🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предстои объркана година

Драматичните промени, които протичат в индустрията с чипове, ще продължат

Производителите на автомобили загубиха, след като анулираха поръчките си за чипове в началото на пандемията, и после се озоваха на края на опашката, когато търсенето на автомобили скочи
Производителите на автомобили загубиха, след като анулираха поръчките си за чипове в началото на пандемията, и после се озоваха на края на опашката, когато търсенето на автомобили скочи
Производителите на автомобили загубиха, след като анулираха поръчките си за чипове в началото на пандемията, и после се озоваха на края на опашката, когато търсенето на автомобили скочи    ©  The Economist
Производителите на автомобили загубиха, след като анулираха поръчките си за чипове в началото на пандемията, и после се озоваха на края на опашката, когато търсенето на автомобили скочи    ©  The Economist

Бизнесът с производството на чипове беше проблемен дори преди пандемията да го удари. Китай и САЩ бяха ангажирани в геополитическа борба за тази стратегически важна технология, като Вашингтон направи всичко възможно да прекъсне достъпа на китайските компании до сложни инструменти за производство на чипове, повечето от които се правят в Америка. САЩ също така обмисляха субсидии за производството на чипове в страната, както и влагането на десетки милиарди долари публични средства в индустрията като противодействие на стотиците милиарди долари, насочени от Китай в собствените му компании.

Тогава дойде ковид-19 и допълнително усложни нещата - а идната година няма да донесе особено облекчение. До средата на 2021 пандемията предизвика срив в предлагането на чипове, тъй като голяма част от света започна да работи от вкъщи и хората купуват много електронни продукти, за да си помогнат да направят това. Производителите на автомобили загубиха, след като анулираха поръчките си за чипове в началото на пандемията, и после се озоваха на края на опашката, когато търсенето на автомобили скочи. В резултат на това през 2022 г. производителите на чипове ще работят извънредно, за да разширят предлагането.

В същото време правителствата по света ще правят всичко възможно, за да стимулират изграждането на предприятия, които да осигурят разширение на капацитета на тяхна земя. Америка ще реши как да похарчи 52 млрд. долара, които задели през лятото на 2021, за да увеличи вътрешното производство на чипове. Ако всичко върви по план, TSMC, тайванският производител на чипове, който е водещ в света в производството на такива от висок клас, ще е напреднал с изграждането на първата си фабрика в Америка. Европа или все още ще обмисля собствени стимули, или вече ще ги разпределя.

И все пак индустрията се променя по начини, които затрудняват правителствата да разпределят ефективно парите на данъкоплатците. Цената на производството на авангардни чипове продължава да нараства, което кара компаниите да търсят нови начини за подобряване на производителността. Правителствата, които харчат с размах от средства на данъкоплатците в опит да привлекат производство от висок клас, може в крайна сметка да пренебрегнат новите технологии, които започват да преоформят пейзажа.

Една важна тактика ще бъде разработването на по-усъвършенствани начини за комбиниране и съединяване на вече изработени чипове, вместо просто да се ецват отделни чипове с още по-малки (и следователно по-бързи) функции. Тази технология, известна като опаковане, отдавна е била игнорирана като скучна и надолу по веригата от част от индустрията, но тя ще стане по-важна през 2022. Компании, включително TSMC и големият американски производител на чипове Intel, разработват свои собствени технологии за опаковане във вътрешните си поделения, вместо да предоставят работата на анонимни фирми в Китай или други страни в Азия.

Ще се наложи и нов бизнес модел за проектиране на чипове, при който проектите, залегнали в основата на дизайна на чипове, се публикуват под лицензи с отворен код, достъпни за използване от всеки. Дизайн на чип с отворен код, известен като RISC-V, ще продължи да "изяжда" индустрията отдолу нагоре - най-евтините схеми вече се прехвърлят към него. Компаниите, които притежават и контролират патентовани дизайни на чипове - като Intel с неговата x86 архитектура, ще се надпреварват да предложат поне впечатление за откритост в опит да отблъснат заплахата.

С една дума - 2022 ще бъде объркана. Индустрията за производство на чипове вече беше в процес на преконфигуриране, тъй като разходите за непрекъснато свиване на вериги станаха огромни. И докато правителствата се опитват да използват стимули, за да прекроят веригата за доставки на чипове, те ще се опитват да сграбчат звяр в трансформация.

Ами ако?

ByteDance, най-скъпият стартъп в света, отложи плановете си за публично предлагане на акции през 2021 на фона на репресиите на комунистическата партия срещу китайските технологични компании. Този techlash продължава, но компанията, която притежава TikTok и нейното китайско дъщерно видеоприложение Douyin, изглежда, ще опита отново през 2022. Ами ако ByteDance отдели TikTok в отделна компания? Приложението, което може да се похвали с повече от 1 млрд. месечни активни потребители в световен мащаб, вероятно е отговорно за голяма част от "стратосферната" частна оценка на ByteDance, която според някои информации е около 400 млрд. долара. Ако бъде отделена от китайската си майка и листвана на Запад, компанията би могла да избегне натиска у дома и да предложи на чуждестранните инвеститори, които са гладни за акции в социалните медии, първата сериозна алтернатива на Facebook.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар