🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Идва ли краят на спада на престъпността

Нивото на убийствата в САЩ скочи през 2020 г. Каквато и да е причината, е малко вероятно да има бърз спад

Републиканците със сигурност ще направят престъпността основен проблем по време на кампанията през 2022 г.
Републиканците със сигурност ще направят престъпността основен проблем по време на кампанията през 2022 г.
Републиканците със сигурност ще направят престъпността основен проблем по време на кампанията през 2022 г.    ©  Shutterstock
Републиканците със сигурност ще направят престъпността основен проблем по време на кампанията през 2022 г.    ©  Shutterstock

"Бягство от Ню Йорк" е футуристичен филм, излязъл през 1981 г., но с действие, развиващо се през 1997 г. Кърт Ръсел играе Снейк Плискен, бивш войник от специалните сили, който има за задача да спаси отвлечения президент на САЩ от Манхатън, който е превърнат в огромен затвор с максимална сигурност. Подобно на повечето художествени произведения, филмът проектира тогавашните опасения върху бъдещето: през 1980 г. в Ню Йорк са убити повече хора (1814), отколкото през която и да било друга година, откакто полицията започва да събира подобни данни през 1931 г. Десетилетие по-късно това число вече е 2245.

Към началото на 90-те близо 25 хил. души биват убивани всяка година в САЩ. Тогава се случва нещо неочаквано: страната започва да става по-безопасна. Между 1993 и 2019 г. нивото на престъпления в САЩ пада почти наполовина. Причините все още се дебатират настървено. Възможните обяснения включват политиката на по-големи присъди, които вкарват в затвора хора, които иначе биха извършвали престъпления; по-добри полицейски тактики; по-малко употреба на кеш, наркотици и алкохол; краят на бензина с олово (излагането на въздействието на олово се свързва с агресия). Това, което не е повод за дебат, е, че през 2020 г. убийствата скачат с близо 30% и много хора смятат, че това е краят на дългия период на спад в престъпността и процесът вече е обърнат.

По-спокойните умове казват, че дори с последното увеличение в престъпността Америка остава по-безопасна, отколкото беше. През 1980 г. повече от десет на всички 100 хил. американци биват убивани всяка година. През 2020 г. числото е малко над шест, а в средата на миналото десетилетие е под пет. Оптимистите отбелязват, че скокът се случва по време на пандемия, която затвори училищата, обществените центрове и други доставчици на социални услуги, които обичайно помагат на младите хора - както и по време на огромни протести, след като полицай уби Джордж Флойд в Минеаполис (някои казват, че при подобни обстоятелства полицията се оттегля). Отбелязват също, че общото ниво на престъпността е паднало през 2020 г., макар това да е фалшиво успокоение - добрите новини за по-малко откраднати коли не могат да компенсират лошите новини за повече убийства.

И все пак скокът през 2020 г. не е изцяло изолирано събитие. В някои градове убийствата започнаха да нарастват още преди COVID-19, докато на други места, конкретно големите градове, нивото на убийствата остана високо и през 2021 г. Това показва една лоша черта на убийствата - те са "лепкави", както ги наричат социолозите. Убийствата често водят до други убийства от отмъщение - скоковете в статистиката може да са резки, но спадовете не са. Америка стана по-безопасна през 90-те и в началото на века не защото изведнъж всички оставиха настрана оръжията си, а защото имаше бавна вълна на понижения. Говорейки за оръжия, през 2020 г. продажбите достигнаха рекорд, а оръжията за разлика от маслото не се развалят. Колкото повече хора носят смъртоносни оръжия, толкова по-висок е шансът спорове да ескалират до убийства.

Ако престъпността - и още по-важно, страхът от престъпност - продължи да е висока, това ще се усети и в политиката. На някои места вече се усеща. Когато престъпността се вдига, хората стават по-нервни и гласуват за кандидати, които ги карат да се чувстват в безопасност. Ню Йорк е солидно либерален град, но по време на първичните кметски избори през 2021 г. левите гласоподаватели, които са загрижени за престъпността, гласуваха за Ерик Адамс, бивш полицай и републиканец, който заложи на обществената безопасност, вместо за по-прогресивни кандидати.

Републиканците, които искат да поемат контрол над Конгреса по време на междинните избори през 2022 г., със сигурност ще направят престъпността основен проблем по време на кампанията. Демократите ще твърдят, че престъпността се е вдигнала навсякъде - и в големите, и в малките градове, управлявани и от либерали, и от консерватори. Това може да е истина, но истината сама по себе си невинаги е убедителен политически аргумент.

През последните няколко електорални цикъла гласоподавателите в няколко града, включително Бостън, Чикаго и Филаделфия, избраха реформистки главни прокурори, които искаха по-малко хора да отиват в затвора. Такива кандидати вероятно ще печелят по-трудно в момент, в който престъпността се покачва. Тя може да започне да спада с края на пандемията, но полицейските участъци ще продължат да инвестират време и пари в подобрението на обществените връзки. Или може би просто има граница доколко могат да спаднат тежките престъпления в страна, в която има повече оръжия, отколкото хора.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle

    Наръчник, как се пише манипулативна статия. Престъпността в Сащ е факт и това е проблем отдавна.
    Но, Сащ дава доста високи заплати. Съответно, можем да приемем, че наличието на убийства не спира хората, които отиват в Сащ, а и те си имат причина- високи заплати. Това е като Дискавъри ченъл- антилопите гну, минават реката с дебнещи крокодили, понеже реално, те ще убият под 1% , а другите са си супер. Според мен, няма причина в градовете на Сащ/повтарям поне в градовете/ , да има огнестрелно оръжие. Сащ в това отношение е една африканска държава/ втората е Русия/. Живота не се цени, а уж е основна ценност. Така че, спокойно. Ще си остане, както е. Родината на огнестрелното оръжие, за ежедневна употреба. Но така е там и с наркотиците. Който е попълвал въпросник за виза за Сащ , мисли, че това е преувеличено. Не е. Там приемат наркотиците като у нас цигарите. /впрочем в Сащ са решили проблема с цигарите- почти не пушат, за което "Браво"/. Но, аз да дам десетина хиляди долара за пътуване, а там да треперя, дали ще имам проблем / в центъра на Ню Йорк или в квартал на Чикаго или в Ню Орлийнз/. Това е пълна идиотщина. Проблемът си стои и не се решава.
    Къде е манипулацията в статията- Ерик Адамс/ не вокала на Меноуор/, не е никакъв десен. Това е чернокож, либерал, бивш полицай, с поддръжници цветнокожи .......... Капитал лъже. Откровено. Кандидатът на Републиканците бе един цветнорозов пълничък човек, който беше "сламен човек". Тоест, човек издигнат за да загуби изборите. Карикатура. Та сега спечели левия, уж порядъчен чернокож . Ерик Адам е Демократ , Капитал, а не както лъжете Републиканец. Съответно, в Ню Йорк нищо няма да се промени и престъпността ще процъфтява, а богатите либерални хора..................ще напускат града и щата.

    Нередност?
Нов коментар