🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптото не е просто валута

Блокчейн приложенията ще прекроят интернет икономиката, казват Крис Диксън, генерален партньор в a16z, и Паки Маккормик, основател на Not Boring Capital

"Блокчейнитe могат да поддържат много повече приложения извън парите и финансите", изтъкват Крис Диксън, генерален партньор в a16z, и Паки Маккормик, основател на Not Boring Capital
"Блокчейнитe могат да поддържат много повече приложения извън парите и финансите", изтъкват Крис Диксън, генерален партньор в a16z, и Паки Маккормик, основател на Not Boring Capital
"Блокчейнитe могат да поддържат много повече приложения извън парите и финансите", изтъкват Крис Диксън, генерален партньор в a16z, и Паки Маккормик, основател на Not Boring Capital    ©  The Economist
"Блокчейнитe могат да поддържат много повече приложения извън парите и финансите", изтъкват Крис Диксън, генерален партньор в a16z, и Паки Маккормик, основател на Not Boring Capital    ©  The Economist

Благодарение на успеха на биткойн, криптовалутата пионер, пусната през 2008 г., много хора свързват блокчейн предимно с пари и финанси. Но използването на блокчейн е много по-широко. Съвременните блокчейни са напълно програмируеми като компютър или смартфон. Това, което ги прави уникални, е, че позволяват на програмистите да пишат код, който може да поеме твърди ангажименти за това как ще се държи в бъдеще. Кодът на биткойн гарантира, че може да има само 21 млн. биткойна, че участниците в мрежата не могат да харчат една и съща монета два пъти плюс множество други ангажименти, които създават доверие във валутата.

Предстоящата година ще покаже, че блокчейните могат да поддържат много повече приложения извън парите и финансите. През 2022 г. децентрализираните услуги ще премахнат хватката на големите технологични компании в интернет. Клъстер от нови web3 технологии като токени ще подобри драстично дигиталната икономика на създателите, технолозите и малкия бизнес.

Ethereum, пуснат на пазара през 2015 г., беше първият блокчейн, който напълно обобщава идеите, започнали с биткойн. Ethereum може да изпълнява програми (известни като смарт договори), които позволяват на разработчиците да създават почти всякакво приложение. Услугите, изградени на базата на Ethereum, могат да предложат разширена функционалност, която се конкурира с услугите, предлагани от централизирани технологични фирми, като в същото време премахват манипулирането на ресурси и централните контролни точки.

Ethereum също така позволи създаването на токени - програмни единици стойност, които предоставят на потребителите права на собственост и дори потоци от приходи.

Блокчейн също направи възможно автоматизирането на традиционните финансови функции като кредитиране или търговия. Първите приложения на Ethereum, които бяха широко разпространени, бяха за децентрализирано финансиране (DeFi) като Compound, Maker и Uniswap. В DeFi финансовите функции се управляват от напълно автоматизирани протоколи, които се притежават и управляват от децентрализирани общности вместо от централизирани компании.

DeFi привлече парите и вниманието, от които се нуждае, за да ускори растежа на web3, но web3 е нещо повече от пари и криптовалута. През 2021 г. видяхме как предприемачи разширяват идеите, започнали с биткойн и DeFi, към игри, медии, пазари и дори социални мрежи. В основата на това разширение беше нова концепция - незаменими токени (NFT). Това са базирани на блокчейн записи, които уникално представят елементи от цифрови медии, включително изкуство, видео, музика, игри, текст и код. NFT съдържат документация за тяхната история и произход и могат да имат прикачен код за извършване на почти всяка операция (популярна функция е кодът, който гарантира, че оригиналният създател получава възнаграждения от вторични продажби).

Първите новини за NFT се фокусираха върху спекулациите и парите. Майк Винкелман, дигитален артист, известен като Beeple, повдигна вежди и завъртя очи, когато продаде NFT в Christie's за 69 млн. долара. През шестте месеца от април до ноември 2021 г. NFT на стойност 7.2 млрд. долара смениха собствениците си на OpenSea, най-голямата NFT платформа.

Но в действителност NFT са ключов градивен елемент за нова вълна от web3 услуги, които революционизират интернет икономиката, преразпределяйки стойността и контрола от технологичните гиганти обратно към потребителите, разработчиците и малките фирми. Web3 приложенията отнемат пазарен дял от централизираните утвърдени оператори. Braintrust, web3 пазар за таланти, който стимулира участниците с токени, работи с работодатели, включително Deloitte, NASA, Nike и Porsche. И набира сила от публични конкуренти като Upwork.

Музиката също е узряла за промяна. Услугите за стрийминг създадоха възможност за артистите да достигнат до милиони фенове чрез неудобен брак със звукозаписни компании. Web3 платформи като Audius, Sound.xyz и Royal ще създадат възможност за артистите да печелят милиони долари чрез създаване на нови потоци от приходи, които не идват чрез посредничеството на звукозаписни компании. Също така ще се появят web3 базирани конкуренти на големи социални мрежи като Facebook и Twitter. За разлика от действащите те ще споделят приходите със създателите и така ще подхранват техния растеж.

Нека новият интернет процъфтява

През 2022 г. повече хора ще разберат това, което мнозина в web3 света вече знаят: най-добрият начин да овладеете големите технологични компании е чрез конкуренция, а не чрез регулация. Вече има политици във Вашингтон, които оценяват, че web3 е нещо много повече от криптовалута или спекулации. През следващата година повече лидери в Америка и в други демокрации ще осъзнаят необходимостта от разумно регулиране, което насърчава отговорните иновации, като същевременно позволява на предприемачите да изградят следващото поколение интернет.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар