🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Болсонаро продължава борбата

COVID-19, пожарите и скандалите няма да свалят президента на Бразилия

През 2021 г. бразилският президент Жаир Болсонаро ще трябва да премине по опасен път, за да спаси икономиката, без да жертва популярността си. Пандемията от коронавирус циментира неговата репутация на международен парий. Докато жертвите в страната се увеличаваха и достигнаха до второ най-високо равнище в света, Болсонаро каза на репортер: "И какво?" Но у дома мнозина, изглежда, свикнаха със своя провокативен президент. На фона на скандали в семейството му и пожарите в амазонската гора одобрението за него расте.

Това отчасти се дължи на големите плащания за бедните, които получаваха 600 реала (107 долара) на месец в началото на пандемията и 300 реала от септември до края на 2020 г. Това бе и обратен завой за либералния икономически министър Пауло Гедес, който обещаваше да спомогне за възстановяването на Бразилия от предишната рецесия (2014 - 2016 г.), като ореже разходите и бюрокрацията. Реформите бяха забавени, за да се насочи фокусът върху COVID-19. През 2021 г. пазарите ще са по-малко прощаващи. Всеки нов разход, който не е придружен от затягане на колана или реформи, ще тласне Бразилия по-близо до фискалната неплатежоспособност. През 2020 г. публичният дълг скочи от 76% от БВП до около 95%. Въпреки че е малко вероятно, ако Конгресът тръгне да премахва федералния таван за разходите, наложен през 2016 г., това ще доведе до криза на доверието. Гедес може да подаде оставка.

Но премахването на предпазната мрежа, разпъната по време на пандемията, ще доведе до увеличаване на бедността и до намаляване на популярността на Болсонаро. Сега, когато общинските избори през 2020 г. са извън сметките, опозиционните партии ще насочат вниманието си към президентския вот през 2022 г. За да не бъде определен като скъперник, Болсонаро ще трябва да балансира икономическите реформи с усилията да вдигне подкрепата си.

Подготвяният ремонт на сложната данъчна система ще намали цената за правене на бизнес, ще привлече чужди инвестиции и ще стимулира заетостта. Неговият успех зависи от сдружаването със Сentrão - блок на дясноцентристки партии в Конгреса, който започна да гласува с болсонарските законодатели през 2020 г. (в замяна на типа покровителство, който преди отричаше). Освен това Болсонаро може да потърси победи относно идеологическите си позиции - например разширяване на достъпа до оръжие и отслабване на екологичните правила. Това ще се хареса на неговата консервативна база и на т.нар. лоби "говеждо месо, Библия и куршум" в Конгреса (състоящо се от евангелисти, представители на месопроизводството и бивши членове на полицията и на въоръжените сили - бел. ред.).

Амазония ще пострада още през 2021 г. Пожари ще вилнеят из горите и пантаналските блата за трета поредна година. Това е новата нормалност - резултат от климатичните промени и увеличаващото се обезлесяване. Високата цена на златото доведе до бум на незаконната минна дейност. Правителството на Болсонаро ще накара Конгреса да я легализира, въпреки че е върху територия на коренното население, но докато политиците дебатират спорния законопроект, миньори и секачи ще нахлуят в още повече земи. Малкото останали изолирани племена ще бъдат допълнително притиснати.

Натиск от международните инвеститори може да накара производителите на говеждо месо и соя да вземат мерки срещу обезлесяването, свързано с техните вериги за доставки. Но Болсонаро няма да предприеме по-зелена политика. Джо Байдън, който няма да бъде такъв приятел като Доналд Тръмп, ще критикува бразилския екологичен вандализъм, но вероятно няма да наложи санкции.

Конгресът на Бразилия отново ще бъде водещ в прокарването на амбициозни политики. През 2020 г. сред тях бяха дългоочакваните подобрения на регулаторната рамка за обществената канализация, които сега позволяват частни инвестиции, и реформата на основния финансов механизъм за общественото образование, която ще помогне на по-бедните училища.

Освен ако одобрението за Болсонаро не се срине, Сentrão ще го защитава от десетки искания за импийчмънт. Наличието на двама нови съдии във Върховния съд, избрани от президента, ще увеличи възможността за забавяне на разследванията срещу него и синовете му. Флавио - сенатор от Рио де Жанейро, е заподозрян за пране на пари и връзки с организирани престъпни групи, наречени Milícias. Карлос и Едуарду, които също са политици, са разследвани за предполагаемо управление на онлайн мрежа за дезинформация. Болсонаро е изправен пред разследване на Върховния съд за възпрепятстване на правосъдието. То започна, след като правосъдният министър Серхио Моро подаде оставка и обвини президента, че е уволнил директора на федералната полиция, за да предпази семейството си.

Въпреки цялата драма социологическите проучвания показват, че ако президентските избори бяха утре, Болсонаро би спечелил отново. Но пътят е пълен с клопки и Бразилия е пълна с изненади. Много може да се промени до 2022 г.

2021 г. накратко

Коста Рика цели да произвежда 100% от електричеството си от възобновяеми източници до 2021 г. Страната също така удължи мораториума върху добива и експлоатацията на петрол от 2021 г. до края на 2050 г.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Правилно мисли Болсонаро - оставил е естествения подбор да действа ...

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 3

    До коментар [#1] от "SS":

    Оставил той... Поредният мухльо, който я кара по най-малкото съпротивление. Като бледоликия си еквивалент в Щатите, но срещу него поне се мобилизираха и го разкараха. Докато в Бразилия явно няма кой да се мобилизира. Дай им кебабчета, а.к.а 50-100 долара, и няма проблеми. Трагична картина с последици за целия свят.

    Нередност?
  • 3
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge

    Изчистване на джунглата, щедри субсидии за хората и през 2022 още 4 години. Жаир, не слушай гретенистите, ами режи здраво и кеширай всичко в името на прогреса - Ordem e Progresso.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал