🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Унгарският Виктатор

Виктор Орбан ще задържи извънредните правомощия, които заграби, за да се бори с пандемията

Унгария (и Орбан) на първо място    ©  Shutterstock

Началото на 2021 г. ще бъде трудно за Унгария. След относително мека първа вълна на пандемията от COVID-19 през пролетта на 2020 г. втората вълна в страната, започнала в края на лятото, дойде с много по-високи нива на заразени и починали. С наближаването на новата година икономиката е в застой. И въпреки това премиерът Виктор Орбан ще стои в седлото много по-стабилно от когато и да било след завръщането му на власт през 2010 г.

Изплашен от пандемията, надвиснала над страна с немощна здравна система, Орбан се сдоби с почти диктаторска власт чрез закон, приет в края на март 2020 г. Законът му позволява да управлява с декрети - заобикаляйки парламента, докато кризата с коронавируса приключи.

Правозащитните групи, евродепутатите и международната преса бяха възмутени. Европейската комисия заплаши с бюджетни санкции. Правителството прояви безочливостта да настоява американски медии да се извинят за "безпочвените" критични материали за извънредните правомощия на Орбан - макар през юни да поиска от парламента да ги отмени.

Всъщност Орбан просто се престори, че се отказва от тях. Въпреки че парламентът отмени закона за извънредното положение, той прие друг, който дава на премиера същата власт, този път дори с още по-малко ограничения.

Новите правомощия са заровени в 250-страничен документ, казва Ким Лейн Шепеле, експерт по конституционно право в Princeton University. Орбан създава ново "извънредно медицинско положение", което може да бъде обявено от правителството без съгласието на парламента - и след като бъде обявено, парламентът няма възможност да го отмени. Правителството незабавно използва това ново правомощие, за да остави военни командири начело на болниците. То също така разшири мандата на извънредния орган, създаден за битка с епидемията.

Извънредното медицинско положение на теория е ограничено до шест месеца. На практика правителството може да го удължи колкото желае - и вероятно ще направи така на два пъти през 2021 г. То стори същото с "извънредното мигрантско положение", закон, приет през 2015 г., който бива удължаван на всеки шест месеца.

Орбан се кани да остане за дълго, прогнозира Ким Лейн Шепеле. Изглежда, че само бунт може да го свали - но унгарците са изплашени какво може да дойде на мястото на автокрацията на Орбан. Той ще се изправи на парламентарни избори през първата половина на 2022 г. след очертаваща се година на икономически и здравни трудности. Но за мнозина резултатът изобщо не е под съмнение. Виктаторът почти сигурно ще запази супермнозинството си от две трети в парламента.

2021 накратко

В Португалия ще има президентски избори през януари. Настоящият държавен глава Марселу Рибелу ди Соза, бивш лидер на дясноцентристката опозиция, е със силни шансове за победа. Португалският президент не е просто церемониална фигура и има правото да разпуска парламента.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал