Бюлетини, размирици и лекарство чудо

COVID-19 ще направи политиката по-турбулентна, прогнозира Робърт Гест

Рискът от турбуленции е най-висок в страните със средни доходи
Рискът от турбуленции е най-висок в страните със средни доходи
Рискът от турбуленции е най-висок в страните със средни доходи    ©  Reuters
Рискът от турбуленции е най-висок в страните със средни доходи    ©  Reuters

Когато чумата убива една трета от европейците през XIV век, тя оставя феодалите с твърде малко селяни, които да обработват земите им, и позволява на работниците да изискват по-добро отношение. Когато инфлуенцата убива 20 млн. индийци през 1918-1919 (и още 30 млн. души по света), тя разгръща страдание, което помага за полагане на основите на кампанията на Махатма Ганди за край на британското колониално управление. Пандемиите могат да преобръщат политиката. Изследване, обхващащо 133 държави между 2001 и 2018, открива, че политическите размирици достигат пик две години след началото на типична епидемия. Ако тази тенденция се потвърди, 2022 ще бъде бурна година.

Глобално гражданското недоволство е нараснало с 10% през 2020 - първата година на пандемията, въпреки ограниченията за публични събирания, наложени в почти всяка държава. Някои граждани обвиняват правителствата си за провал в ограничаването на вируса. Други се оплакват от рязко наложените и икономически съсипващи локдауни. Трети си мислят, че ваксините, които правителствата ги подтикват да си поставят, са вредни.

Множеството протести, избухнали през 2021, имат най-различни причини, но COVID-19 като правило е утежняващ фактор. Вилнеещите по улиците в Южна Африка бяха гневни не само заради вкарването в затвора на бивш президент, но и заради предизвиканата от пандемията безработица. Протестиращите в Беларус и Тайланд настояваха не само за демокрация, но и за по-добро здравеопазване.

През 2022 рискът от турбуленции е най-висок в страните със средни доходи. Богатият свят е до голяма степен ваксиниран. Много бедните имат толкова много проблеми, че коронавирусът е само една точка от дълъг мрачен списък. За разлика от тях гражданите на страните със средни доходи очакват прилични публични услуги и са разочаровани. Те знаят, че по-богатите са се ваксинирали първи, включително местните елити, които са летели до чужбина, за да бъдат имунизирани. И са разбираемо нетърпеливи, че ваксините са мъчително недостъпни за милиони.

Изборите могат доведат тази фрустрация до точка на кипене. В Бразилия президентът популист Жаир Болсонаро се справя ужасно с ковид-19, като омаловажава сериозността на вируса, противопоставя се на маските, обърка разпространението на ваксините и оставя хиляди хора да умират. Ниската му популярност предполага, че ще изгуби изборите през октомври. Но страната е поляризирана, той казва на избирателите си, че вотът ще бъде фалшифициран, и настоява, че само господ може да го отстрани от поста. Не е изключено да има метеж в стил Тръмп или нещо още по-лошо.

Изборите в Кения през август също ще бъдат напрегнати. Пандемията изтрива работните места в туризма. Полицията убива тези, които нарушават локдауна. Мнозина са гневни и един от кандидатите, Уилям Руто, подклажда гнева. Макар да е богат, той се представя като поборник срещу династии като фамилиите Одинга и Кениата. Руто е обвинен в престъпления срещу човечеството във връзка с изборно насилие през 2007-2008 (обвиненията бяха свалени, след като свидетели промениха показанията си). Възможен е още хаос.

Във Филипините може би се оформя популистка династия начело с президента Родриго Дутерте, който репресира медиите и окуражава убийството без съд и присъда на десетки хиляди заподозрени в наркотрафик. Той не може да се кандидатира за втори мандат през май и твърди, че ще се оттегли от политиката. Но Дутерте и преди е нарушавал подобни обещания. Не е невъзможно той да се кандидатира за вицепрезидент, а дъщеря му - за президент.

В Индия има регионални избори в няколко щата, които могат да предизвикат напрежение. За да отклони вниманието от милионите починали от COVID-19 и подкопаването на институциите, което самата тя извършва, управляващата партия "Бхаратия Джаната" (BJP) ще нагнетява омразата срещу мюсюлманите, които обвинява в провеждане на "любовен джихад" за съблазняване на индуистките жени и обръщане на вярата им. Полицията ще ограничава митингите на опозицията, позовавайки се на мерки срещу COVID-19, но ще позволява митинги и дори актове на насилие на привърженици на BJP.

За някои държави ще бъде трудно изобщо да проведат избори. В Ливан има насрочен вот за май, но икономическият колапс и всеобщият хаос може да доведат до отлагането му. Гвинея и Мали, които наскоро преживяха преврат, са призовавани да позволят свободни и честни избори, но няма да го направят.

Националисти от всички страни

Изборите в богатите държави ще бъдат по-мирни, но напрегнати. Наскоро обединената унгарска опозиция може да свали все по-корумпираното управление на Виктор Орбан, който ще се бори да не падне от власт с мръсни трикове и размахване на плашила относно имигрантите и евреите. Френските гласоподаватели ще избират дали да продължат с либералния центрист Еманюел Макрон, или да скочат в мрака с Марин льо Пен, националистка, която иска да "деислямизира" Франция. Макрон дразни много избиратели, но със затихването на COVID-19 той изглежда като по-безопасен избор и вероятно ще спечели. Същото едва ли ще се случи с управляващата либерално-национална (консервативна) коалиция в Австралия. Стратегията инфекциите от COVID-19 да бъдат държани на кота нула ще се окаже невъзможна и лявата Лейбъристка партия ще спечели властта през 2022.

Най-умното нещо, което би могло да направи всяко едно правителство през 2022, за да вдига растежа, да помага на хората да са здрави и да избегне недоволство и протести, е да увеличава ваксинационното покритие. Антиваксърите ще се съпротивляват, но Франция и други държави показаха, че изискването за ваксинационен паспорт за вечеря в ресторант бързо може да променя нагласите. В политиката не се предполага да съществува лекарство чудо, но ваксините срещу коронавирус са много близо до това.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар