🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книгите се завръщат

Ще бъде ли 2021 г. поредната успешна година за книгите

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Годината 2020 е напът да стане една от най-добрите за печатните книги в Америка от 2004 г. насам. Продажбите на електронни и аудиокниги нараснаха с двуцифрен темп за последните 12 месеца до края на септември в сравнение със същия период година по-рано, но продажбите на печатните книги също се повишиха - с близо 7%. Това може да изглежда като невероятен обрат в сюжета, като се има предвид, че много книжарници останаха затворени по време блокадата заради пандемията, издателите отлагат планираните нови заглавия, а Amazon дава приоритет на изпълнението на поръчки за дезинфектанти за ръце пред тези на най-новите вълнуващи книги.

Пандемията потвърждава също, че книгите се явяват привлекателна и устойчива форма на развлечения и образование. Печатните книги и аудиокнигите предлагат почивка за уморени от екрана души - както млади, така и стари.

Дебютът на много политически книги, в това число първият том на мемоарите на Барак Обама, и националните протести за расова справедливост, които накараха любопитни читатели да се насочат към по-стари научно-популярни книги за расата и гражданските права, също се оказаха благодат за купуването на книги.

Това, което изглеждаше, че ще бъде много слаба, ужасна, недобра, направо лоша година за книгите, се превърна в прекрасна.

Какво следва? През 2020 г. книгите, предлагащи бягство, получиха тласък: романите и криминалетата ще се продават добре и през 2021 г. Биографии, детски книги и комикси - също. Друга тенденция, на която трябва да обърнете внимание, е силата на каталога, тъй като читателите предпочитат проверените във времето книги пред новите издания. Делът на продажбите от каталога е нараснал от 64% през 2019 г. до 68% през 2020 г. според Кристен Маклин от изследователската компания NPD (виж графиката).

През 2020 г. повече хора купуваха книги онлайн и това ще продължи през 2021 г. Amazon се възползва, но също и новият доставчик Bookshop.org, който насочва продажбите към независими книжарници.

Аудиокнигите ще се разпространяват все повече, а новият жанр между аудиокнигата и подкаста също ще се разраства. Привлекателността на печатните книги също ще се увеличава във време на умора от екраните. Електронните книги държат 27% от пазара на потребителски книги и не са изместили печатните книги толкова, колкото прогнозираха дигиталните доайени.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 2

    Онзи ден двама-трима колеги във форума на "Дневник" казваха окончателно сбогом на печатните книги, които щели да последват съдбата на печатните вестници, ама май са объркали прогнозите. :-)

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 1

    До коментар [#1] от "Читател":

    Аз четох коментарите по темата. Обичам и уважавам по много причини хартиените книги, но не отричам и електронните. Да не споменавам колко е удобно да "носиш" поне стотина книги в един четец, пък и подсветката... Мисля, обаче, че у нас е-книгите имат високи цени.
    Аудиокнигите не са моят избор, защото обичам да се връщам понякога в книгата, да прелиствам страниците; но те безспорно са добър избор за хора със заболяване на очите.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал