🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лаборатория за бъдеще

Mastercard и Harvard Business Review Analytic Services Research: 2022 идва с остра нужда от трансфoрмация

Лаборатория за бъдеще
Лаборатория за бъдеще
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Какво очакваме от компаниите?

Краткият отговор - иновации. Дума, която много често се употребява извън истинското си значение и за съжаление се е поизтъркала и поизпразнила. В партньорство с Harvard Mastercard създаде общ индекс за анализ и метод за работа с иновациите като процес - Mastercard и Harvard Business Review Analytic Services Research, накратко Become Index. В Mastercard разбираме иновациите като постоянно поемане на смислен риск в името на умно ново решение на човешки ежедневен проблем. Последните десетилетия сме потопени в постоянна еволюция на технологиите, които са средството ни за умни решения за хората, градовете и планетата чрез дигитализация. Невинаги обаче компаниите и техните процеси успяват да се адаптират бързо на скоковете и промените, които технологиите довеждат.

Become анализът се базира на разговори с 1800 топ бизнес лидери и 10 000 потребители, за да определи тенденциите, които се повтарят при най-успешните и гъвкави играчи в съвременната икономика и начин на живот. Днес ги споделяме с българския бизнес:

  • Digital AgilityиTouchless experiences: дигитална адаптивност - способността да се отговаря в реално време на нуждите на потребителите в сферата на т.нар. без докосване - безконтактно задвижвани услуги, продукти, процеси
  • Surround-Sound Analytics - превръщане на решенията, базирани на данни, в основен ресурс на компанията
  • Ironclad Data Security - защита на потребителите и техните данни
  • Strategic Investing - съзнателно поемане на рискове и приемане на неуспехите като нормален процент от процеса на растеж
  • Customer Proximity - постоянна близост с истинския потребител и вслушване в това, което той мисли, чувства и прави.

"Светът скоро ще излезе изпод сянката на пандемията и скоростта, с която иновациите нараснаха в тези години, ще изисква и справяне с нови предизвикателства. Много организации показват адаптивност и излизат по-силни от кризите, но по време на COVID-19 се разкриха и сфери на липса, които са важни за потребителите. Бизнесът и обществото вече нямат избор и се налага да предефинираме какво означава да иновираш като отговор на тези липси. Налага се да оценим как утре да запазим максимално устойчив този ритъм на промяна", казва Alex Clemente, директор на Harvard Business Review Analytic Services

Какво планетата очаква от нас?

През 2022 г. Mastercard даде началото на лаборатория за иновации в областта на устойчивото развитие, която ще гарантира екологично чисти технологични решения, вливани от компанията в кръвоносната система на икономиката от финансови институции, търговци и правителства. Лабораторията ще даде възможност на бизнеса и потребителите да трансформират начина, по който произвеждат, разпространяват и купуват продукти и услуги. Това е поредната стъпка на Mastercard в заявения ангажимент да постави зелената икономика за основен приоритет на технологичния си бизнес.

Новата лаборатория в Стокхолм ще изследва как бързо развиващите се технологии, като например усъвършенстваният изкуствен интелект, могат да бъдат използвани за решаване на най-належащите предизвикателства в околната среда. Mastercard също има утвърден опит със стартиращи иноватори в областта - като шведския финтех Doconomy, при развоя на Mastercard Carbon Calculator. Лабораторията стартира с:

  • R&D Center и Sandbox за решения, които дават възможност на потребителите да харчат по-отговорно, за да защитят, както уязвими групи, така и планетата от разхищение на ресурси
  • Платформа "Лабораториязауслуги" за привличане на партньори и клиенти и съвместното създаване на устойчиви и споделени решения
  • Mastercard Experience Center - инструмент, с който ще се тества визията на даден иновативен продукт и ще се работи с данните и обратната връзка от пазара и потребителите.

Какво очакваме от технологиите?

От технологиите утре очакваме основно опростяване на потребителското преживяване - UX и съвършени нива на киберсигурност за защита на данните. Основната революционна база на дигитализацията е заложена - Mastercard предвиди и инвестира в безконтактните, биометричните и гласовите решения отпреди 10 години, за да може да посрещне днес очакванията на потребителя за мобилност и бързо движение в ежедневието. Сега Mastercard изграждa и цялата инфраструктура около тези решения, подпомага мрежата си от партньори да внедряват тези решения за своите потребители. И под потребители вече нямаме предвид само картодържателите - технологиите отдавна позволиха да минем отвъд лентата на плащанията към по-широк спектър дигитални решения.

Как оттук нататък ще се държат брандовете?

2022 ще е решаваща година за маркетинга. Досега той следваше еволюцията на дигитализацията, но сега брандовете са изправени пред нуждата от революция. Всичко, което е ползвано досега, включително самото разбиране за бранд, се преосмисля и има нужда от изцяло нова парадигма. Марките, които са готови да поемат риска, ще бъдат в предните линии на предстоящата промяна.

  • Върни през кауза. 71% от потребителите заявяват, че ще купуват от брандове, които споделят техните ценности и имат специален ангажимент към човечеството. Никога досега не е било толкова важно брандовете да се превърнат в агенти на промяна, да имат реална, ежедневна мисия за околната среда - човешката и природната.
  • Подобри колаборацията. Над 38% от запитаните от Harvard CEO-та виждат бариера в колаборацията на екипите от разстояние, която не може да достави постоянен ръст и иновации. Човешките контакт и среща никога по-рано не са били толкова важни.
  • Приоритизирай инвестициите. 63% от запитаните изпитват несигурност във времената на криза, което налага строги приоритети кое има най-голям потенциал и коя инвестиция не е от "първа необходимост". Това опростява процесите и осигурява фокус.
  • Общувай с човека. Над една трета от запитаните потребители (36%) имат готовност да споделят лични данни, ако това води до лично отношение и персонализиране на продуктите и услугите. Дигитализацията осигурява безпрецедентна възможност всеки да участва в глобалното семейство, но и да запази личната си уникалност.

"Анализът Become казва това, което вече не може да игнорираме - няма как да се върнем там, където бяхме преди. Новото е вече тук и трябва да поемем шансовете, които нуждите на потребителите дефинират - да предоставяме иновация с мисия, технологии със смисъл и да оказваме позитивна промяна. Хората гледат напред след това, което преживяха, а брандовете трябва да доставят това, което е необходимо наистина. Не става дума за моментен блясък. Става дума за спазени обещания, които ще ни се отблагодарят с истинско и дългосрочно доверие", казва Michael Miebach, CEO на Mastercard.

To download the full Become 2021 reports: The Value of Experience: Customer Needs Top the Innovation Agenda and The CEO Story: Innovating from Crisis to Recovery, please visit BecomeIndex.com or HBR.org.