🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Виктор или губещ

Силният унгарски премиер може да бъде свален с избори

Подготовката за парламентарните избори в Унгария през април 2022 се очертава неочаквано вълнуваща. Макар в началото на 2021 да изглеждаше невъзможно премиерът Виктор Орбан да не задържи супермнозинството си от две трети в парламента, ситуацията се промени в течение на годината. Шест разнородни опозиционни партии успяха да се обединят и да изберат един кандидат, който да се бори срещу Орбан. Те също така посочиха общи кандидати за половината от местата в парламента, които се избират пряко. За първи път откакто Орбан се завърна на власт през 2010, той е изправен пред съвсем реалната възможност да бъде победен.

Мисълта за сваляне на Орбан се оказва мощен обединител на партии, вариращи от леви и либерални формации като "Моментум" до "Йобик" - някога крайнодясна, сега станала по-умерена. Балотажът на първичните избори в средата на октомври за определяне на кандидата на опозицията беше между Клара Добрев, вицепрезидент на Европейския парламент, кмета на Букурещ Гергели Карачони и Петер Марки-Зай, кмет на град Ходмезьовашархей. Карчони се оттегли в полза на Марки-Зай, за да попречи на Добрев, която спечели първия тур, да победи и на втория.

Той и мнозина други вярват, че Добрев не може да победи Орбан, тъй като е омъжена за Ференц Дюрчани, силно непопулярен бивш премиер, опетнен от бунтовете през 2006 след признанията му, че е лъгал "сутрин, обед и вечер" за състоянието на икономиката.

Безкористната калкулация на Карачони проработи - Марки-Зай, независим консерватор от малък град, надделя над Добрев на балотажа. Но може ли 49-годишният католик и баща на седем деца да победи Орбан? През 2018 Марки-Зай изненада наблюдателите и социолозите, като спечели кметския пост в Ходмезьовашархей, бастион на "Фидес", партията на Орбан. После отново изненада всички, като изпревари кандидата на "Йобик" Петер Якаб в първия тур на предварителните избори и така финишира трети и се класира за балотажа.

Орбан обаче ще използва целия си значим арсенал срещу своя съперник. През есента на 2021 той обяви, че в началото на 2022 ще възстанови на семействата близо 1.7 млрд. евро от платения от тях данък върху доходите. Обеща вдигане на минималната заплата, извънредни плащания за пенсионерите през ноември и допълнителна половин пенсия през януари. И ще се опита да атакува Марки-Зай лично, както започна да прави с Добрев, когато тя изглеждаше като най-вероятният му опонент.

Марки-Зай и съюзниците му знаят, че спечелването на премиерския пост е само първата стъпка към промяна на властовата структура, изградена от Орбан в продължение на повече от десетилетие. А и шестте опозиционни партии може да не останат обединени, ако спечелят. Но това, което изглеждаше немислимо преди година, се превърна в реалистичен сценарий - обнадеждаващ знак за напредък за онези, които не искат Унгария да продължава да се плъзга към все повече авторитаризъм.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alex_8712 avatar :-P
    alex_8712
    • + 1

    ''кмета на Букурещ Гергели Карачони'' - или пък беше на Будапеща? Нерде Ямбол, нерде Стамбул...

    Нередност?
  • 2
    cnc avatar :-|
    Slavi Stoev
    • - 6
    • + 1

    браво ОРбан де да имахме такъв българин еша ни нямаше да има
    не може някакви от Истанбулската
    конвенция да ни управляват
    браво ОРбан
    к конконвенция

    Нередност?
Нов коментар