🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чумата на бедността

Продължаващите ефекти от COVID-19 ще раздуят редиците на бедните по света

През 2021 г. бедността ще нарасне до невиждани от десетилетие равнища, а правителствата ще се мъчат да отговорят. Световната банка прогнозира, че пандемията ще увеличи редиците на крайно бедните хора, които живеят с под 1.9 долара на ден, с до 150 млн. души. От 1990 до 2019 г. броят им намаля от 36% от световното население до 8%. Сега расте за пръв път от 1998 г. насам. ООН посочва, че между 240 и 490 млн. души в 70 държави ще бъдат тласнати към "многоизмерна бедност" - критерий, който включва липсата на основен подслон или невъзможност да осигурят храна за децата си.

Повечето от новообеднелите ще са в Южна Америка и Субсахарска Африка. Жителите на градовете ще се справят много по-зле от бедните в селските райони, тъй като не могат да отглеждат собствена храна и често работят в сиви сектори, които се възстановяват по-бавно (например като домашни помощници или улични търговци). Мнозина видяха как спестяванията им се стопиха през 2020 г. Паричните преводи от членовете на семействата им от чужбина спряха. Мнозина продаваха активи, като например бижута. Милиони ще се завърнат в селата си. Много деца ще напуснат училище, за да работят.

Световната продоволствена програма към ООН прогнозира, че към края на 2020 г. острият глад ще се удвои - нови 130 млн. души няма да имат достатъчно храна. Дългосрочните ефекти ще са ужасни, особено за малките деца, чиито физически растеж и умствено развитие ще бъдат забавени. Разрушителният ефект на пандемията върху здравеопазването ще означава, че през 2021 г. повече майки ще умират при раждане и повече хора ще умират от хронични болести като диабет и предотвратими заболявания като малария.

Цялото това страдание ще изостри политическата нестабилност и социалните вълнения. Крехките държави, които се клатят на ръба на въоръжени конфликти, ще станат свидетели на избухването на схватки. Някои може да затънат в гражданска война. Растящото неравенство и широкоразпространеното чувство на безсилие могат да доведат до протести. А тъй като практически всяка държава се занимава с вътрешни кризи, усилията за подпомагане на най-уязвимите нации ще са ограничени. В сянката на пандемията чумата на бедността ще се разпространи още повече.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал