🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато всичко е отменено

Два пъти "наздраве" за "културата на отмяната", вдига тост Лео Мирани

Някои от навиците, придобити през пандемията, си струва да бъдат запазени. Отменянето на неща е един от тях.
Някои от навиците, придобити през пандемията, си струва да бъдат запазени. Отменянето на неща е един от тях.
Някои от навиците, придобити през пандемията, си струва да бъдат запазени. Отменянето на неща е един от тях.    ©  The Economist
Някои от навиците, придобити през пандемията, си струва да бъдат запазени. Отменянето на неща е един от тях.    ©  The Economist

Историците, търсещи запомняща се фраза, с която да уловят духа на 20-те години на XXI век, може да заложат на "културата на отмяната". През последните две години, кажи-речи, всичко, което може да бъде отменено, беше отменено - пътувания, сватби, конференции, интелектуалци, дребни публични фигури, дори хора, за които досега никой не е чувал. Пандемията отмени всичко, включващо човешки контакт в реалния свят. Активистите, журналистите и лесно обиждащите се отмениха всичко останало.

Докато най-лошата част от пандемията затихва, поне в държавите с високи нива на ваксиниране, отменянето на събития намалява. Гражданите гласуват лично пред урните. Спортните звезди се състезават пред тълпи по трибуните. Застаряващи музиканти подновяват турнетата си. Отмяната на личности също може да поспадне, когато хората се отлепят от екраните и си припомнят, че човеците от плът и кръв са по-сложни същества от карикатурите по социалните медии и в тв новините.

Всичко това е срамота. Подобно на работата от вкъщи, използването на по-малко ненужни полети и ученето как да готвим, някои от навиците, придобити през пандемията, си струва да бъдат запазени. Отменянето на неща, ако не на хора, е един от тях.

Олимпийските игри са чудесен пример. Светът пропусна златен шанс да приключи с тях, когато нарастващите инфекции и бавната ваксинация в Япония бяха аргументи за отмяната им. Но 2022 идва с нова възможност. Зимната олимпиада е насрочена за февруари във и около Пекин. Някои държави вече предлагат бойкот на събитието заради начина, по който Китай третира уйгурите и репресира Хонконг.

Но защо да се спираме само с едно издание на игрите? Те могат да бъдат отменени завинаги по няколко причини, включително финансовата и екологичната им цена, станала неустойчива през последните 30 години. Бичът на допинга прави много от постиженията безсмислени. Същото прави и фактът, че човешкото тяло, изглежда, си има горни граници. Световният рекорд в спринта на 100 метра за мъже е поставен преди повече от десетилетие. И предвид затоплянето на планетата зимните олимпиади може така или иначе да не продължат дълго.

"Отменителите" имат на разположение още цял куп спортни събития, от които да избират. Спечеленото от Катар домакинство на световното първенство по футбол за мъже през 2022 е помрачено от обвинения в корупция и експлоатация на работници. Световното първенство по крикет за жени през 2022 е нагледен пример за нарастващата ирелевантност на еднодневния формат. А американският Супербоул има около 10 минути пълнеж на всяка минута игра, която няма да липсва на никого, ако изчезне.

Но феновете на културата на отмяната не бива да ограничават усилията си до големите спортни събития. Годишните срещи на Световния икономически форум в Давос, за които летят лидери от бизнеса и политиката, за да се потупват един друг по гърба за това, че са спасили света, си плачат да бъде отменени. И има изобилие от потенциални цели в по-банални сфери. На работното място те включват неплатените стажове, упражненията по тиймбилдинг, офисните партита по Zoom, вратовръзките (макар че пандемията може вече да ги е убила) и почти всички срещи.

Други очевидни примери са машините за издухване на листа, асансьорната музика, алармите на автомобилите и присъствените родителски срещи с учители - които, след като бяха отменени по време на пандемията, трябва да останат отменени завинаги. В онлайн света "такса услуга" за виртуални резервации, искания "кажете ни как се справихме" и банерите с бисквитки са все неща, на които отдавна им е време за отмяна - както, иронично, и на прекомерните "такси за отмяна". Онези дразнещи хотелски надписи за кърпите, които претендират, че са за спасяване на планетата, но всъщност са за намаляване на разходите за пране, също могат да си ходят.

Здравните власти трябва да отменят карантината за напълно ваксинирани и тествани пътници. Практиката на filibuster в американския Конгрес трябва да бъде отменена, както и влудяващото разминаване в датите, на които САЩ и Европа сменят времето два пъти годишно. Като се замислим, всъщност цялата идея с местенето на часовниковите стрелки трябва да бъде отменена и лятното часово време да остане за постоянно. По пътищата отмяна заслужават огромните джипове и онези непоносими мотори с наистина шумни ауспуси. Никое раздразнение не е твърде дребно за кампания за отмяна! Да отменим всичко!

Натиснете тук, за да отмените

Добре де, почти всичко. Някои неща трудно могат да бъдат отменени. Освен за куп други неща социалните медии са обвинявани за изостряне на политическата поляризация, за улесняване на разпространението на вредна дезинформация и за отслабване на устоите на либералната демокрация. Следователно Facebook, Instagram, Twitter и YouTube трябва да бъдат отменени.

Само че има проблем. Тези социални медии осигуряват платформите, от които зависи всяка успешна кампания за отмяна. Да ги отменим би предполагало да отменим самото отменяне. А това вероятно ще означава да отидем твърде далеч.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар