🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова шотландска авторитарност

Новоприетият шотландски закон срещу престъпленията от омраза ще има смразяващ ефект върху свободата на словото

Новото престъпление "разпалване на омраза" обхваща и частни разговори, дори такива, водени у дома.
Новото престъпление "разпалване на омраза" обхваща и частни разговори, дори такива, водени у дома.
Новото престъпление "разпалване на омраза" обхваща и частни разговори, дори такива, водени у дома.    ©  The Economist
Новото престъпление "разпалване на омраза" обхваща и частни разговори, дори такива, водени у дома.    ©  The Economist

В своя труд "За свободата", считан за най-голямата защита на свободното слово, писана някога, Джон Стюарт Мил, който е син на шотландски философ и икономист, осъжда "допускането за непогрешимост" - тъй като си толкова уверен, че си прав, решаваш да изясниш даден въпрос от името на всички останали, "без да ги оставиш да чуят какво може да каже другата страна". Да можеше само днешните шотландски политици да се вслушат в думите му.

Новият закон за престъпленията от омраза, който ще влезе в сила през 2022 г., ще направи някои политически полемики наказуеми с до седем години затвор. Той създава престъпление, наречено "разпалване на омраза". То криминализира изказвания, които се считат за обидни и подстрекателски, дори когато не причиняват вреди и нямат за цел да подтикнат извършването на конкретно действие. И дори обхваща частни разговори, които се водят вкъщи.

Както се изясни по време на дебата в шотландския парламент по време на приемането му, целта на закона до голяма степен е да запуши устата на жените, които твърдят, че достъпът до пространствата и услугите, предназначени за даден пол, трябва да се определя на базата на биологичния пол, а не въз основа на половото самоопределяне. Криминализират се изказвания, които се приемат за оскърбителни спрямо транссексуалните, т.е. спрямо хора, които не се идентифицират с естествения си пол. Не се приемат за престъпления обаче обиди спрямо някого на базата на неговия пол. Отхвърлено бе предложението да се създаде защита по отношение на твърденията, базирани на факти, като например, че човешките същества не могат да променят биологичния си пол.

В Англия и Уелс обвиненията за "разпалване на омраза", които се отнасят до раса, религия и сексуалност, са наказателни норми с ограничен обхват и рядко се прилагат. За разлика от тях наскоро криминализираното от Шотландия деяние, както изглежда, ще бъде активно преследвано. През 2021 г. Мариън Милар от феминистката група For Women Scotland бе подведена под отговорност по съществуващото законодателство, след като беше обвинена за разпращане на трансфобски съобщения в Twitter. Едно от тях съдържа слогана #WomenWontWheesht (жените няма да мълчат) и картина на панделка с цветовете на движението на суфражетките, която прилича на примка. Делото в крайна сметка беше прекратено, макар и след много стрес и разходи за обвиняемата. Новият закон обаче ще улесни подобни преследвания.

Това е най-последната авторитарна стъпка от страна на Шотландската национална партия (SNP), която доминира в шотландския парламент от десетилетие. Критиците й твърдят, че нейният фокус върху независимостта на Шотландия, който й осигури почти пълно мнозинство, също така й позволява да избягва да проповядва последователна политическа философия или да се вслушва в критики. През 2012 г. партията наложи приемането на закон, който криминализира скандирания на агитките по време на футболни мачове. Той обаче беше отменен през 2018 г., след като бе оспорен, че нарушава човешките права. През 2019 г. SNP беше принудена да се откаже и от прилагането на схемата с т.нар. поименни лица, според която определен служител от обществения сектор щеше да отговаря за всяко дете. Върховният съд постанови, че планът нарушава правото на лична неприкосновеност. Забавяния в прилагането на новия закон, който беше приет през март, навяват на мисълта, че ситуацията и сега е изнервена. Ако не бъде редактиран, най-вероятно той ще бъде правно оспорен, твърди Джоана Чери, кралски юрист в Уестминстър по линия на SNP, която (въпреки партийната си принадлежност) представлява г-жа Милар.

Законите, третиращи престъпленията от омраза, в крайна сметка криминализират малцинствата, в това число и онези, които би трябвало да защитават, а в по-общ план всеки, който наруши волята на властта, коментира Бет Гросман - адвокат, специализиран в медийно право. Нормите имат и "смразяващ ефект", добавя тя, тъй като хората се самоцензурират от страх да не станат жертва на злонамерен донос. Както казва Джон Стюарт Мил: "Непремерената обида, използвана в името на доминиращото обществено мнение, възпира хората да изразяват противоположни гледни точки и да чуват онези, които ги споделят."

Ами ако?

През 2022 г. може да се проведат избори в Северна Ирландия и Република Ирландия. Водач в социологическите проучвания е партията "Шин Фейн". Тя е политически наследник на Ирландската републиканска армия (ИРА), водила кървава война за обединение на острова. Ами ако "Шин Фейн" спечели изборите и на двете места? Все още има вероятност тя се окаже блокирана за сформиране на правителство в южната част на Ирландия, защото другите партии не желаят да се коалират с нея. Но това вече не е толкова сигурно, колкото преди. Въпреки че подобни резултати биха били отражение на местната политика, те биха увеличили шансовете за обединение.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved