🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От techlash към techslog

Обуздаването на технологичните гиганти, независимо дали чрез съдебни дела или законодателно, ще отнеме време

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Силна и широко разпространена негативна реакция към нарастващата мощ и влияние на големите технологични компании, особено тези, намиращи се в Силициевата долина." Така Oxford English Dictionary (OED) дефинира techlash.

Думата, популяризирана на тези страници през 2013 г., оттогава е използвана в хиляди статии. И въпреки популярността на термина всъщност не се е случило много, за да се овладее силата на технологичните титани. Това ще се промени през 2021 г. Тechlash ще започне сериозно - в съдилищата и в парламентите. Повечето заглавия ще бъдат за антитръстовите дела в Америка. Потенциално най-важното беше започнато от Министерството на правосъдието в съюз с няколко щата срещу Alphabet през октомври 2020 г. То обвинява компанията - майка на Google, че защитава незаконно господството си в онлайн търсенето. В същото време създателят на популярната онлайн игра Fortnite - Epic Games, води дело срещу начина, по който Apple контролира достъпа до своя App Store и таксата от 30%, която изисква при повечето транзакции в него. А Федералната търговска комисия може да заведе антитръстов иск срещу Facebook, обвинявайки го, че използва пазарната си сила, за да задуши конкуренцията.

И все пак всяко от тези дела - и други, неочаквани - може лесно да се проточи с години. Политиците от западния свят сега се съгласяват, че продължителните постфактум съдебни спорове (ex poste) не са най-добрият начин за справяне с технологичните гиганти.

Според тях това, което е необходимо, е реформа на антитръстовото законодателство и насочено напред регулиране (ex ante). Комисия в Камарата на представителите в САЩ публикува доклад през октомври 2020 г., който представя как може да изглежда подобна реформа. Той призовава главно за правила по образец на закона "Глас - Стийгъл", отменен през 1999 г., който разделя инвестициите и търговското банкиране, за да се избегне конфликт на интереси. Еквивалент за технологичната индустрия ще бъде отделянето на дигиталните платформи от стоките и услугите, които се предлагат чрез тях. С други думи, на Amazon ще бъде забранено да продава собствени продукти на своята онлайн платформа, а Apple вече няма да може да предлага свои собствени приложения.

Европейският съюз планира да отиде още по-далеч. Законът за цифровите услуги, който трябва да бъде представен в началото на 2021 г., ще включва правила за това как големите онлайн компании трябва да модерират съдържание, да разглеждат жалби на потребители, да третират конкуренти, които също използват техните платформи, да се свързват с конкурентни услуги и да споделят данни. Например на Google може да бъде забранено да дава предимство на собствените си услуги в резултатите от търсенето, а Facebook може да бъде принуден да отвори своите услуги за съобщения Messenger и WhatsApp, за да имат оперативна съвместимост с конкурентни системи като Telegram и Signal.

Но критиците на технологичните титани не бива да таят големи надежди. Тези законодателни усилия за овладяване на технологичните гиганти също ще отнемат време. Идващата администрация на Джо Байдън вероятно ще иска да се справи с по-належащи въпроси като икономиката и здравеопазването, преди да се обърне към технологичното регулиране. Известно е, че ЕС е бавен - отне десетилетие, за да създаде своя забележителен Общ регламент за защита на данните.

И колкото по-дълго продължи пандемията, толкова повече хората ще се окажат зависими от услугите, предоставяни от технологичните гиганти, които ще укрепят още повече позициите си.

Думата techlash се свързва с бърза промяна. Но ако историята е някакъв ориентир, технологичната регулация ще е бавен процес, с много напасвания и започване отначало - по-скоро трудно бъхтене, отколкото бърз камшичен удар. Думата techslog би била по-подходяща, въпреки че е малко вероятно да попадне в OED.

2021 накратко

През март в Делауеър започва дело срещу основателя на Tesla Илън Мъск, който е обвинен в нарушаване на доверителните си задължения и лично обогатяване чрез покупката от Tesla през 2016 г. на компанията SolarCity, основана от негови братовчеди и в лошо финансово състояние.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал