🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как технологиите могат да укрепят демокрацията

Дигиталните пространства, където гражданите, компаниите и правителството могат да работят заедно, имат много предимства, твърди Одри Танг, министър на дигитализацията на Тайван

"Пандемията укрепи модела ни на сътрудничество между хората, правителството и частния сектор", посочва Одри Танг
"Пандемията укрепи модела ни на сътрудничество между хората, правителството и частния сектор", посочва Одри Танг
"Пандемията укрепи модела ни на сътрудничество между хората, правителството и частния сектор", посочва Одри Танг    ©  The Economist
"Пандемията укрепи модела ни на сътрудничество между хората, правителството и частния сектор", посочва Одри Танг    ©  The Economist

Пандемията от COVID-19 продължава да оказва дълбоко влияние върху света. В много държави станахме свидетели на разпространение на дезинформация, растящо обществено безпокойство и увеличаваща се политическа поляризация - често разпалвани от социалните медии. Предизвикателството да се справим с вируса и причинените от него социални проблеми напряга способностите на правителствата навсякъде по света. В Тайван обаче виждаме лъч надежда сред тъмните облаци. Пандемията укрепи модела ни на сътрудничество между хората, правителството и частния сектор, като задълбочи това, което наричам "човешки-публично-частни" партньорства. Това е така, защото изградихме цифрова инфраструктура, която позволява на хората свободно да изразяват мненията си за политическите реформи.

Нашата система за проследяване на контакти - 1922 SMS, е пример за това. Тя беше решение, предложено съвместно от граждански технологични общности в Тайван, с което да се гарантира както защитата на поверителността, така и ефективното проследяване на контактите. Когато Тайван се сблъска с първата си вълна от инфекции с ковид-19 през май 2021 г., общността g0v (изписва се с нула вместо "o" и се произнася gov-zero) - децентрализирана група от "граждански хакери" в Тайван, се задейства. Гражданските технолози ентусиазирано обсъждаха как да подобрят съществуващите системи за регистрация, които разчитаха предимно на хартия и молив или на примитивни уеб формуляри и често бяха объркващи или контрапродуктивни по отношение на мерките за потискане на вируса.

Власт на хората

Вдъхновени от тези дискусии, работихме с петте основни телекомуникационни компании в Тайван, за да разработим 1922 SMS. Чрез сканирането на QR код с помощта на смартфон камера и изпращането на текстово съобщение до безплатния номер 1922 се създават и съхраняват записи за регистрация - без нужда от мобилно приложение. При необходимост хората, проследяващи контактите, могат да извличат данни от системата с цел бързо и ефективно проследяване. От обсъждането до внедряването 1922 SMS беше изградена за една седмица. Това не би било възможно без стабилно партньорство между публичния и частния сектор и хората.

Това е само един скорошен пример за тайванското обединение между държавните служители и гражданските техничари. От създаването му през 2012 г. то постепенно се превърна в една от най-големите граждански технологични общности с отворен код в света. През 2017 г. g0v създаде система от грантове, с които да бъдат награждавани предложения от общността, които могат евентуално да бъдат от полза за обществения интерес. Това от своя страна ни вдъхнови през 2018 г. да поставим началото на годишен "президентски хакатон", в който гражданските технолози и държавните служители формират екипи и се съревновават в разработването на иновативни начини за подобряване на правителствените услуги.

Един пример - през 2019 г. група инженери, дизайнери и застъпници на неправителствените организации забелязаха ограничения в правителствената платформа за отворени данни data.gov.tw. Като част от президентския хакатон те сформираха екип, наречен Gov Data Opener, и работиха със съответната правителствена агенция - Националния съвет за развитие, за да улеснят проследяването на движението на заявките за информация. През 2020 г. екип от експерти по ландшафт и по геопространствени данни, наречен Patch by Planting, предложи схема за идентифициране на градски зони, където могат да бъдат засадени дървета, която използва сателитни данни, за да картографира използването на земята и разпределението на дърветата.

Друга схема - проектът "Спасителна акция на младежта" (Rescue Action by Youth, RAY), предлага възможности на студентите. От 2017 г. всяко лято министерството ми събира студенти от RAY, които да направят преглед на правителствените цифрови услуги. Студентите са разделени на групи, фокусирани върху подобряването на конкретни ведомствени интернет страници. Чрез проучвания на дизайна и използваемостта те създават прототипи, които показват предлаганите подобрения. Този подход беше използван за подобряването на уебсайтовете на услугата Hike Smart Taiwan, която се използва от планинари и туристи, и на Администрацията за развитие на младежта, както и на други.

Има още куп примери. Създадената от доброволци отворена платформа vTaiwan ("Виртуален Тайван") събира представители на публичния, частния и социалния сектор, за да разработват и обсъждат политически решения на проблеми, свързани с дигиталната икономика - от онлайн продажбите на алкохол до превоза срещу заплащане (ride-hailing). Свързана с нея и поддържана от правителството платформа, наречена Join, организира дебати и помага за постигането на консенсус в други сфери на политиката. От стартирането му през 2015 г. в Join е влизало почти половината от населението на Тайван.

Демокрацията - съчетание от "демос" (народ) и "кратос" (управление) - означава "управление от народа". "Тайванският модел" демонстрира как използването на дигитални платформи може да укрепи демокрацията, като дава глас на всеки и овластява едно правителство, което работи не само за народа, но и с народа.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved