🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Литературна зараза

COVID-19 белетристиката идва. Имунизирайте се

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Учен в секретна лаборатория е на крачка от изобретяването на ваксина. Съперници проникват в компютъра му; разбойническа държава се опитва да го убие с пистолет, маскиран като дигитален термометър. Той успява да избяга, но бива повален от болестта. Тайно влюбената в учения негова асистентка успява да довърши работата му, спасявайки него и света.

Блуждаейки с поглед от балкона си към отсрещната страна на улицата, жена забелязва мъж, когото никога не е виждала. Те започват да синхронизират вечерните си появявания и в най-мрачните дни на вируса социално дистанцираната им любов разцъфтява. Най-после, завладени от страст, те се втурват надолу по стълбите и през улицата, за да се прегърнат - и биват арестувани за нарушаване на карантинните мерки.

Писането и публикуването на романи е бавен бизнес, което означава, че историите, измислени по време на пандемията и вдъхновени от нея, ще бъдат публикувани най-вече през 2021 г. Някои от тях може да включват сюжети, подобни на описаните по-горе. Тези книги ще хвърлят светлина, макар и понякога не особено ласкава, върху изкуството на разказването и нюансираните взаимоотношения между художествената литература и новините.

Проблемът със ситуирането на романи по време на скорошни събития не е само, че други автори ще правят същото, а по-скоро, че читателите са преживели цялата пандемия и биха могли, меко казано, да са в настроение за други теми. Дори ако някои читатели са склонни да се върнат към ужасите на избухването на заразата от коронавирус, ще бъде трудно да им се предложат оригинални гледни точки.

Колкото и конвулсивна да беше, с целия френетизъм на живот и смърт в болниците, за много хора пандемията беше неподвижност и изолация, включваща големи дози телевизия и готвене. Това не е материал за драма, която не те пуска, докато не обърнеш и последната страница. А всеки романист, който успее да преодолее тези препятствия, бива дебнат от още един авторов риск - ако се появи реална ваксина, всички тези маски и дезинфектанти за ръце, преплетени в сюжета, може да изглеждат остарели още преди книгата да е излязла от печатницата.

Най-добрите опити ще бъдат по-фини. Болестта в художествената литература често служи като метафора за нещо друго - морална слепота, да речем, или зараза от крайни политики. По подобен начин най-мъдрите съвременни автори ще уловят въздействието на вируса с индиректни похвати и мизансцени - пустиня вместо опустял град или затворническа килия вместо самотна дневна. Те ще предадат настроението на чумата и трайното ѝ въздействие върху отношенията и душите, а не ефимерните ѝ детайли. Дестилирането на всичко това изисква време и дистанция. Така, макар че ще има COVID-19 романи през 2021 г., читателите може да трябва да почакат малко за истински шедьовър.

Ами ако

Рупърт Мърдок навършва 90 години през март, но, изглежда, все още е стабилно начело на своята медийна империя. Ами, ако се оттегли? Най-големият син на Мърдок, Лаклън, е фаворит за спечелване на битката за наследник, след като брат му Джеймс и сестра му Елизабет се оттеглиха от компанията в знак на протест срещу консервативната политика на баща си. След продажбата на тв и филмови активи за 70 млрд. долара на Disney през 2019 г. бизнесът е частица от това, което беше преди. Но с вестници, включващи Wall Street Journal и Sun, както и тв мрежата Fox, той все още е солидно наследство.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал