🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да пораснеш на възраст. И на размер

Децата със затлъстяване ще превъзхождат по брой тези с поднормено тегло

В Испания не можеха да излизат навън в продължение на шест седмици. В Ухан бяха затворени за 76 дни. Най-зле беше във Филипините, където на децата беше забранено да напускат домовете си повече от година. Това бяха някои от най-драконовските пандемични затваряния, които младежите трябваше да понесат. Но дори и по-кратките и по-малко ограничаващите оставиха белези върху живота на децата - с последствия, които ще стават все по-очевидни през 2022 г.

Една от най-потискащите тенденции е увеличаването на детското затлъстяване, което се ускори в много държави, тъй като децата стояха у дома по-дълго, често пред екран. Глобално проучване, публикувано през 2017 г. в Lancet, прогнозира, че ако тогавашните тенденции се запазят, към 2022 г. делът на децата и юношите на възраст между 5 и 19 години със затлъстяване за първи път ще надмине този на онези, които са с поднормено тегло. Сега тази прогноза, изглежда, със сигурност ще се сбъдне.

Много хора смятат, че деца със свръхтегло се срещат само в богатите държави, докато кризата с храненето в бедните страни се проявява само под формата на изобилие от измършавели деца. В действителност 27% от децата с наднормено тегло на възраст под пет години в света живеят в Африка, а 48% са в Азия. Нещо повече - в някои части на Африка и Азия броят на децата с наднормено тегло е два до четири пъти по-висок от броя на децата, които са твърде слаби за своя ръст (мярка за остро недохранване, известно като "измършавяване").

През последните десет години делът на децата с наднормено тегло пълзи нагоре, докато делът на недохранените деца намалява. През 2020 г. 5.7% от децата на възраст под пет години са били с наднормено тегло, а 6.7% са страдали от измършавяване.

Пандемията обърка всичко. Сътресенията в бедните страни удариха най-силно семействата, които живееха на ръба на оцеляването. За много от тях стана по-трудно да осигурят храна на трапезата си, така че децата им вероятно са отслабнали. Но загубата на мускулна и мастна маса при децата може да се преобърне бързо, когато храненето се подобри. Ето защо се очаква всяко свързано с пандемията повишение в низходящата тенденция по отношение на броя на децата с поднормено тегло да бъде краткотрайно.

Това обаче не е така при затлъстяването. Лошите навици за хранене и физическа активност, формирани в ранното детство, имат тенденция да се запазват през юношеството и в зряла възраст. За милиони малки деца, останали вкъщи по време на пандемичните затваряния през 2020-2021 г., тези ключови навици се промениха към по-лошо. В Германия например 28% от децата на възраст между 3 и 5 години са се занимавали по-малко с физически дейности, а 20% са консумирали повече сладки храни по време на пандемията.

В богатите държави затлъстяването при децата е съсредоточено в бедните семейства. В бедните държави обаче това е проблем на средната класа - така че с повишаването на средния доход все повече деца минават в зоната на свърхтеглото. Нещата се влошават от факта, че гладуването в ранна възраст повишава риска за едно дете да наддаде бързо на тегло по-късно, което според учените се дължи отчасти на метаболитни промени. Редица бедни страни в момента са изправени пред "двойна епидемия" от недохранване и затлъстяване, които често съжителстват в една и съща общност и дори в едно и също домакинство.

През 2022 г. и след това очаквайте увеличаване на страните, които полагат повече усилия за промяна на "затлъстяващата" среда, в която живеят децата. Политиците ще въведат повече данъци върху сладките напитки и храни, ще обновят училищните програми за упражнения и хранене и ще започнат да третират затлъстяването като заболяване (каквото то е според Световната здравна организация), а не като личен провал.

За най-малките потърпевши колкото по-рано могат да се обърнат нещата, толкова по-големи са шансовете им да се радват на по-дълъг, по-здравословен и по-щастлив живот, когато пораснат.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 1

    А ако си измиеш краката и кантара, още по-хубаво!

    Нередност?
Нов коментар