🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фалшиво лекарство

Пандемията показа, че популистите не са добри в управлението

Популистите на власт се справиха зле с пандемията. Президентът Доналд Тръмп я омаловажи, промотираше лъжливи лекарства и пренебрегваше носенето на маски. Благодарение отчасти на неговата некомпетентност вероятността американци да починат от COVID-19 бе по-висока в сравнение с хората в почти всички останали богати държави. Овладяването на пандемията изисква трезва комуникация, търпелива организация и уважение към науката. Г-н Тръмп не показа нищо от това, което вероятно беше причината много гласоподаватели да му покажат червен картон през ноември.

Други националпопулисти също се представиха трагично. Индийският премиер Нарендра Моди толкова се стараеше да изглежда твърд и решителен, че пропусна да обмисли последствията от налагането на един от най-строгите локдауни в държава с толкова много бедни хора. Милиони дошли от селата в градовете мигранти изгубиха работата си и на тълпи тръгнаха да се връщат към дома, превръщайки претъпканите автогари в горещи точки за разпространение на COVID-19 из цяла Индия. Бразилският президент Жаир Болсонаро омаловажи COVID-19 като "хрема" и рекламираше шумно съмнителни лекове. А президентът на Танзания Джон Магуфули обяви страната си за свободна от COVID благодарение на божествена намеса - дори докато нощем в гробищата тайно се струпваха купчини трупове.

Във всички тези случаи подходът на властта в стил "игнорирайте експертите" доведе до много смърт и ненужно жестоки икономически щети. Но популистите са добри в намирането на извинения и смяната на темата. Г-н Моди обвинява мюсюлманите за разпространението на вируса и запазва блестящия си рейтинг. Г-н Болсонаро раздаде купища публични пари, за да смекчи шока върху живота на бразилците. Това му помогна да остане по-популярен от левия популист и президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор (известен като АМЛО), който също се справи калпаво със спирането на заразата, но не пожела да раздаде пари на хората. Г-н Магуфули си спечели преизбиране през октомври със запушване на устата на медиите и вкарване в затвора на опонентите си.

Популистките лидери претендират да знаят волята на "хората" и да ги защитават от сенчестия и зъл "елит". Но хората имат цял спектър от мнения и "елитът" включва лекари, учени и епидемиолози. Популистката тенденция за омаловажаване на експертизата е вредна и в най-добрите времена; при пандемия е катастрофална. От решението на г-н Тръмп да извади Америка от Световната здравна организация - основната глобална институция за битка с пандемиите - до съвета на беларуския деспот Александър Лукашенко хората да борят вируса с пиене на водка и каране на трактор, популистите залагаха на ефектни фрази вместо на наука и резултатите са смъртоносни.

За съжаление самата пандемия прави гласоподавателите по-податливи на популизъм. Хората са изплашени; популистите са умели в експлоатирането на страха. Хората са объркани; популистите предлагат обяснения, които са лесни за възприемане, като внушенията, че Китай или глобализацията са виновни. Понякога има елемент на истина в тези истории - първоначалното прикриване на COVID-19 от Китай е действително чудовищна безотговорност. Но това е в миналото. Правителствата навсякъде трябва да се борят с вируса сега и вероятно през 2021 г. И могат да го правят ефективно единствено ако се водят от доказателства.

За щастие има причини да се прогнозира, че пандемията рано или късно ще отслаби популистите. Гласоподавателите забелязват, когато техните лидери не се представят добре. Изследване на неправителствената организация More in Common показва, че хората са далеч по-склонни да обвиняват лидерите си за несправяне с пандемията в Америка, Великобритания и Полша - всички управлявани от популистки или донякъде популистки правителства - отколкото в Германия и Холандия.

Електоралният календар показва, че малко гласоподаватели през 2021 г. ще имат шанс да свалят или сдържат популистките си правителства. Руските парламентарни избори няма да бъдат нито свободни, нито честни. Мексиканците ще избират депутати, но АМЛО ще остане начело.

Прогонете мошениците с бюлетина

И все пак пандемията показа, че популисткият инструментариум - сплашване, търсене на изкупителни жертви, игра по струните на емоциите - е безполезен срещу вирус, който не се бои от нищо и не реагира на разделяща реторика. Удряйки глобалната икономика, COVID-19 също така направи по-трудно за демагозите да продължават да подкупват гласоподавателите със собствените им пари, особено в развиващите се страни, които не могат да теглят евтини заеми.

Победата над вируса ще изисква добродетели, които популистите презират - разум, откритост и международно сътрудничество. Задачата за либералите през 2021 г. ще бъде да докажат това по-убедително и да обърнат популистите в отстъпление.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Периодичното (в последно време изключително интензивно) обливане на публиката с прогандизмите от ротшилдовия рупор Економист вероятно е продукт на изключително безумното схващане, като онова, че психично болни се лекуват с ледени душове.
    Не се. Нито психично болните оздравяват, нито търсещите обяснение на едно или друго явление могат да го получат от Економист.
    Економист преследва свои си глобалисткти цели, но не подозирах че Капитал чак толкова ги е прегърнал. И никой не чете чаршафите му преди да ги излюска тук.

    Само за да опита да извади очите на идеологическия им съсипател Тръмп, авторът на текста сравнява ковид дереджето в САЩ с това в ...Индия...Просто е безумие да се сравнява каквото и да било по каквато и да било линия с Индия! Защото Индия е друга планета, друг свят.

    Много ми е странно защо авторът не се пробва да даде обяснение на ковид страхотиите в Западна Европа, където управляват правоверни неолиберастки правителства?
    Те защо се справят толкова зле, бай Гест? Със Суринам ли ще сравниш кьопавото управление на ОК? А безумните вечерни часове в Испания, Франция, Холандия, Гърция и карантинирането на здрави?
    Защо в бившите соц. положението е несравнимо по-приемливо от това в неолибералния Запад?
    Просто е - западнякът е подложен на преформатиране.
    Защо?
    Ти кажи, Гест...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал