🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все още претендент

Администрацията на Байдън ще се опита да се боксира умно срещу Китай

Байдън ще търси помощта на Китай за глобални проблеми, с които Тръмп се подиграваше или предпочиташе да се оправя сам
Байдън ще търси помощта на Китай за глобални проблеми, с които Тръмп се подиграваше или предпочиташе да се оправя сам
Байдън ще търси помощта на Китай за глобални проблеми, с които Тръмп се подиграваше или предпочиташе да се оправя сам    ©  Reuters
Байдън ще търси помощта на Китай за глобални проблеми, с които Тръмп се подиграваше или предпочиташе да се оправя сам    ©  Reuters

От четири години насам официалните лица в Китай се оплакват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е непредвидим хулиган, който в някои моменти се води от собствените си себични интереси, а в други - от съветниците си, които мразят Китайската комунистическа партия. Изтекла дипломатична нота дори цитира лидера на партията да се оплаква на свои европейски посетители, че връзките с Америка приличат на "боксов мач без правила". Екипът около следващия президент Джо Байдън иска в мача едновременно да се появят повече ред и по-малко идеологически спънки, но същевременно и да стане по-голямо предизвикателство за Китай. Подобно на планирането на завръщане на шампион в тежка категорията, идващата администрация на демократите иска да види по-стегната и умна Америка, която да прецени битката с Китай внимателно, да тренира усилено и да спечели.

Предпазливият Китай ще се опита да намали напрежението, но едва ли питае илюзии, че идва пълен рестарт на връзките между двете страни. Няма да има връщане към дните преди 2016 г., когато американските президенти и от двете партии твърдяха, че работата с Китай може да доведе до отваряне на икономиката на страната - и дори нейното общество - към света. Вместо това Байдън ще тръгне към друг тип критика спрямо Доналд Тръмп - че в постоянното замахване към Китай в ерата на Си той не е успял да нанесе решителни удари.

Разочарование очаква бизнес шефовете, които се надяват Байдън бързо да свали отведнъж всички мита, които Тръмп наложи върху две трети от вноса от Китай. Същото очаква и тези, които предполагат, че Байдън веднага ще свали контрола върху износа и инвестициите, които администрацията на Тръмп наложи върху китайските технологични компании. Байдън трябва да се справи с китайските лидери, които са убедени, че Америка иска да държи долу Китай, което прави сблъсъка между великите сили неминуем. За да задържи предимството на своя страна, той има интерес от бавно и внимателно премахване на търговските бариери, сложени от Тръмп.

На моменти Байдън ще звучи като истински тръмпист, когато говори за нуждата от реципрочност в отношенията с Китай, както и за желанието си да върне работни места в производството обратно в Америка чрез индустриални политики и правила като "Купувайте американско". Като вицепрезидент Байдън беше един от най-гласовитите поддръжници на алиансите за свободна търговия, създадени, за да се противопоставят на меркантилните политики на Китай, като Транстихоокеанското партньорство (TPP). Като президент Байдън няма да бърза с влизането в подобни пактове.

Китай ще хареса някои промени. Белият дом на Байдън ще бъде изпълнен с мейнстрийм икономисти, които вярват, че митата върху търговията са самонараняване, както и че използването на доминираната от долара финансова система като инструмент за натиск върху Китай крие големи рискове - подход, който се харесваше на някои старши съветници на Тръмп. Вратите на Овалния кабинет ще бъдат по-отворени за технологичните шефове от Силициевата долина. Те ще искат правителството да бъде по-селективно при обявяването, че някои високотехнологични продукти и вериги за доставки са заплаха за националната сигурност и не трябва да включват Китай.

И все пак някои неща около разбиращата от технологии администрация на Байдън ще направят живота по-труден за Китай. Президентът ще поиска Америка да запази превъзходството си спрямо Китай в основополагащите технологии на бъдещето като изкуствен интелект и квантови изчисления чрез наливането на огромни инвестиции в наука. Той ще има по-малко притеснения спрямо приложения като TikTok, създадената в Китай дигитална платформа, в която тийнейджъри записват как танцуват. По-вероятно е и да бъде по-отворен към приемането на китайски студенти в американските университети, под предлог че има доверие на ФБР да хване малкия брой, които са там с цел да крадат тайни. По-отворена Америка не е изцяло добра новина за Китай, защото някои лидери се опитват да върнат у дома талантливи изследователи.

Зад закрити врати китайските представители признават, че харесваха липсата на интерес на Доналд Тръмп към човешките права и ценностите на либералната демокрация. Те знаят, че това ще се промени. Съветниците на Байдън казват, че шефът им вижда много голяма и притеснителна пропаст между техно демокрациите, които използват дигитални инструменти, за да разширят свободите на гражданите, и техно авторитарните режими, водени от Китай. Дори Байдън да реши да бъде предпазлив, представителите на Конгреса ще поискат санкции срещу Китай заради смазването на гражданските свободи в Хонконг и насилственото "преобучаване" на уйгурите мюсюлмани в Синдзян.

Байдън ще се отнесе внимателно и с Тайван. Той ще продължи да поддържа баланса, при който Америка използва военните си сили, за да спре Китай от нахлуване на острова, докато междувременно успокоява китайските лидери, че няма да подкрепи формална декларация на независимост от Тайван.

Голямата промяна ще е в това, че Байдън ще търси помощта на Китай за глобални проблеми, с които Тръмп се подиграваше или предпочиташе да се оправя сам - като климатичните промени и разработването на лечения за COVID-19. Байдън може да поиска от Китай да се включи заедно с него в ядрената сделка, която Барак Обама подписа с Иран и други водещи световни сили, преди Тръмп да се откаже от нея. Всякакви жестове към Китай ще бъдат критикувани от републиканците, особено тези, които вече гледат към 2024 г.

И накрая, Америка ще се върне и в бизнеса със създаване на коалиции - или поне ще намали броя на битките със собствените си съюзници. Байдън иска приятели в ъгъла си, когато излезе на ринга срещу Китай. Със или без правила, мачът ще бъде труден.

2021 накратко

Universal Studios в Пекин отваря за посетители през май. Очаква се увеселителния парк да привлича над 10 млн. посетители годишно. Сред атракциите му е Kung Fu Panda Land of Awesomeness.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Аз си мисля, че митата никога не са имали икономическа насоченост, а военна и гео-стратегическа. Едва ли някой високопоставен американец си мисли, че може да реши проблема на търговското салдо чрез мита срещу Китай. Ефектът е явен още от началото - вноса се мести извън Китай, с бавни темпове. Но производството си остава извън САЩ.

    Тъй като производството се мести предимно в съседни на Китай държави, смятам че митата са точно с тази цел - да подсилят съседите на Китай икономически. Едва ли е случайно, че този процес започна точно покрай експанзията на китайските амбиции в региона.

    Естествено, целта може да не бъде постигната изобщо. Въпреки всичко трябва да си некомпетентен, че да бориш отрицателно търговско салдо с мита в XXI. век.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    И нещо друго - поради спецификите на революционната война в Китай, довела комунистите на власт, не може да се говори за "независимост" на Тайван.

    Тайван е напълно независим и автономен фактически. Проблемът е, че и двете управляващи партии (CPC и KMT) претендират, че са легитимната власт за цялата китайска територия. Елементарната логика сочи, че ако Тайван обяви независимост, властта им на практика се отказва от претенциите си към териториален Китай.

    Едва ли това ще стане някога. По-скоро Китай ще изчака удобен външнополитически момент да узурпира и тази територия, както направиха руснаците с Крим.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал