🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Визия за 20/21

Как се съпоставят прогнозите ни за 2021 г. с реалността

След отрезвителното преживяване през 2020 г. - както всички останали и ние бяхме изненадани от пандемията - през 2021 г. се справихме по-добре. Но макар и да познахме едрите щрихи, в ретроспекция някои от предсказанията ни не стигнаха достатъчно далеч.

Съчетанието от ваксини и евтини бързи тестове започна да обръща хода на пандемията. Както очаквахме, имаше битки между и вътре в държавите за достъпа до ваксини. А скептицизмът и конспиративните теории накараха някои хора да откажат да получат инжекцията. Но не успяхме да предвидим колко масов ще стане отказът от ваксина и до каква степен ще се превърне в знак за политическа идентичност. Нито пък предугадихме значението на коронавирусните "варианти" - дума, която не присъстваше в "Светът през 2021".

В политиката бяхме прави, че Доналд Тръмп държи републиканците в своя плен и продължава да подкопава вярата в изборните процеси в Америка. Посочихме риска от следизборно насилие. Но метежът от 6 януари показа колко далеч е готов да стигне Тръмп в опит да запази властта - много по-далеч, отколкото повечето хора очакваха.

Смятахме, че Япония може да има нов премиер, но не посочихме Кишида Фумио като претендент. Погрешно предположихме, че търсенето на петрол ще остане потиснато. Въпреки че смятахме, че талибаните имат "добри шансове да се върнат на власт" в Афганистан, очаквахме това да е резултат от политическа сделка, а не от военна чистка. И бяхме шокирани от бруталната репресия на Си Цзинпин срещу технологичните компании. Но за наблюдателите на бъдещето изненадата е това, което прави нещата интересни.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved