🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Светът утре 2022

От редактора

Ако 2021 беше годината, когато светът обърна вълната на пандемията, 2022 ще бъде доминирана от нуждата за приспособяване към нови реалности както в сфери, преобразени от кризата (новият работен ред, бъдещето на пътуването), така и в затвърдили се дълбоки тенденции (възходът на Китай, ускоряващите се климатични промени). Ето десет теми и тенденции, които да следите в предстоящата година.

1. Демокрация срещу автокрация. Междинните избори за Конгрес в Америка и конгресът на Китайската комунистическа партия ярко ще противопоставят техните конкурентни политически системи. Коя от тях осигурява по-успешно стабилност, растеж и иновации? Това съперничество ще се разиграва във всичко от търговията до технологичните регулации и от ваксинирането до космическите станции. Докато президентът Джо Байдън се опитва да сбере свободния свят под знамето на демокрацията, неговата дисфункционална и разделена държава е лоша реклама за постиженията си.

2. От пандемия към ендемия. Идват нови антивирусни лекарства, подобрени терапии с антитела и още ваксини. За ваксинираните хора в развития свят вирусът вече няма да бъде животозастрашаващ. Но все още ще бъде смъртоносна опасност в развиващия се свят. Ако ваксинацията не може да бъде ускорена, COVID-19 ще се превърне в една от многото ендемични болести, които поразяват бедните, но не и богатите.

3. Тревоги за инфлацията. Сривовете във веригите за доставки и скокът на търсенето на енергия вдигнаха цените. Централните банкери твърдят, че е временно, но не всички им вярват. Великобритания е под особен риск от стагфлация заради недостига на работници след Brexit и зависимостта си от скъп природен газ.

4. Бъдещето на работата. Има широк консенсус, че бъдещето е "хибридно" и повече хора ще работят повече дни от вкъщи. Но има голямо поле за разногласия по детайлите. Колко дни и кои? И ще бъде ли честно? Изследванията показват, че жените са по-малко склонни да се завърнат в офиса и може да рискуват да бъдат подминати при повишенията. Задават се и дебати за данъчните правила и наблюдението на работещите дистанционно.

5. Новият techlash. Регулаторите в Америка и Европа от години се опитват да укротят технологичните гиганти, но още не са успели да засегнат ръста на печалбите им. Сега Китай поема лидерството с брутален натиск срещу технологичните си компании. Президентът Си Цзинпин иска от тях да се фокусират върху "дълбоките технологии", които осигуряват геостратегическо предимство, не върху фриволности като игри и пазаруване. Но дали това ще стимулира иновациите в Китай, или ще задуши динамизма в индустрията?

6. Криптото расте. Както всички разместващи технологии, криптовалутите биват опитомявани от регулаторите със затягане на правилата. Централните банки също така се готвят да пуснат свои собствени централизирани дигитални валути. Резултатът е битка между три лагера - крипто-блокчейн-DeFi тълпата, по-традиционните технологични компании и централните банки - която ще се ожесточи през 2022.

7. Климатичен пат. Докато горските пожари, горещите вълни и наводненията стават все по-чести, сред политиците властва изумителна липса на усещане за спешност по отношение на справянето с климатичните промени. Нещо повече - декарбонизацията изисква Западът и Китай да си сътрудничат точно когато геополитическото им съперничество се задълбочава. Дръжте под око слънчево-геоинженерния екип в "Харвард". През 2022 те искат да тестват своя високовисочинен балон, с който да разпръснат прах и да затъмнят слънцето - техника, която може на този етап да се окаже необходима, за да купи на света повече време да се декарбонизира.

8. Проблеми с пътуването. Активността нараства с отварянето на икономиките. Но държави, които залагат на стратегията за "нулев ковид" чрез потискане, като Австралия и Нова Зеландия са изправени пред сложната задача да управляват прехода към свят, в който вирусът е ендемичен. Междувременно поне половината от бизнес пътуванията са изчезнали завинаги. Това е добре за планетата, но лошо за туристите, чиито пътувания се субсидират от харчещите много бизнес пътници.

9. Космически надпревари. 2022 ще бъде първата година, в която повече хора отиват в Космоса като платени пасажери, отколкото като държавни служители. Те ще бъдат изпратени горе от съперничещи си компании за космически туризъм. Китай ще завърши новата си космическа станция. Филмовата индустрия се състезава да снима при нулева гравитация. А НАСА ще разбие космическа проба в астероид в съвсем реална мисия, която звучи като от холивудски филм.

10. Политически футбол. Зимната олимпиада в Пекин и световното първенство по футбол в Катар ще напомнят как спортът може да обедини света - но също и как големите спортни събития често могат да се превръщат в политически футбол. Очаквайте протести, насочени срещу двете държави домакини, макар бойкоти от национални отбори да не са вероятни.

Бързото развитие на иРНК ваксините срещу коронавирус - светъл момент от 2021 - стъпва върху десетилетия работа по създаването им, която изглежда като успех за една нощ. Кои други нововъзникващи технологии може да са на прага да изгреят ярко? Нашата специална секция разглежда 22 кандидата за 2022. И накрая, това издание има ново име. "Светът през" вече е "Светът утре", което ни позиционира по-добре за бъдещето. Надяваме се, че четенето му ще направи същото за вас.

Том Стандейдж, редактор на "Светът утре 2022"

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар