🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Черен лебед? Не

Това беше "сив носорог" - предсказуема криза

Един от най-важните уроци на пандемията от COVID-19 е каква лудост е да се пренебрегват предупрежденията за много вероятни, силно въздействащи рискове, при които е въпрос на кога, а не дали ще се случат. С години куп правителства игнорираха безброй правдоподобни предупреждения, че светът е зле подготвен за пандемия. Когато новият коронавирус се появи в Китай, твърде много държави реагираха твърде бавно.

Пандемията би трябвало да насърчи политиците да обърнат повече внимание на други познати, но лошо управлявани рискове. Те включват нарастващото неравенство, климатичните промени и финансовите дисбаланси като опасно високите нива на корпоративните дългове и балоните при активите. Представете си всяка от тези явни опасности като двутонен сив носорог, чийто рог е насочен към нас и цялата му масивна тежест е надвиснала над нас - те са много видими и въздействието им може да бъде предвидено. Взаимодействията между тези носорози засилват опасността. Спокойно може да си мислите за тях като за стадо от развилнели се рискове.

Политиците, анализаторите и инвеститорите често използват метафората за черния лебед, за да опишат крайно невероятни, дори невъобразими събития. Най-вече глобалната финансова криза от 2007 - 2009 г. непрекъснато бива описвана като събитие тип "черен лебед" въпреки предупрежденията за дериватите и имотния балон в subprime сегмента. По дефиниция черните лебеди не могат да бъдат предсказани, така че няма какво да се направи, за да се подготвим за тях. Този тип мислене влошава нещата, като стимулира фатализма, отрича отговорността и насърчава мисленето с къс хоризонт и преднамереното невежество, които на свой ред създават нестабилност и водят до рискове. За да се изправим срещу надвисналите рискове през 2021 г., трябва да заменим фатализма в стил "черен лебед" с конструктивния прагматизъм в стил "сив носорог".

С разпространението на COVID-19 анализаторите бързо замениха първоначалните си пандемични прогнози за бързо възстановяване с формата на V с такива за по-бавно U-образно възстановяване, а после и за дори още по-постепенно изправяне на крака. Сега имаме К-образно възстановяване, което дава на богатите голям бонус, надува балони при финансовите активи и оставя съществени работници и уязвими сектори да се мъчат. През 2021 г. глобалната икономика ще страда от надигащи се вълни от фалити и загуба на работни места, които фондовите пазари не могат да игнорират вечно. В същото време все по-разрушителни бури, суши, горски пожари и екстремни климатични явления ще застрашават застрахователите, имотите, крайбрежните градове и като следствие - финансовата стабилност.

Изправянето пред страховитите бъдещи предизвикателства ще изисква дългосрочно мислене, по-силен фокус върху реалната икономика вместо върху представянето на фондовите борси и преди всичко - ангажимент да държим отговорни себе си и лидерите си. Но всичко това отваря и нови възможности. Премахването на субсидиите за изкопаеми горива и стимулирането на инвестиции в чисти технологии ще създаде работни места и ще намали разходите за енергия и здравеопазване. Търсенето на решения за неравенството ще повдигне долната чертичка от К-образното възстановяване и ще разпространи по-широко ползите от икономическия отскок.

Можем да наблюдаваме черните лебеди само в огледалото за обратно виждане. През 2021 г. е по-добре да се фокусираме върху сивите носорози пред нас - очевидни, предвидими и даващи ни избор и време да реагираме.

Мишел Укър е автор на You Are What You Risk: The New Art and Science of Navigating an Uncertain World ("Ти си каквото рискуваш: Новото изкуство и наука на навигиране през несигурен свят"), Pegasus Books, април 2021, и на The Grey Rhino: How to Act and Recognize the Obvious Dangers We Ignore ("Сивият носорог: Как да разпознаваме и противодействаме на очевидните опасности, които игнорираме"), St. Martin's Press, 2016.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал