🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криза и възможност в Мексико

Пандемията показва колко е важно да се изгради едно по-справедливо и устойчиво общество, казва Клаудия Шейнбаум Пардо, кмет на Мексико сити

"Пандемията бе възможност за изпълване на обещанието, че никой няма да бъде изоставен", казва Клаудия Шейнбаум Пардо
"Пандемията бе възможност за изпълване на обещанието, че никой няма да бъде изоставен", казва Клаудия Шейнбаум Пардо
"Пандемията бе възможност за изпълване на обещанието, че никой няма да бъде изоставен", казва Клаудия Шейнбаум Пардо    ©  The Economist
"Пандемията бе възможност за изпълване на обещанието, че никой няма да бъде изоставен", казва Клаудия Шейнбаум Пардо    ©  The Economist

През декември 2021 г. ще станат три години, откакто встъпих в длъжност като първата жена, избрана за кмет на Мексико сити и част от политическото движение, водено от президента Лопес Обрадор. След 30 години на провалени национални неолиберални политики и шест години на фрапираща корупция и увеличаваща се несигурност гражданите преобладаващо гласуваха за радикална трансформация за повторно изграждане на социалната държава из основи. Аз обещах да подобря универсалния достъп до качествено обществено образование и здравеопазване, прилично настаняване, подобрен обществен транспорт и сигурност. Поех задължението да осигуря екологична устойчивост, да помогна в борбата с климатичните промени и най-важното - да сложа край на корупцията.

Три години по-късно въпреки безпрецедентната здравна и икономическа криза, създадена от коронавируса, постигнахме забележителен напредък към визията за справедлив и устойчив град. По време на пандемията гарантирахме достъп до универсално здравеопазване. Чрез ефективната координация на здравните работници броят на определените болнични легла бе увеличен от 2000 на 8246. Осигурихме 3.5 млн. безплатни ковид теста и доставихме безплатен кислород на пациенти, за които не бе необходима хоспитализация. В Мексико сити има едно от най-високите равнища на ваксиниране в света. До края на септември 2021 г. 98.7% от пълнолетните граждани са получили поне една доза, а 74% са напълно ваксинирани.

Извънредната пандемична ситуация подкопа икономическата динамика на града. Градът, който толкова силно зависи от професионалните услуги, туризма и търговията, бе тежко засегнат от месеците на карантинни мерки. Ние разширихме обхвата на социалните програми и създадохме нови системи за подкрепа на доходите на най-уязвимите семейства, уверявайки се, че те ще могат да покриват основните си нужди. Около 300 млн. долара помощ към доходите бе раздадена по време на първите 18 месеца от кризата.

Подкрепа бе осигурена и чрез нашата универсална стипендиантска програма, достигнала до 1.2 млн. деца, записани в обществени училища; разширяването на обезщетенията за безработица до 260 000 работници, включително тези от неформалния сектор; 105 000 безлихвени заеми за малки компании и федерална универсална пенсия за хората над 65 години.

В Мексико сити отговорът ни на кризата бе възможност за изпълняване на обещанието, че никой няма да бъде изоставен. Гарантирането на право на здравеопазване и на право на основно потребление за уязвимите семейства във време на изключителни трудности бе наш приоритет.

В същото време поддържахме ангажимента за спазване на предизборните си обещания. За три години създадохме два държавни университета; увеличихме капацитета на системата за средно образование за около 41 000 допълнителни ученици през 2024 г.; осигурихме поддръжка на всички 2190 обществени училища и открихме 227 общински центъра (при цел от 300), които да предлагат безплатно онлайн обучение и достъп до професионално развитие, спорт и културни дейности за представители на маргинализираните общности. Правото на дигитално приобщаване е гарантирано чрез разширяването на високоскоростните фиброоптични мрежи. Днес Мексико сити има най-обширното покритие на безплатен Wi-Fi в света.

В град с 9.2 млн. жители и столичен район с 22 млн. души възможността за бързо и безопасно придвижване е жизненоважна. Нашето разширяване на обществения транспорт включва две нови линии на иновативната транспортна система Cablebus, която осигурява безопасна и бърза мобилност за милиони хора в най-бедните квартали; допълнителни 200 електрически тролейбуса и 300 нискоемисионни автобуса и създаването на 180 км нови велосипедни алеи. Всички тези мерки подобряват обществения транспорт и същевременно намаляват емисиите на парникови газове и подобряват качеството на въздуха.

Достъпът до вода и обществени пространства са две други области, където екологичната устойчивост се пресича с общественото здраве. Удвоихме инвестициите в модернизирането на водопреносната система, части от която са на 70 - 100 години. Предприехме мерки и за почистването на реките и водните райони в града, както и подехме инициатива за възстановяване на обществените паркове, провинциалните области и природните резервати, които заедно покриват половината от територията на града.

Град за всички

Тези постижения дори в най-трудните условия показват колко много може да бъде направено в Мексико за изграждането на приобщаващо и устойчиво общество, когато има политическа воля за изкореняване на корупцията и за служба на хората. Аз съм част от политическо движение, което се бори срещу изборните измами и корупцията. През 2022 г. и след нея ние сме ангажирани с подсилването на демокрацията и изграждането на град - и на държава - за всички хора, за нашите деца и внуци.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    magiiv avatar :-|
    Маги В

    Бистра Мощева е осъдена за измами, но това не я спира да продължава да се опитва да манипулира хората.

    Нередност?
  • 2
    oqf301102804 avatar :-|
    Димитър Кръстев

    Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

    Нередност?
  • 3
    ybb191108853 avatar :-|
    Боян Бонев

    Мога да потвърдя вашето мнение за Бистра Мощева. По-добре не се занимавайте с нея, ще ви забърка само в неприятности.

    Нередност?
  • 4
    tzm571102999 avatar :-|
    Диана Красимирова

    Нека всеки, който полуучи такова обаждане от г-жа Мощева, да сигнализира на 112 или в Икономическа полиция.

    Нередност?
  • 6
    kfo181092764 avatar :-|
    Краси

    Не давайте пари на Бистра, няма да си ги върнете от Престиж Клуб....

    Нередност?
  • 7
    marinnikolov avatar :-|
    marinnikolov

    Чувал съм за тази измамна жена, която се опитва по всякакъв начин да вземе парите на хората и да се възползва от техните надежди.

    Нередност?
  • 8
    crm331107041 avatar :-|
    Делчо Данаилов

    Да, съгласен съм с теб Марин. Познавам г-жа Бистра Мощева от известно време и съм на същото мнение. От тази жена трябва да се пазите.

    Нередност?
  • 9
    hvm221103745 avatar :-|
    Цвети

    Аз също мога да потвърдя за измамите, които са извършени от лицето Бистра Мощева. Жените сме спобни на много, но тя наистина е прекалила с измните й сделки и опити да излъже всеки, който види ...

    Нередност?
  • 10
    wuf451093161 avatar :-|
    Дарина

    Аз лично бях измамена от въпросната жена. Обещаваше и ме убеждаваше,че няма как да да изгубя средствата, които инвестирах в нейната фирма, но уви тя фалира. А Бистра се покри и изключи всичките си служебни телефони

    Нередност?
Нов коментар