнанието. Някои проучвания изследват например промените в обема и структурата на мозъка. Ако се знае дали симптомите на дългия ковид са предизвикани от специфични поражения по кръвоносните съдове, нервната система или други тъкани, това ще помогне търсенето на лечение да е по-концентрирано. За много от пациентите знанието точно какво предизвиква техните страдания ще осигури някаква степен на облекчение, тъй като ще докаже, че всичко това не е на базата на самовнушение.

Втората основна област при изследванията се фокусира върху диагностичните тестове и сканиранията, които измерват ефектите от дългия ковид върху някои от основните органи на тялото. В това число влизат кръвните тестове за специфични маркери, отчитащи поражения, ЯМР изследванията и някои по-нови методи. В едно от британските проучвания например на пациентите се дава ксенон - нетоксичен газ, които може да се види на скенерите, докато пътува през тялото, и така той може да покаже дали задухът е предизвикан от поражения на белите дробове или на кръвоносните съдове. Друго изследване следи за наличието на цикотини в кръвта - това са молекули, които са потенциални маркери за хиперактивен имунен отговор (един от главните заподозрени за дългия ковид). Някои от тези тестове и сканирания ще бъдат използвани, за да се проследи как симптомите на заболяването се влияят от различни лечебни терапии.

А подобни лечения най-вероятно ще бъдат открити. Клиничните им изпитвания са третата голяма област при проучванията. В момента се изпробва дали срещу дългия ковид могат да се използват някои съществуващи медикаменти и методи за рехабилитация, които се прилагат при сърдечно-съдови и хронични белодробни болести. Сред изследваните медикаменти са и някои евтини и широко разпространени лекарства като аспирин и антихистамини. Процедури за рехабилитация и апликации, които могат да помогнат на хората да се справят със симптомите си, също се изучават в момента.

Някои от откритията, които ще произтекат от всичко това, също така ще имат принос към по-доброто разбиране и лечение на други заболявания с подобни или припокриващи се симптоми като лаймската болест, синдрома на хроничната умора и усложненията от грипа. За милиони хора, чийто живот се преобърна заради вирусната инфекция, която не си отива, 2022 г. ще е година на надеждата.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар