🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Залез и падение

Някога могъщият британски паспорт ще изгуби още повече от силата си

Между 2013 и 2015 г. британският паспорт - в общоприетия в ЕС цвят бордо - беше най-могъщият в света според индекс, съставен от Henley & Partners, компания, която помага на богатите си клиенти да се сдобият с нова националност. Причината е, че той позволяваше на щастливите си притежатели безвизов достъп до повече места в сравнение с паспортите на други държави. През 2016 г. той падна от първо на трето място, а оттогава върви още надолу (вижте графиката). През 2020 - годината, в която си върна традиционния син цвят - слезе до седмо място. През 2021 г. това меко спускане ще се превърне в срив.

Водещата причина е Brexit (който е и една от причините за промяната на цвета). Великобритания се радваше на много от привилегиите на член на ЕС по време на преходния период за излизането си, който приключва на 31 декември 2020 г. След това британците няма да имат нужда от виза, за да посетят 27-те останали страни членки, но ще изгубят правото си да живеят, работят и учат в ЕС и ще имат ограничения за това колко дълъг може да е престоят им без допълнителни документи. Те освен това ще трябва да попълват формуляри и да плащат малка такса, след като ЕС въведе система за предварителна оторизация, подобна на американската, от началото на 2022 г. За британците вече ще е по-трудно и да внасят домашни любимци в ЕС.

Значим фактор, влияещ на определянето на визовите режими, е благосъстоянието на туристите от дадена държава. Британците са щедро харчещи и все още ще бъдат желани по света. Основната причина за падането на британския паспорт в класацията в последните години не е, че някои държави са затворили вратите си за британците, а че са ги отворили за други. Притежателите на сингапурски, южнокорейски и японски паспорти са все по-добре дошли в повече държави, отколкото британците и останалите европейци.

Все пак геополитиката и търговията също влияят на визовите политики. Политическото напрежение с Китай, Иран и Русия се отразява и на обикновените пътуващи. Нещо повече - държави като Германия, Япония и Южна Корея са икономически колоси, които произвеждат куп неща. Останалите страни ценят икономическите отношения с тях, а безвизовото пътуване може да е стимул за повече търговия. Великобритания обаче, която има по-силен сектор на услугите, "вече не е голям играч по отношение на крайни стоки и това има ефект върху възприемането на страната", казва Пади Блюър от Henley & Partners. В резултат "другите държави са по-малко склонни да й дадат безвизов режим". Нито пък самата Великобритания е особено щедра в осигуряването на безвизов достъп до своите брегове за граждани на незападни държави. Това създава негодувание.

Пандемията няма да помогне. Дори със затварянето на граници по света, страните от ЕС продължават да третират Великобритания като членка. Но след преходния период тя ще бъде третирана като всяка друга държава и достъпът й до останалата част на Европа ще зависи от нивата на зараза. Извън Европа малко държави правят специални изключения за британски граждани. Новата, по-слаба позиция на Великобритания в света ще направи реципрочните визови политики част от нови преговори. Някои британци може да се гордеят с връщането на синия паспорт, но той съвсем няма да бъде толкова добре и широко приет, колкото стария в цвят бордо.

Ами ако

Макар Борис Джонсън да има мнозинство от 87 депутати в Камарата на представителите, мнозина в неговата Консервативна партия казват, че той не се справил с пандемията и има слухове за бунт. Ами ако премиерът бъде свален? Има четирима очевидни претенденти: Джеръми Хънт, участник в състезанието за лидер на партията през 2019, разположен вляво; Прити Пател, вътрешен министър, вдясно; Риши Сунак, популярният финансов министър, който ще залага на картата на компетентността; и Майкъл Гоув, държавен министър, който разполага с най-силна властова база. Има ли жокер в тестето? Том Тугендхат, енергичният председател на комисията по външна политика в парламента.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал