🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има подобрение

По-задълбоченото разбиране за въздействието на COVID-19 ще увеличи перспективите за разработка на лечебни терапии

Във фармацевтичния бранш не е рядко срещано явление някоe обещаващо лекарство да пътува в продължение на десетилетие от лабораторията до аптекарския щанд. В случая с COVID-19 обаче различни лечебни терапии вече се прилагат в болници по целия свят. Има голяма вероятност през 2021 г. още медикаменти да бъдат добавени към този списък, включително някои, които драматично ще намалят броя на страдащите от новия коронавирус, които се налага да бъдат хоспитализирани.

Нещата се развиват бързо. Само няколко месеца след избухването на заразата бяха направени клинични проучвания на няколко лекарства, които излъчиха два победителя. Оказа се, че дексаметазонът, който е евтин кортикостероид, увеличава шансовете за оцеляване на тежко болните пациенти с COVID-19. Ремдесивир, антивирусно лекарство, по принцип разработено за борба с ебола, пък намалява времетраенето на симптомите на болестта.

С малко повече късмет едно от новите попълнения през 2021 г. ще бъде лекарство, което предотвратява развитието на болестта при заразените с коронавирус. Подобни медикаменти вече се използват срещу грип, бяс и много други болести. В случая с COVID-19 то ще се дава на хората, които са в началните стадии на инфекцията. Медикаментът ще може да се прилага и профилактично както при онези, които има по-голям шанс да се срещнат с вируса (например здравните работници), така и при хората, които е по-вероятно да се разболеят тежко (като обитателите на социалните домове, където има клъстери на COVID-19).

Учените също ще започнат да разгадават проблема с трайните, понякога скрити ефекти от болестта върху сърдечно-съдовата система и други части на тялото. Проследяването на подобни поражения и осигуряването на ранно лечение, когато е нужно, ще намали последствията от подобни бомби със закъснител в резултат на COVID-19, включително при хора, които може да не знаят, че са се сблъсквали с вируса. Изследвания, които се опитват да проследят подобни ефекти, се провеждат от средата на 2020 и резултатите от тях ще започнат да излизат през следващите месеци.

С малко повече късмет новите лекарства ще попречат на заразените да се разболяват.

По-малко оптимистична обаче е перспективата за онези, които страдат от т.нар. дълъг CОVID - състояние, което се проявява на случаен принцип, но като че ли е по-често срещано при жени на средна възраст. Около 1-2% от хората със симптоми на COVID-19 продължават да не се чувстват добре дори три месеца след като са се заразили, сочат данните от британската смартфон апликация за проследяване на заболяването. Предотвратяването на "дългия COVID" при хората, които вече са болни, няма да е възможно, отчасти защото техните ранни симптоми не са достатъчно специфични, за да се идентифицира дали са в риск. Но много от тях ще започнат да получават по-добро лечение за своето продължително страдание. Лекарите бързо се научават как да диагностицират физиологичните причини за техните симптоми (например кои органи функционират неправилно). В резултат на това много страдащи от болестта ще получат по-навременна рехабилитационна терапия.

По-задълбоченото разбиране и по-добрите лечения би трябвало да направят COVID-19 не толкова ужасяващ. И понеже говорим за болест, която едва ли ще си тръгне скоро, това е добра прогноза.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал