🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Състоянието на съюза

Пукнатините в Обединеното кралство ще се разширят

Съюзът на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - не е добре. Той ще оцелее през 2021 и в годините непосредствено след нея. Състоянието му е по-скоро хронично, отколкото остро. Но отношенията между Лондон и останалите национални столици ще се влошават. Вече 20 години напрежението между юнионизъм и сепаратизъм бива сдържано от споразумението за делегиране, по силата на което парламентите в Единбург, Кардиф и Белфаст пишат закони. Тази система ще бъде подложена на атаки от всички страни.

Най-дълбоките размисли относно това дали съюзът може да остане цял ще бъдат в Северна Ирландия. Стогодишнината от нейното основаване и отделяне от Ирландия ще бъдат чествани през 2021 г. Но събитието ще бъде приглушено. Британското правителство предложи програма за популяризиране на културата, спорта и бизнеса. Майкъл О'Нийл, първият заместник-министър от "Шин фейн" - националистическата партия, която се стреми към обединение на двете Ирландии - казва сухо, че "няма нищо за празнуване". За юнионистите също няма да има много за празнуване.

На 1 януари Brexit разводът на Обединеното кралство от октомври 2019 г. влиза в сила. Въпреки обещанието на Борис Джонсън да запази търговията неограничена Северна Ирландия ще продължава да следва регулациите на ЕС за храни и продукти, а стоките, които пресичат Ирландско море, ще бъдат подложени на митнически проверки. (Екипи от Великобритания и ЕС прекараха цялата 2020 г. в боричкания чии служители да извършват проверките, какви гранични постове ще са нужни и как ще се налагат митата.) С времето и отдалечаването на Великобритания от ЕС правилата, които управляват икономиката на провинцията, ще приличат по-малко на тези на Лондон и повече на тези на Дъблин. Юнионистите се страхуват, че икономическото отделяне от останалата част на Великобритания с времето ще доведе и до политическо.

Рискът за целостта на съюза ще бъде по-малко остър, но много по-шумен в Шотландия. През май 2021 г. там ще има парламентарни избори. Пандемията от коронавирус засили образа на шотландското правителство като на власт в очакване на собствена държава. Brexit захранва идеята, че Шотландия и Англия вървят по различни пътища.

Ако няма някакви трусове преди изборите, Шотландската национална партия ще увеличи броя на депутатите си и първият министър Никола Стърджън ще заяви, че това е мандат за провеждане на нов референдум за независимост от Великобритания. Борис Джонсън ще откаже да даде позволение. Той ще посочи своя собствен мандат и обещанието си по време на изборите през 2019 г. да се противопостави на подобно допитване; и освен това той няма какво да спечели и може много да загуби от гласуване, което ще разцепи държавата. Никола Стърджън ще игнорира призивите на привържениците си да проведе референдум без разрешение от Лондон, с аргумента че всичко трябва да е непоклатимо в законово отношение, за да се осигури независимост. Ще последва дълга и грозна битка.

Пластовете ще се разместят и с парламентарните избори в Уелс през май. Партията на труда, която договори споразумението за делегиране, се радва на хегемония в Уелс от десетилетия. Тя ще изгуби депутатски места в полза на консерваторите, които искат по-близки отношения с Лондон, и на партията "Плейд Камри", която иска независимост. Радикалните идеи също ще надигнат глава - подкрепата за независимост ще остане далеч по-ниска, отколкото в Шотландия, но може да се повиши. Същото може да се случи и с подкрепата за идеята за цялостно премахване на делегирания парламент, циркулираща из крайнодесните кръгове.

Членове на екипа на г-н Джонсън смятат, че стратегията от последните 20 години - укротяване на сепаратизма чрез даването на все повече власт на делегираните администрации - се е провалила. Премиерът ще се опита да възстанови ролята на централното правителство като техен властелин. Докато досега фондовете от ЕС за пътища и мостове отиваха в ръцете на делегираните администрации, сега правителството на г-н Джонсън ще поеме контрола върху паричните потоци и шумно ще го натъртва.

Той ще се опита да разсее идеята, че е гост, когато посещава Шотландия. Brexit също така ще означава, че правилата в Шотландия и Уелс по отношение на пестициди, конкурентност и всичко останало, които досега се ковяха в Брюксел, вече ще бъдат определяни от Лондон. Това ще провокира обвинения за заграбване на власт от свръхмогъщ център. Хората в екипа на премиера са ветерани от референдума през 2016 г. за излизане на Великобритания от ЕС. Идващата година ще бъде тест дали г-н Джонсън е толкова добър в сдържането на бунтове срещу непопулярни съюзи, колкото е в разпалването им.

2021 накратко

Новият дясно ориентиран и безплатен новинарски тв канал GB News започва да излъчва. Водещият политически журналист Андрю Нийл напусна BBC, за да помогне за създаването му, и казва, че целта е да служи на "огромното количество британци, които се чувстват незабелязани и нечути от своите медии".

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ycg14581128 avatar :-|
    ycg14581128
    • - 1

    Започва началото на края.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал