🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Безредици на границата

Границата с Мексико ще остане точка на високо политическо напрежение

Да пресечеш от другата страна    ©  Reuters

Малко неща в политиката са предвидими, но провеждащото се веднъж на две години "есенно меле" - известно още като "избори през ноември" - със сигурност ще се фокусира върху южната граница на Америка. Републиканците, които видяха отблизо електоралния успех на Доналд Тръмп, който политизира нелегалната имиграция през 2016 г., подготвят изпълнение на бис. Очаквайте да чуете от тях за "политиката на отворените граници" на Джо Байдън. "Червените" щати като Аризона и Тексас също вероятно ще поведат нови правни битки срещу федералното правителство заради граничните програми.

Политическата реторика настрана, едно от най-учудващите неща в администрацията на Байдън е издръжливостта на някои от твърдите антиимиграционни политики на Тръмп - без значение дали това се дължи на избор. Например администрацията на Байдън се опита да премахне завинаги "мигрантските протоколи за защита" (MPP) на Тръмп - програма, която кара имигрантите да останат в Мексико, често в лоши условия, докато чакат изслушване пред съда. Въпреки това си желание правният възел около програмата направи премахването на MPP невъзможно за Байдън въпреки обещанията му по време на кампанията. Съдебната битка по отношение на MPP ще продължи и през 2022 г.

Същото важи и за "Глава 42", спорна наредба от времето на Тръмп, която позволява гоненето на имигранти, които са стигнали до границата, без да получат съдебно изслушване.

Администрацията на Байдън е под натиск от имиграционни адвокати да спре използването на Глава 42, включително има и заведено дело от страна на American Civil Liberties Union (ACLU). Кабинетът обаче отказва да го направи, частично заради огромния брой преминавания от началото на президентството на Байдън. Тази правна битка - в която администрацията на Байдън твърди, че трябва да може да задържи това, което Лий Гелърнт от ACLU нарича "най-екстремната мярка" от политиката на Тръмп - ще продължи и през следващата година.

Броят на отчаяните или изпълнени с надежда хора на южната граница на Америка вероятно ще продължи да бъде висок и през 2022 г. През 2021 г. броят на пристигащите мигранти бе най-високият от две десетилетия насам. Разликата е, че преди 20 години повечето преминавания на границата бяха на единици мексиканци, а сега мигрантите са предимно от Централна Америка и други места, където има насилие, природни бедствия и бедност.

Ще има и нови потоци от страни, които досега не са били голям източник на мигранти, като Бразилия и Венецуела. Всичко това ще направи границата още по-труден и сложен проблем за решаване, прогнозира Андрю Сийли, президент на мозъчния тръст Migration Policy Institute.

Въпросът как Байдън може да направи прилагането на имиграционните закони по-бързо и по-честно, докато повече и повече хора се опитват да влязат нелегално в Америка, е основно предизвикателство при решаването на безредиците на границата. Една зона на фокус ще бъде нова система за убежище. Чрез повече власт за отговорните за убежище служители на реда вместо за претъпканите съдилища случаите могат да бъдат разрешавани по-бързо и по-малко хора ще са в правна безтегловност.

Новата система за убежище на Байдън ще се появи през 2022 г. и си заслужава да бъде разглеждана отблизо, защото показва нужна промяна на една уморена система. Америка - и тези, които търсят убежище - има нужда от процес, който е предвидим, бърз и справедлив.

Ами ако?

Една от прогнозите, която се приема за даденост през 2022 г., е, че демократите ще загубят контрол над Камарата на представителите и вероятно дори Сената, което ще доведе до блокиране на системата, подобно на сценария с други президенти на средата на мандата им. Ами ако демократите всъщност задържат Камарата и Сената и дори увеличат мнозинствата си? В този случай те няма да разчитат толкова на Джо Манчин и Кърстен Синема, двама сенатори, които не вървят по партийната линия. Администрацията би могла да приеме по-щедри социални пакети и закони за климата, както и федерални закони за правото на глас, каквито ядрото на демократите отдавна иска.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tglvusa avatar :-|
    Todor L Uzunov

    Kapital, vie ste edni manipulatori. Pishete neshta koito ne sa verni. Kakvo kato se kriete zad imena kato The Economist. I tezi v Economist sa kato vas. Predstaviate ednostranno nershtata. Zashto ne napishete che za Trump glasuvaha polovinata izberateli v Amerika. Koga shte predstavite tiahnoto vijdane i mnenie na balgarskiat chitatel?
    Ami ako glasuvalite za Trump specheliat i Kongresa i Senata? Noemvri 22ra?
    Togava, what?

    Нередност?
Нов коментар