🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ъъъ... относно миналата година

Как се развиха прогнозите ни за 2020 г.

Е, това не го очаквахме. Както почти всички останали, бяхме заслепени от избухването на COVID-19, чиито първи случаи бяха идентифицирани през декември 2019 г. Освен че причини смърт и трудности по целия свят, както и отлагането или отмяната на големи и малки събития, един от по-малко значимите странични ефекти на пандемията беше това, че обезсили повечето прогнози за 2020 г., включително и нашите.

Предполагахме, че ще има глобално забавяне, но не и най-голямото свиване на икономиката от Депресията насам. Предвиждахме продължаване на китайско-американското напрежение по линия на китайския износ, но не и от вирусен тип. Очаквахме с нетърпение действия за намаляване на емисиите на парникови газове, но не и понижение от 8% - най-голямото от Втората световна война насам - в резултат на задушаването на транспорта и промишлената дейност от пандемията.

За нас и за останалите гадатели 2020 г. беше отрезвяващо преживяване.

Дори и така обаче познахме някои неща за събития, които се случиха преди COVID-19 да се разпространи глобално. Доналд Тръмп очаквано беше импийчнат, но не и осъден от Сената. Цай Инуън беше преизбрана за президент на Тайван. А сър Киър Стармър, когото обявихме за "неизвестен кон, който да бъде наблюдаван" след изборите във Великобритания, стана лидер на опозиционна Лейбъристка партия след загубата й.

Някои прогнози, свързани с онлайн света, също останаха непокътнати с оттеглянето на хора и дейности в дигиталната сфера. Популярната видеоигра Fortnite, която посочихме като най-близкото подобие на виртуалните светове, описани в научната фантастика, беше домакин на концерт на американския хип-хоп изпълнител Травис Скот през април, който някои наблюдатели определиха като музикалното събитие на живо през тази необичайна година. Също така изтъкнахме, че "американските политици тепърва започват да забелязват" популярността на китайското видеоприложение TikTok сред американските тийнейджъри. В крайна сметка TikTok беше въвлечено в кавгата между суперсилите в съответствие с прогнозата ни, че още китайски технологични компании освен Huawei ще се окажат оплетени в такива спорове.

В повечето случаи обаче не познахме. А като допълнителен удар по предсказателската ни гордост програмата GPT-2, разработена от стартъпа в областта на изкуствения интелект OpenAI, позна много неща. "Интервюто" ни с нея не беше насериозно. Но прогнозите й за това, че "ще имаме много сътресения в световната икономика", за "големи промени в Китай" и за това, че Доналд Тръмп "ще бъде победен на изборите", се оказаха право в целта.

Футуристите обичат да говорят за това как машините ще отнемат работата на всички. Въпреки десетилетията подобни предсказания все още не се е случило. Навярно работните места, за които трябва да се тревожат, са техните собствени. За нас, а и за останалите гадатели 2020 г. беше отрезвяващо преживяване. Но трябва ли да очаквате повече смирение сред предвещателите през 2021 г.? Не залагайте на това.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал