🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отново на път

Ваканциите през 2021 г. ще са по-малко, по-дълги и по-близо до дома

Едно поне е сигурно - пътуването през 2021 г. ще е по-лесно, отколкото през 2020 г. Ще излитат и кацат повече самолети. По-голям брой страни ще посрещат посетители. Ще има по-малко ограничения. Но това увеличение ще дойде - както статистиците обичат да казват - от много ниска база. След година, в която полетите почти напълно спряха, много държави затвориха границите си, а тези, които продължиха да допускат посетители, наложиха тежки ограничения, дори и най-лекото разхлабване ще е добре дошъл напредък.

Знаците са окуражаващи. Към септември 2020 г. 115 от 217-те дестинации, наблюдавани от Световната организация по туризъм към ООН, са разхлабили ограниченията си за пътуване. Глобалните равнища на заетост в хотелите са се повишили над два пъти от дъното от 22% през април до 47% през август. А пътниците са жадни да потеглят. Според сайта за сравнение на цени Skyscanner налице е значително отложено търсене. Всеки път когато Великобритания добави нова държава към списъка си със страни, за които не важи изискването за карантина, търсенията на сайта скачат. В Китай, където случаите на COVID-19 са малко, към август вътрешните пътувания по въздух се доближават до равнищата си отпреди пандемията.

Пътуването зад граница, макар и възможно, ще остане проблемно.

Три големи промени ще характеризират пътуването през 2021 г. Първата е честотата и продължителността. Кратките задгранични почивки ще останат трудни. С отварянето на границите повечето държави ще наложат двуседмична карантина на влизащите и завръщащите се пътници, което ще превърне тридневната ваканция в 31-дневно изпитание. В резултат пътуванията ще са по-малко и по-дълги. Тайланд, който разчиташе на туризма за над 20% от своя БВП за 2019 г., иска да приема туристи. Условието е да останат поне 90 дни. И други държави ще последват този пример.

Втората промяна е разстоянието. Вътрешният туризъм ще процъфтява през 2021 г. Големите дестинации се опитват да компенсират недостига на международни посетители, като насърчават гражданите си да почиват на родна земя. В САЩ авиокомпаниите залагат на Хавай. Сингапур дава на гражданите си 100 сингапурски долара (75 щатски долара), които да похарчат за местни забележителности. Дори началната страница на Airbnb насърчава клиентите на платформата "да отидат наблизо". Убеждаването на отпускарите няма да е трудно. Пътуването зад граница, макар и възможно, ще остане проблемно - безкрайните формуляри, необходимостта от тестове за COVID-19 и рискът от блокиране ще обезкуражават пътешествията в чужбина.

Третата промяна ще е в естеството на ваканциите. С намаляването на броя и увеличаването на продължителността на пътуванията хората, които могат да работят от вкъщи, ще открият привлекателна алтернатива в работата отнякъде, "където е много по-хубаво отколкото вкъщи" и където ограниченията за движение са по-малко. Наречете го възползване от разликите в затварянето. Много от тези промени ще се запазят дълго след широкото прилагане на ваксина. Пътниците ще свикнат с по-дълги пътувания, повече гъвкавост и съчетаване на работата и свободното време. Международният туризъм в крайна сметка ще се възстанови до нивата си от 2019 г. Но от 2021 г. нататък ще изглежда доста различно.

2021 накратко

Мисията Artemis 1 - първият (и без екипаж) полет на капсулата Orion с тежката ракета носител Space Launch System (SLS) на NASA, е планиран за ноември. Ако всичко е наред, пилотираната мисия Artemis 2 ще прелети покрай Луната през 2023 г.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал