🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отскок, епизод втори

Американската икономика ще се върне към тенденциите преди COVID-19

На пръв поглед числата за растежа на американската икономика през 2021 г. изглеждат като зашеметяващ успех. Брутният вътрешен продукт се разшири с 6%, след като се сви с 3.5% през 2020 г. - най-резкият отскок за последните над 50 години. Въпреки това детайлите са притеснителни. Инфлацията скочи, компаниите не успяват да намерят работници и всичко от пелени до коли е в недостиг. Идната година ще обърне нещата наобратно: числата ще бъдат по-малко впечатляващи, но двигателят на американската икономика ще бъде по-здрав.

След отскока през 2021 г. ръстът през 2022 г. почти със сигурност ще бъде по-малък. Повечето анализатори прогнозират разширение около 4%. Инерцията ще се губи малко по малко с всеки изминал месец просто защото сравненията на годишна база ще са все по-малко впечатляващи. Това не трябва да отнема от по-голямото постижение. Ръст с 4% би бил впечатляващ по стандартите на последните няколко десетилетия. Най-учудващото е, че американската икономика към края на годината ще бъде там, където я поставяха и прогнозите през 2019 г.

В началото на 2022 г. голяма част от фокуса ще бъде насочен към Федералния резерв. Предвид силния икономически фон централната банка ще спре със свръхлибералната си монетарна политика, която започна в началото на пандемията. Джером Пауъл, председателят на Фед, вече индикира, че градивното спиране на купуването на облигации и други активи ще започне в края на 2021 г. и ще приключи до средата на 2022 г. Това ще бъде насрещен вятър за финансовите пазари, но далечното телеграфиране на плановете на Фед даде на инвеститорите достатъчно време да се подготвят.

Фокусът след това ще се измести към това кога Фед може да започне да вдига лихвените проценти. Малко мнозинство от комитета по лихвите смята, че трябва леко затягане преди края на 2022 г. Всякакви подобни решения ще зависят от силата на икономиката с инфлацията в полезрението на всички. Фед заложи много на идеята, че ценовият натиск през последните месеци е краткотраен и се дължи основно на проблемите с веригите на доставка. Много анализатори са съгласни и очакват инфлацията да падне до 3% през 2022 г., докато икономиките по света се отварят. С малко късмет, докато COVID-19 изчезва на втори план, все повече американци ще влязат в пазара на труда и ще направят крачка към нормализиране на икономиката. Ако обаче инфлацията се окаже по-устойчива, Фед ще е под натиск да вдигне по-рязко лихвите.

Дали Пауъл ще бъде начело на Фед при вземането на тези решения? Неговият мандат изтича на 5 февруари, но президентът Джо Байдън ще го преназначи на поста за втори мандат далеч преди тази дата. Прогресивното крило на Демократическата партия иска някой, който е по-твърд към банките, но Пауъл бе начело на Фед по време на силния монетарен отговор на пандемията и заслужава втория си шанс.

По отношение на фискалната политика 2022 г. ще бъде важна промяна за Америка. С настъпването на края на огромните ковид пакети през последните две години федералният дефицит ще се свие от 13% от БВП до 5%. В нормална ситуация това би довело до рязко фискално затягане, но домакинствата все още имат повече от 2 трлн. долара спестявания, донякъде благодарение и на стимулите, които получиха. Потреблението ще остане солидно.

Най-важното е, че 2022 г. ще бъде първата година, в която програмата на Джо Байдън Build Back Better ще стигне до икономиката. Тя има две направления: обновяване на изоставената физическа инфраструктура и преструктуриране на социалната осигурителна мрежа, включително и повече пари за семейства с деца. Общата инвестирана сума ще бъде по-малка, отколкото Байдън и повечето демократи се надяваха в началото, но такива са реалностите на законодателството в Конгреса.

Дори така обаче ще бъде освежаващо да се види, че американското правителство все още може да финансира дългосрочни приоритети. Перспективите за по-амбициозни инициативи през следващите години ще изчезнат, ако демократите загубят контрол над Сената и може би над Камарата на представителите по време на междинните избори през ноември. Байдън ще бъде оставен на иронията на съдбата, дори когато президентства над силна икономика.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved