🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приоритетите на президента

От справяне с пандемията до съживяване на икономиката, Джо Байдън има много работа за вършене

Байдън ще успокои традиционните партньори на Америка    ©  Reuters

За Америка идната година ще бъде голямо подобрение спрямо ужасяващия й предшественик. Страната се сблъска с толкова дълга серия от скандали и катастрофи през 2020 г., че когато дойде моментът гласоподавателите да идат до урните, импийчмънтът на Доналд Тръмп десет месеца по-рано едва се споменаваше. Четвърт милион американци бяха починали заради COVID-19. Над 10 млн. работни места бяха загубени. Въпросите за расата, събудени от Black Lives Matter протестите - едни от най-големите в американската история - бяха разпалени още повече от подхвърлянията на президента по време на кампанията. Отказът на Тръмп да приеме резултата от изборите постави дори демокрацията в страната под въпрос.

Много от тези проблеми ще прелеят и в 2021 г. Икономиката ще бъде нестабилна, докато вирусът все още е широко разпространен. Недоверието в изборния процес, което Тръмп окуражи сред поддръжниците си, ще бъде дългосрочно. Но дори простият факт, че той ще напусне Белия дом - след като стана четвъртият президент от век насам, който не успява да спечели втори мандат - променя възможностите пред Америка за справяне с нейните проблеми. Тръмп виждаше COVID-19 като комуникационен проблем, който да бъде завъртян така, че да няма значение. Виждаше расовите разделения като политическа възможност. В лицето на Джо Байдън Америка ще има компетентен президент, който уважава експертизата и иска да сближава хората.

Байдън ще даде сигнали с отваряща симфония от изпълнителни заповеди. Той ще отмени излизането на страната от Световната здравна организация, ще се присъедини отново към Парижкото споразумение за климата и ще върне протекциите от времето на Барак Обама за нелегални имигранти, доведени в Америка като деца. Ще премахне забраната на Тръмп за пътуване от някои страни с предимно мюсюлманско население. Байдън ще сложи край на политиката на предшественика си да се разделят деца - нелегални мигранти, от родителите им и ще започне мисия за намирането на родителите на 545 задържани деца мигранти. Ще наложи национално изискване за носене на маски.

Администрацията му също така ще направи бързи стъпки към поправянето на пострадалите от Тръмп американски институции. Ще върне подготвени учени в Агенцията за защита на околната среда и ще наложи бариери за защита на независимостта на Министерството на правосъдието. Държавният секретар на Байдън ще трябва да възстанови доверието в дипломатическите връзки на Америка и старите й съюзи.

Тези мерки ще бъдат още по-важни заради провала на демократите да спечелят мнозинство в Сената през ноември. Те едва ли ще променят това с победа в двата балотажа в Джорджия в началото на януари. Това означава, че Байдън няма да може да наложи почти никоя от своите икономически, здравни, климатични и данъчни политики, обещани по време на кампанията. Един от първите му заявени приоритети е приемането на икономически пакет стимули на стойност 2 трлн. долара, включително инвестиции в зелена и друга инфраструктура. Вместо това ще води битка за прокарването на по-тънък пакет стимули през Мич Макконъл, лидера на републиканското мнозинството в Сената.

Макконъл ще се опита да не даде никакви победи на администрацията на Байдън и да върне репутацията на партията си като фискално консервативна (догма, която, изглежда, е важна само когато републиканците са в опозиция), с поглед върху повече места на междинните избори през 2022 г. Блокиран в Капитолия, Байдън ще се опита да работи чрез изпълнителни действия, за да постигне напредък, както правеше администрацията на Обама, в която той участваше. Очаквайте той да наложи по-стриктни ограничения за замърсяване от въглищни и газови централи - макар да не е ясно дали подобни действия биха оцелели пред все по-активистки изглеждащо консервативно мнозинство във Върховния съд.

Във външната политика новата администрация ще представлява драматична промяна в тона спрямо предшестващата я - но не толкова различна, колкото много хора очакват. Байдън ще успокои традиционните партньори на Америка и ще възстанови американското лидерство в международните опити за ограничаване на климатичните промени, руската агресия и иранската ядрена програма. Но той ще запази позицията на администрацията на Тръмп по отношение на Китай и някои от наложените мита. Ще забави, но няма да преобърне излизането от Афганистан. Същите тези стари партньори може да усетят стила на Тръмп в преобръщането на фокуса на Америка от запад на изток - нещо, което Байдън няма да промени.

Въпреки ограниченията пред властта му 2021 г. може да бъде добра за Байдън. Това зависи преди всичко от възможността на администрацията му да разпространи бързо ваксина за COVID-19. Ако това стане лесно, икономиката бързо ще навакса изгубеното и популярността на Байдън ще се вдигне. Ако не се случи, надеждата, събудена от края на лошото управление на Тръмп, скоро ще умре - за щастие на бившия президент.

Доколко Тръмп ще се отдръпне от публичния живот също е голям въпрос за идната година. Водещи членове на Републиканската партия се страхуват, че чрез постоянната си сянка над победената партия с включвания в Twitter и телевизии Тръмп ще бъде бариера пред нейното реформиране. Техните страхове вероятно ще се окажат истина.

2021 накратко

Америка отбелязва 20 години от атаките на 11 септември 2001 г. Терористи отвлякоха самолети и ги врязаха в Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона във Вашингтон. Четвърти самолет катастрофира в Пенсилвания. Близо 3000 души бяха убити.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал