Дигитализирай бизнеса от А до Я

"A1 България" предлага цялостни решения за IT трансформация на корпоративните си клиенти

Дигитализирай бизнеса от А до Я
Дигитализирай бизнеса от А до Я
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигурно ви е писнало от понятието дигитална трансформация. Това е любима фраза на всяка голяма корпорация, дори за тези, чиято основна дейност не е свързана с технологиите. В същия момент почти всяка IT компания обещава да направи това с определени сегменти на бизнеса или на дейността на вашата фирма. Обикновено те са съпроводени с тезата, че дигитализирането на един компонент магически ще трансформира останалите.

Истинска рядкост са дружествата, които предлагат цялостни решения, с които да "затворите кръга" и да пренесете в XXI век ако не всичко, то повечето елементи от бизнеса. Може би ще се изненадате, че в този кратък списък присъства "A1 България". Компанията доказва, че се е преборила с догмата "мобилен оператор" и от години предлага решения в ICT сферата.

От десетилетие "A1 България" предоставя пълноценни фиксирани услуги, а през последните години навлезе ударно в развитието на дигитални системи за бизнеса. Телекомът затвори цикъла, след като обяви своето стратегическо партньорство със SAP. По този начин "A1 България" се превръща в официален доставчик на решенията на германския лидер по бизнес софтуер.

За малки и големи

Стратегическото партньорство означава, че телекомът едновременно може да предлага ERP решенията за големи компании SAP S/4HANA, както и тези за малък и среден бизнес - SAP Business One. Тук не говорим само за продажба, а за пълна консултация, внедряване, интеграция с външни системи и последваща поддръжка. С други думи - германската компания е дала пълна сертификация за всички тези дейности на "A1 България".

Телекомът има и едно друго предимство - разполага със силно развит център за данни. По този начин той може да предлага на всички клиенти, независимо от размера им, продуктите на SAP като услуга на абонамент. Това става, като всичко се изгражда, съхранява и поддържа на едно място, за което компаниите плащат месечна вноска.

Сумата може да варира значително, като може да се съобрази с нуждите на бизнеса. В резултат компаниите не трябва да инвестират в собствена инфраструктура и да заделят големи бюджети за поддържането и осъвременяването ѝ. Защото инвестициите в нея прави самата "A1 България".

Телекомът обяви през юли, че е разширил и модернизирал своя център за данни. Това включва добавянето на почти двойно повече сървъри, двойно подсигурени, и добавянето на софтуерни системи за виртуализация и разработка.

Екосистема и сигурност

Възможностите на "A1 България" в предоставянето на дигитални услуги за бизнеса не се изчерпват само със SAP решения и център за данни. Компанията предлага почти цяла екосистема от подобни продукти, които могат да бъдат изградени в рамките на една IT мрежа, наподобяваща максимално собствените такива на големите корпорации.

Към това може да добавим напълно интегрирана от край до край услуга за видеонаблюдение A1 Video Security. В нея е включено всичко - място за съхранение на видеото, камерите, връзката и софтуери за допълнителни аналитични възможности (системи за засичане на нарушители, лицево разпознаване, идентификация на номера на коли и др.). Всичко това може отново да се предоставя с месечен абонамент, който зависи изцяло от мащаба на проекта.

Когато говорим за подобно затваряне на целия цикъл в бизнес технологичните решения, ключов компонент е сигурността на цялата мрежа. От гледна точка на инфраструктурата телекомите са може би най-сигурните места по този показател.

За софтуера също е помислено. "A1 България" предлага и специалната платформа A1 Security Cloud. Тя отново идва под формата на месечен абонамент, като включва редица решения за предпазване на корпоративната информация. Отново бизнесът може да възложи всичко по отношение на внедряването, поддържането и оборудването на телекома.

Ако трябва да обобщим - "A1 България" дава възможност на бизнеса да осъществи дигитална трансформация, като предоставя единна екосистема, която по качество превъзхожда изградената такава със собствени усилия на българските фирми, при това срещу достъпен месечен абонамент.