🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За състоянието на нацията

Чествания през 2022 г. ще отбележат миналото на Великобритания, както и нейното неясно бъдеще

След политическите турбуленции на Brexit и дългите страдания около ковид-19 много британци ще искат да се повеселят през 2022 г. Кралското семейство ще се ангажира с това. На 6 февруари кралица Елизабет II ще стане първият британски монарх, който управлява повече от 70 години. Честванията на платинения юбилей ще включват целогодишни пътувания из страната на хора от кралското семейство (след като пандемията прекъсна голяма част от обичайното рязане на ленти). Кулминацията на честванията ще дойде в комплект с допълнителна ваканция - четиридневен юбилеен уикенд през юни. Програмата включва военни паради, конкурси и поп концерт в Бъкингамския дворец.

Червени туники и мечи кожи, изтребители, преминаващи с рев над главите, помахвания от балкона, знаменити гости и километри знамена под дъждовното английско небе - всичко това е познато "ястие" за телевизионните зрители, държани на редовна диета от кралски сватби и чествания още от времето на сребърния юбилей през 1977 г. Да си на пътя към Бъкингамския дворец (известен и като The Mall) по време на подобна проява означава да наблюдаваш работата на прецизен часовников механизъм, работещ за целите на телевизията и способен да съперничи на което и да било събитие, създадено от музикалната индустрия. Резултатът е монархия, която едновременно е интимна, недосегаема и универсална.

И все пак празненствата през 2022 г. ще бъдат обагрени от меланхолия. През април кралицата ще навърши 96 години. Макар като цяло да изглежда в добро здраве, тя е имала няколко малки проблема до момента и онези, които я гледат на малкия екран, може би ще си зададат въпроса дали това няма да е последният грандиозен спектакъл на нейното царуване. Телевизионните коментатори, които ще отбележат това, няма да са много.

Докато гвардейците маршируват, обществото може би ще започне да си мисли за състоянието на монархията, която кралицата ще остави след себе си един ден. Монархия, която може и да не провокира толкова привързаност и авторитет. Престолонаследникът принц Чарлз е доста по-непопулярен от майка си, въпреки че възкачването му на трона може да промени това за една нощ. Тя е политически непроницаема и изтъкана от морални скрупули. Той излага на показ своите възгледи по всякакви теми и направи публична дисекция на брачния си живот. Петият сезон на сериала "Короната" на Netflix, който пресъздава развода му с принцеса Даяна, ще се излъчи през 2022 г. До момента Чарлз е изобразяван като коравосърдечен човек.

Британците могат да съзерцават и наближаващия залез на собствената им ера: това, което министър-председателят между 1945 и 1951 г. Клемент Атли нарича "новата епоха на Елизабет" - на реактивния двигател, на телевизора и на хапчета против забременяване. Това ще бъде година, пълна със сравнения, които, не на последно място, ще се видят по време на организирания от правителството културен фестивал Unboxed. Както и през 1951 г. по време на Фестивала на Великобритания, проявата ще се опита да демонстрира най-доброто, което страната може да предложи в сферата на науката, математиката и инженерството. Но ще се изправи и срещу стена от цинизъм. Ще напомни и за политиката на тази ера: период на стабилност чрез двупартийно управление; на стремеж да се отговори на нарастващото търсене на по-добро образование, здравеопазване и жилища; а също и на тревоги относно мястото, което Великобритания заема на международната сцена.

Никой няма да отбележи юбилея с толкова голяма наслада, както юнионистите в Северна Ирландия, чиято лоялност към короната е ядро на тяхната политическа идентичност. И все пак тържествата ще бъдат изпълнени с безпокойство. Изборите за делегирано събрание на Северна Ирландия трябва да се проведат до май 2022 г. и има голяма вероятност най-голямата републиканска партия "Шин Фейн" да получи премиерския пост. Това ще бъде забележително събитие, а също така и момент на изключителна нестабилност: партия, която отдавна е разглеждана като политическо крило на Ирландската републиканска армия (ИРА), ще получи най-високата политическа длъжност в институция, която иска да разпусне.

Демократичната юнионистка партия, която е най-голямата политическа формация на юнионистите, иска да отмени сделката на британското правителство за Brexit, тъй като създава нова търговска граница в Ирландско море. Това може да я подтикне да откаже вицепремиерското място и да се оттегли от споразумението за споделяне на властта, което е в основата на децентрализираното правителство на Северна Ирландия. Така може да се стигне до ситуация, при която страната отново се управлява от държавни чиновници, както се случи в периода 2017 - 2020 г.

През 2022 г. ще има и друг юбилей, по-рядко отбелязван в Северна Ирландия: стогодишнината от създаването на Ирландската свободна държава, която е предшественик на съвременната Република Ирландия. През 1922 г. Египет също получава своята независимост от Великобритания. Въпросната година се приема като кулминацията във възхода на Британската империя и начало на десетилетия на упадък. Това, което изглежда солидно, бързо може да се окаже чупливо.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved