🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборът на Драги

Ще остане ли италианският премиер, или ще се кандидатира за президент

Италия ще проведе поне едни важни избори през 2022 - а вероятно и още едни. Неизбежните са за президент, който да наследи Сержо Матарела, чийто мандат изтича на 2 февруари. Президентът на Италия прекарва голяма част от времето си в рязане на ленти, връчване на награди и произнасяне не помпозни речи. Но той (Италия никога не е имала президент жена) също така има значителна власт. Президентът е този, който разпуска парламента и назначава премиер. А за настоящия премиер Марио Драги се твърди, че желае поста.

Мнозина италианци биха искали той да остане на сегашния пост. Италия е изправена пред сложната задача да оползотвори - не само мъдро, но и бързо - над 200 млрд. евро от фондовете на ЕС за възстановяване от пандемията. Кой би могъл по-добре да надзирава този процес от Марио Драги, бивш президент на Европейската централна банка?

Откакто стана премиер през февруари 2021 начело на невероятно хетерогенна коалиция, простираща се от радикалното ляво до популисткото дясно, говорещият безпределно непоказно, но ясно Драги се превърна в най-популярния политик в Италия.

Начело на тези, които искат той да остане, е Енрико Лета. Бивш премиер, Лета се завърна от доброволно изгнание, за да поеме ръководството на лявоцентристката Демократическа партия (ДП) скоро след идването на настоящото правителство. Ако Драги остане до следващите парламентарни избори, които трябва да се проведат до март 2023, това не само ще гарантира сигурно управление за по-дълго, но и ще даде на Лета повече време да съживи партията си. ДП имаше само 17% в проучванията, когато той пое лидерството. Но на местните избори през октомври нейните кандидати за кметове спечелиха в някои от най-големите италиански градове.

Най-силните гласове, призоваващи Драги да стане президент, идват от дясното - от Матео Салвини и неговата популистка "Северна лига" и от Джорджия Мелони (иронично, тъй като партията й е в опозиция) и нейната крайнодясна "Италиански братя". Но тяхната подкрепа идва с условие - че повишението на Драги трябва да доведе до предсрочни избори.

С общо 40% в проучванията десницата е уверена в победата и с помощ от някога могъщата "Форца Италия" на Силвио Берлускони - и в осигуряването на мнозинство. Дори Драги да остане като премиер, напълно възможно е, предвид нежеланието на италианските политици да водят кампания през зимата, парламентарните избори така или иначе да бъдат изместени за есента.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved