🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Амазония е заложена на карта

Бразилските избори дават надежда за екваториалната гора

Чрез пожари към регрес    ©  Reuters
През изминалото десетилетие Амазония се превърна от поглъщач в източник на въглерод.

Президентските избори през 2022 г. ще представляват възможност за бразилското правителство да обърне политиките, които допринесоха за глобалните климатични промени. Страната е дом на 60% от амазонската гора, която традиционно поглъща съществена част от изпускания въглерод. Тревожно изследване, публикувано през 2021 г. в сп. Nature, обаче показва, че през изминалото десетилетие тя се е превърнала в източник на въглерод. Виновниците - пожарите и обезлесяването, които се увеличиха с над 40% от встъпването в длъжност на популисткия президент Жаир Болсонаро през 2019 г.

При управлението му екологичните наказания и глоби спаднаха рекордно. Активисти казват, че това е окуражило незаконните сечи, минно дело, отглеждане на добитък и заграбване на земя. През юни министърът на околната среда Рикардо Салес подаде оставка, след като федералната полиция започна да го разследва за предполагаемо участие в трафик на дървен материал (той отрича обвиненията).

Един "по-зелен" президент ще опита да спре подобни престъпления. Социологическите изследвания показват, че Болсонаро вероятно ще загуби изборите. Неговият наследник може да убеди Германия и Норвегия да размразят Амазонския фонд - средства за управление и устойчиво развитие, които бяха спрени през 2019 г. на фона на опасения за политиките на Болсонаро. Нов държавен глава може също така да съживи разговорите с американския си колега Джо Байдън, който предложи да създаде фонд от 20 млрд. долара за горите, когато Бразилия започне да показва резултати.

Бразилия е една от едва няколко държави, които не са повишили целите си за съкращаването на емисиите до 2030 г. До климатичната конференция на ООН в Глазгоу не беше ясно дали правителството ще изостави настояването си за "двойно броене" - отдавнашно искане въглеродните кредити, които продава на други страни, също така да бъдат включвани към неговия дял на намалени емисии. Ако се откаже от тази позиция и от разговорите произлезе глобален пазар, Бразилия може да получи милиарди долари, за да запази парчета от амазонската гора, които продава като кредити. Нейният доброволен пазар на въглерод (VCM) процъфтява през последните години.

Но дори по-екологичен президент ще трябва да се бори с приятелски настроения към фермерите Конгрес, който обмисля няколко закона, заплашващи гората и обитателите й. Това включва законопроект за регулация на земята, наречен "закон за заграбване на земята", както и законопроект, който ще легализира търсещо-проучвателните сондажи на територии на коренното население. През август хиляди негови представители протестираха в бразилската столица, докато Върховният съд дебатираше по въпрос, който би ограничил техните територии до земята, която е била заета, когато е била прокарана нова конституция през 1988 г. Съдът отложи решението си, но Конгресът обмисля закон, който би имал същия ефект.

Други амазонски държави, като например Колумбия, демонстрират повече желание в борбата с обезлесяването, въпреки че те също са изправени пред натиск от страна на бизнес интереси. По-добър ръководител в Бразилия може да задейства регионалните усилия за насърчаване на прилагането на законите и за намиране на устойчиви алтернативи на обезлесяването за обитателите на горите. Но ако Болсонаро спечели изборите отново, неговата решимост да напълни Амазония с пътища, язовири и мини може да причини разрушения далеч отвъд границите на Бразилия.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved